Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zatímco na kontinentu se šíří epidemie španělské chřipky, kněz a jeho syn se vrací z misie na Madagaskaru domů k rodině na norský venkov. Kněz dostal za úkol rozhodnout o umístění nového kostelu pro místní hornickou společnost. Mají jej postavit na starém laponském pohřebišti. Když se kněz rozhodne nechat vykopat a odklidit lidské pozůstatky, mrtví ožívají a pronásledují osadníky. I když se příběh odehrává na začátku 20. století, jeho poselství je mrazivě aktuální. Jeho východiskem je totiž epidemie španělské chřipky, na jejímž pozadí film odhaluje temnotu lidské povahy pod nezvladatelným tlakem. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (21)

angel74 

všechny recenze uživatele

Žít v područí necitelného, téměř bezbožného pastora se musí začít zajídat i hodně otrlým jedincům. (Jako já bych to nedala ani náhodou.) Kde však hledat pomoc, když před ním prostě není úniku... Ze všeho tu sálá hrozný chlad, ještě teď se cítím fyzicky nepříjemně. Ani vlastně pořádně nevím, co si o tomhle filmu mám myslet. Každopádně musím ocenit, že je řemeslně dobře natočený a disponuje celkem slušnou atmosférou. (55%) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Posedlost je mysteriózní drama s přesahem do paganhororu. Pokud si odmyslíme fantastickou rovinu, pak zůstane příběh o střetu postav, který dostává podobu balady. Navrátivší se reverend má velké plány, jenže se postupně ukáže, kým ve skutečnosti je. Despotický kněz na jedné straně straší věřící Peklem a nevěřící věčným zatracením, pokud nepřijmou Boha, na straně druhé páchá jeden hřích za druhým. A nejsou to jen ledabylé lidské malichernosti, nýbrž hříchy nejtěžšího kalibru - zrada, smilstvo, vražda. Není divu, že místo pevné a láskyplné víry přináší zkázu a zmar. Působivý vizuál. Symbolické obrazy - zlatá moucha ukazující děvčátku cestu, levitující dívka, šerosvitné výjevy se svíčkami a petrolejovými lampami, drsná krajina a chladná voda divoké bystřiny. Pro běžného diváka bude asi snímek pomalejší, ale mě přišlo, že se celým příběhem vine neklidná nit temného napětí. Stavět kostel na dávném pohřebišti původních obyvatel není chytrý nápad už proto, že je nemorální. Jenže kněz se chová, jako by nebylo 20. století, nýbrž třinácté. A já správně několikrát říká, za hříchy se platí. Mýlí se však, když míní, že Bůh od hříchů očisťuje, páč k tomu slouží Očistec... ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak nemůžu říct, že by to byl vyloženě průser ale ani to není film, kterej bych s klidným srdcem a vědomím někomu doporučil. Já sám z něho mám dost rozporuplný pocity. Každopádně je vidět, že nejde o americkej kousek, protože je to prostě jiný. Mám to mezi 2-3hvězdami ale v tomhle případě se přikloním ke třem slabším hvězdám. PS: Reverend byl pěknej zmrdeček(slušně řečeno respektive napsáno). ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film mapuje ťažké obdobie Európskych dejín. Kde ešte ani neskončila prvá svetová vojna a Európu sužuje ďalšia tragédia a tou je Španielska chrípka, ktorá ešte viac prehĺbila útrapy nešťastného ľudu. Hovorí sa, že Kam nechodí slnko, tam chodí lekár a tu zas, kde nepríde lekár, tam príde pastor. Lebo práve on je tu sudca, kat aj trúchliaci a vidieť, že každý má pred nim rešpekt a nik nevie, ako sa v ten moment zachová. Film plynie pomaly, ale, že by bol nudným ja osobne povedat nemôžem.  Veľa sa toho tu dialo od levitujúcej dievčiny cez krst a razom hned aj pohreb až po finálnu vybíjanú. Režisér myslel aj na drsnú, chladnú a zároveň aj uchvatnú prírodu. A to cele bolo nádherne remeselne stvárnené a kamerovo to bolo tiež ukážkové. Pri týchto zvykoch , tradíciách a hlavne pravidlách, si ani neviem predstaviť, že by film bol svižnejší a popravde, ani by som nechcel aby taký bol, lebo potom by už nebol sám sebou, ale tým kým ho chce niekto iný. Preto takáto individuálnosť mi pri tejto krajine veľmi sedela a u mna bol tým jedinečný a zaujímavý. A páčila sa mi aj ta ponurosť, ktorá sa niesla celým filmom, na takú nie som v tomto období vobec zvyknutý. Herci boli uveriteľní a pochopiteľne hlavne Jan Sælid, ktorý bezcitného reverenda zahral ukážkovo. Pomalé tempo, ale ktoré tomuto filmu neznižovalo úroveň, ale práve naopak, takéto tempo mu pristalo. Slabé 4*. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Obyčejně pomalé filmy plné náznaků moc nemusím, ale tohle mi nějakým záhadným způsobem sedlo. Jednak je to trošku netradiční zasazení, protože Norsko na sklonku I.SV není úplně standardním filmovým prostředím. Kor v kombinaci se sámskou kulturou. Dalším důležitým aspektem je sychravá atmoféra, ze které na vás leze zima i ve vytopené místnosti. Zapomenout by se nemělo ani na určitý sociální nádech, který diváka seznamuje s životem na severu Norska. No a nakonec jsou tu herci, kteří byli do jednoho skvělí ať už se jedná o Sælida v roli reverenda, nebo o představitelky nevlastních sester. Co se týče hororové stránky věci, tak tu nebylo snad nic. Snad jen jedna ze závěrečných scén žánr připomínala, ale jinak jde spíš jen o lehké myst náznaky. Nicméně to vůbec nevadí, protože v daném pojetí by nějaké výraznější nadpřirozené blbnutí působilo spíš rušivě. Za mě příjemné překvapení. 75% ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama