Tři příběhy (neoficiální název)

• Rusko

Tri istorii

Komedie / Krimi

Rusko, 1997, 105 min

Kira Muratova

• Houdini

Zlatý Medvěd - výběr(27.4.2006)

Tri poviedky, tri filmové poviedky reflektujúce situáciu v Rusku po páde totality, no zároveň pitvajúce témy okrem bytostne ruských aj výsostne všeobecné a všeľudské; veľmi hravo a plnokrvne vydupaná postmoderna; môj osobný favorit je posledná poviedka s úžasným Olegom Tabakovom, no všetky maju svoje veľmi silné čaro; pozoruhodný film hodný vašej pozornosti(19.3.2007)

Shlédl jsem Tři historie hned Astenickém syndromu a byl jsem zklamán – výborné detaily jsou brzo zahlušeny desítkami minut nudy a nadmutého nic – Muratovové styl je snadno identifikovatelný: rapsodičnost až kolážovitost, šokantnost, absurdita, specifické vedení herců i dramaturgie, ale tady je to tak okatě „intelektuální“, že mi t působilo utrpení (a to su pankáč). První povídka je malý prd a la Příliš hlučná samota, jen bez étosu – nestane se NIC, je to max za dvě **, druhá je dobrá i když rozvleklá, dám ****, chvílemi se to dá také jen těžko. Hlavní hrdinka (Litvinova) připomíná Delphine Seyrig v Loni v Marienbadu, vše je krásně nasnímané - krásně! Poslední povídka je protivná a přišla mi tak trochu zbytečná – malá dívenka je podle mne nadabovaná trpaslicí. Dvě **. Výsledný průměr 2.6 *, vidět to už fakt nemusím, zopakoval jsem si jedinou scénu z druhé části, kde stará paní volá na svoji ještě starší mámu-).(3.12.2011)