TASS je zplnomocněn prohlásit... (TV seriál)
TASS upolnomočen zajaviť...
TASS je splnomocnený vyhlásiť...
Dobrodružný
Sovětský svaz, 1984, 700 min
Eduard Nikolajevič ArtemjevPlakáty
Populární detektivně špionážní desetidílný seriál nabízí pohled do nitra tajných služeb v době studené války. A také trochu nostalgický a úsměvný obrázek dob nedávno minulých. Ruská kontrarozvědka a tajné služby CIA spolu sváděly urputný boj již od konce 2. světové války. A stačila sebemenší chyba a závaží úspěchu se rychle překlopilo na jednu či druhou stranu. Toho si byly vědomi tajné složky také v případě boje o moc v některých zemích na africkém kontinentu. Proto tvůrci umisťují děj seriálu do fiktivní africké republiky Nagonie, kde nechávají vyhrotit krizi v podobě chystaného vojenského převratu. Vše má samozřejmě na svědomí CIA, a tak ruské kontrarozvědce v čele s neomylnými agenty nezbývá, než zemi opět zajistit pořádek. A souboj dobra a zla podle měřítek sovětského výkladu dějin může naplno začít. (oficiální text distributora)
Ej Hlemýžď
Člověk se diví, jaké pitomosti se v té TV za totality hlavně ze sovětské provenience dávaly, nyní jsem se po 20 letech na ten seriál znovu podíval, no a k důvodu ke změně náhledu jsem nedospěl, působí to převážně úsměvně. Pro ty co neviděli - jedná se o detektivně špionážní 10 dílný seriál, děj v době studené války, střet tajných služeb CIA a ruské kontrarovědky, dějiště hlavně v Moskvě a fiktivní africké republice Nagonii, kde je připravován státní převrat. Hádejte, kdo vyhraje. Posuny v ději se velmi vlečou, pomineme-li ideologický náboj, mohlo by možná jít vcelku o dobrý dobrodružný film, kdyby byl tak ve 2-3 dílech. Vzhledem ke značné rozvleklosti nějaké napětí většinou chybí a skvělé herecké obsazení s plytkou předlohou toho mnoho nenadělá. Rád se dívám znovu s velkým časovým odstupem na obdobné flimy, protože v sobě ohbsahují mnohdy kouzlo nechtěného, vyznívají jinak než bylo záměrem a dávají jakýsi "historický" náhled na dobu vzniku a občas vyniknou různé souvislosti, které při prvním zhédnutí nebyly patrné. Proto dávám 4*, protože jinak je to zcela jasný kandidát na odpad.(9.4.2005)
Crocuta
odpad!Nuda nuda, šeď šeď.(11.7.2007)
Hennes
Když jsem seriál viděl poprvé, ptal jsem se rodičů po prvním díle, který z nich byl ten TASS. Pamatuji si, že název Tisková agentura mě tehdy strašně zklamal. To TASS bylo dobrodružnější. Dnes s odstupem času mi je jasné, že tento ideologicky postavený seriál nám měl ukázat na které straně je pravda. Studená válka mezi Sovětským svazem a USA běžela naplno a "slušní" sovětští agenti nám šli příkladem a samozřejmě "vítězili". Obsahově je to syrové, i když pokusy o akční scény tam byly. Známe tolik amerických filmů, kde jsou rusové vždy ti blbější a prohrávají, že jim tady ani nemůžu ty vítězství nad američany zazlívat.(14.2.2011)
Cement73
Doteraz si pamatam, ako som bol s tohto spionazneho sovietskeho serialu unesený. Maskovacky ludi, nahanacky a spionazna zapletka bolo nieco vynimocne v nasej vtedy prisernej socialistickej TV.(12.1.2011)
spawnxp
Profesionální propagandistický kousek ze studený války (bipolární svět - pamatujete?). Humoru míň než u MacGyvera ale herecký výkony na úrovni. Naťuknutý i ruský emigrační trauma překvapivě kořeněný ne-naprosto-zápornejma vlasovcema. Dá se to vidět i po letech.(6.4.2011)