Reklama

Reklama

Dánsko, od Vikingů k budoucnosti

(TV film)
  • Česko Dánsko z výšky (více)
Velká Británie, 2020, 53 min

Režie:

Richard Mervyn

Hudba:

Glyn M. Owen

Obsahy(1)

Putování po zemi statečných bojovníků i jednoho z nejoblíbenějších autorů dětských knih na světě... Z divoké vikingské minulosti se Dánsko vyvinulo do klidné současnosti. Jeho populace se může chlubit jednou z nejvyšších životních úrovní na světě. Stopy historie se potkávají s neotřelým designem a vynikající moderní architekturou. Staré historické budovy se šťastně mísí s moderními protějšky. Pestrá města doplňuje úchvatná krajina plná atraktivních vesnic a přístavů, kterým často dominují starověké kostely. V historii země hraje důležitou roli voda. Dánsko je tvořeno několika stovkami ostrovů a dlouhým poloostrovem na západě. Nikde na jeho území nejste dále než padesát kilometrů od moře. Přístavy tak nabízí nejen místa k poznání, ale taky body odkud se dá vyrazit za dalším dobrodružstvím. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Pohľad do rôznych zákutí Dánska, ktoré podľa pravidelných prieskumov patrí medzi krajiny s najšťastnejšími obyvateľmi sveta. Prehliadka mestských scenérií i hradov, zámkov, prístavov na menej známych miestach. Kontrast historického a moderného Dánska, mnoho možností na cyklistiku či oddychové zóny priamo v centre veľkomesta. Môj najobľúbenejší – Øresundský most, ako dôkaz schopnosti architektov a inžinierov súčasnosti. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dánská země není žádná krasavice, ale moc se mi líbily krásně obrazy ze vzduchu a pro mě neznámá historie. V dokumentu je mnoho zámků, tvrzí a hradů. Prohlídka Kodaně s pár nejmodernějšími odvážnými architektonickými kousky. Je mi jako cyklistovi sympatické, že zde tolik lidí jezdí na kole. Na Roskilde se chystám na slavný hudební festival. Co v dokumentu nebylo, Dánové jsou opakovanými evropskými vítězi průzkumů o nejšťastnější obyvatele, ale také berou nejvíce antidepresiv. V dokumentu je informace, že Dánsko má ekonomickou výhodu dvojnásobného pobřeží než Německo, ale ohrožené změnou klimatu zasolením zemědělské půdy. To že naše země nemá moře se tedy časem stane z nevýhody výhodou. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Není pochyb, že Dánsko patří k nejlepším inspiracím pro naši okleštěnou zem, zbavenou Slovenska. Učí skromnosti, věcnosti, střízlivosti. A to tu nebyl uveden špičkový dánský hraný film a činoherní divadlo. Dokument je výzvou i inspirací zároveň. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dánsko je jedna ze zemí Evropy, o které se příliš nemluví a tipl bych si, že toho Češi o ní moc nevědí. Snad jen ty známá fakta - Kodaň, Vikingové a Hans Christian Andersen. Překvapila mě vynikající životní úroveň i jejich cyklistická vášeň, ale též třeba jezero uprostřed města. Nesmírně zajímavá byl i náhled do historie této země a pohledy z výšky. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Ukázkový příklad toho, jak může nemožná kamera zabít celý dokument. Slepenec záběrů z dronu, kamera se po celou dobu nezastaví ani na půl vteřiny, takže to působí velmi nepřirozeně a rušivě. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama