Reklama

Reklama

Nitram

Trailer 1

Obsahy(1)

V polovině 90. let žije Nitram se svou matkou a otcem na předměstí v Austrálii. V izolaci a frustrovaný z toho, že není schopen nikam zapadnout. Dokud nečekaně nenalezne blízkou přítelkyni v samotářské dědičce Heleně. Když však tento vztah narazí na tragický konec a Nitramova osamělost a vztek rostou, začíná pomalý sestup, který vede ke katastrofě. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (41)

castor 

všechny recenze uživatele

Začátek 90. let a jeden alarmující příběh. Pozitivního toho tady příliš není. Nitram (ale raději mu tak neříkejte) se jen tak poflakuje nebo si zkouší vydělávat coby zahradník, vrstevníky nezajímá nebo jim je pro smích, prášky zobe nepravidelně, instituce jsou netečné, rodiče se snaží, ač je inteligenční kvocient sakra nízký. Je utrápený, plný frustrace, v lepší příští moc nevěří. A pak pozná Helen, postarší, ale hlavně zatraceně bohatou dámu. Jenže ústřední hrdina měl mimo jiných známý „zvyk“ vrhat se po volantu… záhy je z něj jediný příjemce Heleniny závěti, jeho samota a hněv sílí, a když k tomu přidáme, jak liknavě se přistupuje k prodeji jakýchkoliv střelných zbraní… Je to pomalé, komorní, soustředěné. Tvůrci se otřou o děravý systém zacházení s duševně nemocnými i o zmiňovaný nekontrolovaný prodej zbraní. Caleb Landry Jones výrazný a přesvědčivý. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Jak očistný je po všech těch motivačních, redukovaných, aktualizovaných bio-sračkách mít možnost spolehnout se opět na Kurzela a jeho popis ohavného špinavého světa, kde není nic správně a nic není fér. Film Nitram nestraní svému tasmánskému Forrestu Gumpovi, nicméně ani jeho prostředí není ochotný vykreslit tak, aby mu nabídlo jakékoli východisko z jeho situace (navzdory tomu, že je to boháč, co svobodně cestuje po světě) a proto se vyústění filmu nakonec opírá o obhajobu gun-control, protože nás prostě chce přesvědčit, že podmínky pro vytváření osamělých střelců tu budou vždycky a proto jediná cesta jak je redukovat je redukovat počet zbraní ve společnosti. Tohle východisko ovšem trochu kulhá s komickou scénou ilegálního nákupu automatických zbraní. Já si ale stejně myslím, že onen dovětek byl až dodatečným a Kurzel s Grantem se jim museli zaštítit, aby si zajistili prachy do další inspekce nenávratně poškozené mysli. Vědomí, že někdy mezi Snowtownem a Nitramem přesvědčil Kurzel foxáky, že dokáže zahájit crowd-pleasing frančížu podle úspěšné počítačové hry mě baví jako máloco. Snad na to už velký hlavy zapomenou a další Star Wars budou dělat třeba Safdie bráchové. ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Kurzel nám zase priniesol od protinožcov skutočný príbeh (síce trochu pozmenený) a zase z toho smrdí depresia a nad hlavami visí tragédia. Caleb a Essie ... tak na tých dvoch som sa nevedela vynadívať a pani Davis hrala tiež fantasticky. Nepríjemná vec, v skutočnosti ešte komplikovanejšia a drsnejšia. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Caleb Landry Jones...  Nikdy som ho nemal rád, ale tu dokazuje svoje mega herecké kvality! Samotný film je veľmi ťažká depka! Judie Davies by mohla byť jeho babkou! Jeho foter mi zase pripomínal Billa Pullmana s extra kilami naviac. Tento film rozhodne nyvylepší psychickú pohodu. Už len ten názov ,prečítaný odzadu, neveští nič dobré. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nemôžem povedať, že by ma Kurtzelov pohľad na udalosti predchádzajúce veľkému masakru presvedčili o tom, prečo vrah konal ako konal, ale možno aj to bol jeden z jeho zámerov, nepreniknuteľnosť do duše človeka, ktorý je nám na plátne prezentovaný tak, aby sme si mysleli, že sa do jeho mysle časom naplno ponoríme, samozrejme nie v zmysle, že s ním budeme súhlasiť. Nitram v podstate ničím neprekvapí, ide o tradične nakrútený festivalový film, ale skrátka rýchlo ubieha, Landry Jones je maximálne presvedčivý a tento príbeh sledovať na území Tasmánie je skrátka príťažlivejšie, ako na niektorom dobre filmársky známom prostredí. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se od 21. ledna do 13. března 2021 v australském státě Victoria (Geelong a Point Cook). (Homerking)
  • Film měl premiéru na filmovém festivalu v Cannes dne 16. července 2021. (Homerking)

Související novinky

Zlatá palma festivalu v Cannes zná vítěze

Zlatá palma festivalu v Cannes zná vítěze

17.07.2021

Prestižní filmový festival ve francouzském Cannes se dnes v rámci ambiciózního post-covidového ročníku 2021 uchýlil ke svému poslednímu večeru a rozhodně nebyla nouze o překvapení. O jedno z nich se… (více)

Reklama

Reklama