Pozdrav tu paní!

Dis bonjour à la dame

Komedie

Francie, 1976

Michel Gérard

tenkrát povinný pubertální úlet, aneb nejjednodušší cesta, aby rodiče klukovi tolerovali holku, je předstírat homosexualitu. jen by mě zajímalo, jestli i v původním znění se krasavice vyvolená jmenuje "Remoska"(6.7.2011)

• Ksukol

Jde o svěží a zábavnou francouzskou komedii, dnes patrně už nenatočitelnou, na to je povážlivě lehkovážná. Pohrávat si na veřejnosti se sexuální orientací není ani dnes u mládeže nic výjimečného (viz jistý český bojzbend), ale aby se těžce zamilovaný mladík vyspal s první holkou, která mu vleze do postele a neměl s tím problém, to už je na pováženou. A aby se rodiče snažili předělat svého homosexuálního syna na normálního a dokonce se radovali, když se ukáže, že šlo jen o hru, to už si dnes vůbec nedovedu představit. Je to zábavný film o vztazích rodičů a dětí, který se zdařile vysmívá našim představám o homosexuální menšině, což je téma stále zajímavé, neboť jediné zlepšení je patrné u výkřiku zlé sousedky o synech teplouších. Toho by se dnes už asi opravdu neodvážila, neb by jí to k ničemu nebylo. Pointa je vtipná a nezbývá než dodat, že bychom si měli promluvit jako chlap s chlapem, aby nedocházelo ke zbytečným nedorozuměním.(18.12.2011)