Reklama

Reklama

Úchvatný Egypt

(TV film)
  • USA Aerial Egypt
USA, 2020, 2x52 min

Obsahy(1)

Obrazové putování po zemi s bohatou a pozoruhodnou historií, ale také pulzující moderní kulturou... Poznejme Egypt tak, jak jej dosud ještě nikdo nespatřil. Odhalme, jak dnes žije stomilionový národ v zemi, kde dodnes existuje hmatatelný odkaz faraónů. V zemi, kde přítomnost nepřestává být zajedno s minulostí a kde budoucnost není nedostižným snem, ale přímo před očima se proměňuje v realitu. V první části našeho putování prozkoumáme v Gíze starobylé pyramidy i nové Velké egyptské muzeum, zamíříme do Káhiry prozkoumat její historické perly. Stranou však nezůstane ani slavná Alexandrie nebo třeba důležitý Suezský průplav. V závěrečné části cyklu můžeme obdivovat nejen nádherné historické památky v Luxoru nebo úžasné chrámy v Abú Simbel, ale také rozsáhlou fotovoltaickou elektrárnu v Ben Ban nebo větrnou elektrárnu Gebel Al Zeit. Chybět rozhodně nemůže mocný Nil, který je pro Egypťany alfou a omegou veškerého bytí, zázračným životabudičem, který dokáže neplodnou poušť proměnit v úrodnou zem. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Obrazově krásný dokument včetně prohlídky Káhiry. Egyptu zase vzrostlo za pár let obyvatelstvo o 20 milionů a v dokumentech o této zemi je vždy něco nové (například dokument Egypt z výšky). Jen to mravenčení v poušti v době změn klimatu působí apokalypticky, protože většina obyvatel je závislá na dovozu obilí. Kdyby měli vodu, rozšířili by se Egypťaně kapitálově po celé poušti. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Ano je to nový pohled na Egypt z výšky, z výšky balónu a dronu. Je to moc hezká podívaná, i když řazení příspěvků za sebou je někdy dost chaotické v podstatě bez spojitosti. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumentu se podařilo organicky propojit historii a současnost země na dolním Nilu; zjištění, že současní Egypťané ctí své propojení s historickou érou a v rámci svých sporých investic dělají vše, co je v jejich silách včetně zahraničního přispění (i našeho), je povzbudivé. Tvůrci si navíc odpustili obvyklé americké dryáčnictví, které nepříjemně ruší a zpravidla kazí celkový dojem. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama