Bibiane prodělá potrat, její podnikání v rodinné síti butiků končí fiaskem, a navíc z nepozornosti přejede člověka. Existenciální příběh plný paradoxů, v němž mají místo mystické, symbolické, komické i romantické scény, má nezvyklého kolektivního vypravěče: norské ryby určené do kanadských restaurací. (MFF Karlovy Vary)
Cival
Magická romance umně balancující na pomezí serióznosti a cynického nadhledu. Přesní herci, podmanivě namodralá kamera, scénář pohrávající si s náhodou a časovými liniemi a rytmická režie. Pro mě nejlepší film na MFF KV 2001.(9.4.2003)
Jhershaw
Od horšího hodnocení film zachraňuje závěrečná černohumorná půlhodina, zpočátku jsem ale nevěděl, co si o tom mám myslet a proč bych se o to (postavy, přáběh) měl zajímat.(12.7.2011)
bassator
46th KVIFF 2011 - TRIBUTE TO DENIS VILLENEUVE - Pocta Denisi Villeneuvovi (Maelström / MAELSTRÖM / Maelström) - Až na toho opravdu bizardního vypravěče, který mi fakt nesedl, další z opravdu skvělých a úžasně věrohodně zahraných filmů tohoto skvělého režiséra... Jak zde ukázal nešťastného, deprimováného člověka bylo až děsivé... - 31. 5. 2011 - 90%(9.9.2011)
Slarque
Buď jsem něco nepochopil, nebo to není snímek pro mě. Vypráví to právě porcovaná ryba, co dodat?(12.7.2003)
jhrasko
Pozoruhodná žánrová a pocitová vecička. Villeneuve sa podľa vlastných slov po jej realizácii na 8 rokov cielene odmlčal, nebol presvedčený, že ide správnou cestou. V porovnaní s Incendies, ktoré nasledovali, v mnohých smeroch pravdivejšia a úprimnejšia výpoveď (akokoľvek neučesanejšia je).(7.7.2011)
Kmotr
Po tomto filmu se režisér, který je ke své tvorbě velmi kritický, vrátil zpět do školy, aby zdokonalil své scénáristické schopnosti. Svůj film nepovažuje za dobrý, spíš za experiment, který překvapivě uspěl. Na konto pověstné mluvící ryby v roli vypravěče dodal, že měla velký úspěch v Japonsku. Konkrétně se ve filmu vyskytuje jako prvek, provázející příběhem, ve kterém se opakuje jedno téma - odpovědnost za své skutky.Temné komedii dominuje hudba, která by klidně mohla být z úplně jiného filmu. Maelström je zajímavý počin, s nádechem cyniky a vůní melancholie.(4.7.2011)
RasputincZ
Náhoda života spojená s přesnými herci, mysticky tajemnou atmosférou a nejoriginálnějším vypravěčem, co jsem kdy ve filmu viděl. Vše pevně uchopeno režií D. Villeneuva a na světě je maximální hodnocení! [MFF KV 2011](23.7.2011)
Terva
Úvodní omluva obyvatelům Norska a upozornění, že scénář byl napsán v hypnóze, mě rozesmál. Příběh ...CITÁT - velmi starý příběh....... ... je vyprávěn rybama na "smrtelném" stole a začíná popravou jedné ženy. CITÁT - Obětovat se, znamená učinit oběť. To co vy chcete je sebevražda. To je něco jiného.......... Film se celý táhne v duchu pořekadla - kdo zabije bude zabit. Hudba se tváří optimisticky, ale texty vůbec nejsou veselé. A ryby ? Pár dní je nebudu jíst. Jo a za vším hledejte sex a lež ve všech podobách. Příběh také přinese jednu nestravitelnou chobotnici. Film se sice drží jedné časové linie, ale někdy se vrátí a chvilku kopíruje události, které již divák viděl, avšak z pohledu někoho jiného, pak se vše vrací k původnímu ději. Středobodem je žena se jménem Bibiane ( Marie - Josée Croze ), která se po úvodním potratu ( doufám že to není spoiler ), propadne do skoro bezvýchodné deprimující situace. Ke zlepšení pak možná dojde až po smrti nevinného člověka. Hudba - Pierre Desrochers.(27.1.2012)
marvan
Hypnotická temná komedie, při které vás v jedné scéně bude mrazit a současně se budete smát.(2.7.2011)
Compote
Hodnocení bych ochotně zvýšila, nebýt toho, že se film ke konci tak nesnesitelně táhl. Je to škoda, protože jinak jsem si tento zajímavý kousek užívala (ryba vypravěč, scény viděny z různých pohledů). (MFFKV 2011) 60%(3.7.2011)
d-fens
ocenenia : Montréal World Film Festival 2000 - nominácia na Grand Prix des Amériques, Najväčší umelecký prínos (André Turpin za kameru)(18.2.2010)
Vignette
Tohle jsem asi trochu nepochopila... nebo jsem spala dýl, než jsem si myslela :-)(12.7.2011)
DannyBoy80
Tak ta mluvící zkrvavená ryba byla na mě moc :D Nicméně scénaristicky vytříbený film. Herecky zvládnuto velmi dobře. Některé věci natočeny hodně drsně. Každopádně tento týpek Denis Villeneuve se začíná stávat mým oblíbeným režisérem. Bere to všechno neotřele a scénáře, které točí jsou hodně zajímavé.(21.11.2011)
Saku
Obcas se natrefi na takove filmy...eeeee...jak bych...no...velmi sverazne. Ono kdyz se rekne Maelström tak z toho nic pekneho nekouka. Chapu rozporuplne hodnoceni, to nemusi sednout kazdemu, ale kdyz se clovek ponori do tohoto napadite vypraveneho pribehu v modrem odstinu, utece to jako voda a nakonec vas to vyplivne jako kdybyste jeli celou dobu v perejich. A ze to je teda jizda! V tomhle pripade nemuzu rict ze sem byl "pohlcen", ale ze sem byl "ve viru"...nemam slov.(25.6.2011)
integer
Hank píše, že Maelström připomíná Europu, já jsem si zase vzpomněl na Prvek zločinu. Minimálně esteticky se dá přirovnat k oběma. Maelström je úžasná směsice vtipu, cynismu a silného příběhu.(9.7.2011)
Composter
Nevím, jak to ten Cival dělá, ale opět s ním musím na 100 % souhlasit. Kvůli pár klišé o hvězdu dolů. Zážitek ze sledování však fantastický. Atmosféra hustá, že by se dala krájet, velmi přitažlivý vizuál a příběh, který udrží v napětí až do konce. Ale ten "cynický nadhled" je to, co je na tomto filmu nejvíc sexy. Životní katastrofy, které nejen hlavní hrdinku postihnou (nebo si je sama přivodí) a jejich řešení jsou prostě k sežrání :). Rozhodně jedno z nejmilejších překvapení MFF Karlovy Vary.(7.7.2011)
Hank
Film vypráví ryba - nutno dodat, že hodně divně vypadající ryba nevímjakého rodu a druhu - která je opakované zabíjena a mluví hlubokým hlasem, což mi trochu připomíná Europu od von Triera. Rybou to začne, ryba jako symbolické memento se prolíná celým dějem (ať už ve formě úhoře, přejete ryby nebo tuhé chobotnice) a (s) rybami to celé i končí. Příběh, který balancuje na hraně temného indie-dramatu a zvláštní komedi začíná jedním sakra špatným a smůlovitým obdobím, pokračuje přes tu více či méně uvěřitelné skutky a zajímavé časové roviny, až do finále, které graduje na pomezí happy endu a vyrovnání se s vlastními hříchy, vědomím a svědomím. Zda-li došlo k vykoupení či očištění svědomí lze jenom spekulovat a soucítit s sympatickou hlavní představitelkou. Zajímavá kamera s příjemným modrým(rybím) podbarvením, poměrně svérazný hudební doprovod, pěkná a sympatická hlavní role a po filmu docela velká chuť na pořadnou rybu...:-)(3.7.2011)
Veseldaa.!
46. MFF Karlovy Vary Nebýt první opravdu utahané a nevýrazné části, tak bych se nebál určitě vyššího hodnocení. Od doby, kdy se v příběhu objeví Jean-Nicolas Verreault se film začíná ubírat úplně jiným směrem a chytá naprosto jiný nádech. Paradoxní hříčky osudu zvýšili mou pozornost, ale pro mě nesmyslné scény s rybou coby vypravěčem výslednému hodnocení opět ubírají. Škoda...(4.7.2011)
Anniysha
První půlka filmu tragedie!! Poté, co potkala svého přítele se to celé docela zlepšilo, objevilo se i pár vtípků. Celkově mi ale Maelstrom připadal směšný, div jsem si neklepala na čelo. To by mě mělo bavit , koukat se jak pořád brečí, má deprese a k tomu to hraje dost přehnaně a nepřesvědčivě ? Ne, díky.(10.7.2011)
Tatizz
Kanadská dráma, ktorá nevie čím má byť. Zjavná inšpirácia Dostojevským a jeho Zločinom a trestom, pričom všetko je dovedené do extrémne cynickej krajnosti. Drtivé víťazstvo formy nad obsahom, príbeh, ktorý by sa dal vyrozprávať za pár minút sa vleče neúmerne dlhú dobu. Sklamanie, čakal som viac.(6.4.2012)