Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S plukovníkem Serlingem se poprvé setkáváme v poušti Al Bathra, kde byl jedním z velících důstojníků americké armády během války v Perském zálivu. Ani ten nejlepší úmysl však nemusí být zárukou, že bude vydán ten správný rozkaz. Viditelnost je minimální a tank se pod jeho velením rozjíždí proti nepříteli. Radost ze zásahu se však brzy mění v hrůzu - Serling zjišťuje, že stříleli do vlastních řad a že tak poslal na smrt svého nejlepšího přítele kapitána Boyera.O pár měsíců později je ze Serlinga řadový úředník z oddělení pro odměňování statečných vojáků a před sebou má první "případ". Na Medaili za statečnost je totiž navržena pilotka Karen, která přišla o život během mise v Perském zálivu. Serling se tedy snaží zjistit všechny okolnosti její smrti, ale je zaskočen líčením bojových situací a rozporuplnými postoji jednotlivých členů posádky. Díky Karenině osudu tak odkrývá neznámé skutečnosti, má možnost porovnat své vlastní vzpomínky s obsahem velkých a zprofanovaných pojmů, vyrovnat se se svým svědomím a nalézt vlastní důstojnost... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Válečný film spočívající ve vyšetřování dvou nešťastných událostí z války v Perském zálivu je bohužel plný patosu, amerického patriotismu a sebemrskačství. Takže mi více vadil, než mne bavil, a to i přes účast mé oblíbené Meg Ryanové, Denzela Washingtona a Matta Damona. Když připočtu, že režisérem je Edward Zwick, autor mých oblíbených filmů Legenda o vášni a Poslední samuraj, jde o jednoznačné zklamání. Trailer: http://www.csfd.cz/film/10328-odvaha-pod-palbou-courage-under-fire/videa/ ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Možno áčková produkcia a obsadenie, ale inak prepadák. Celý príbeh sa točí iba okolo vyšetrovania jedinej situácie uprostred vojny. Je síce fajn, že spočiatku počujeme od rôznych vojakoch rôzne verzie príbehu, ale spája ich to, že sa točia okolo kapitánky - ženy vojačky. To vážne? Žena vo vojne? Žena ako kapitánka helikoptéry? To vážne? Žena rozkazujúca chlapom? Áno, v americkej armáde sa (bohužiaľ) nachádzajú aj nežné svorenia, ale že by velili jednotke je prinajmenšom k smiechu. O vytvorení si autority u mužov ani nehovoriac. Chlapi niekoľko mesiacov bez žien, no neviem, čo by tam s ňou porobili...vlastne viem....poriadne by ju... Ona má dokonca aj dieťa, vykreslená je ako vzorná matka. Vojačka. To vážne? A ten neprimeraný pátos, len aby vojačka vyzerala v najlepšom svetle, hlavne že v akcii všetkým svojim podriadeným nadáva do debilov. Totálnym lapsusom je, že tá hypotetická postava nie je obsadená nejakou mužatkou, ale herečkou známou z romantických komédií. To vážne? Nie, toto ja neberiem ani ako vtip. Nechýba tradičné klišé s hlavnou postavou a jej problémami v práci, v rodine, aj s alkoholom. Len kvôli áčkovej produkcii a z úcty k ostatným hercom na čele s Washingtonom to nie je podpriemer, aj keď by to bolo možno namieste. ()

Reklama

Lukoye 

všechny recenze uživatele

Armádní vyšetřovatel sám bojující s vnitřním traumatem z války v zálivu vyšetřuje případ hrdiné kapitánky ambulantní helikoptéry zahynulé v boji a navržené na medaily cti. Během vyšetřování se musí dostat přes závoj neustále se proměňujících lživých výpovědí účastníků neštěstí. Na základě věrné rekostrukce bojové akce se postupně ukazuje pravdivý obraz, napínavě odkrývaný a až do poslední chvíle skrytý za plášťem strachu a zbabělosti. Do toho se vyrovnává, většinou pomocí chlastu, vyšetřovatel s vlastním pochybením v boji. Hluboce psychologický film, rozpracovávající svědomí a zbabělost za války. Silnější tři. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Překvapivě mnohem lepší než jsem si pamatoval z dob premiéry. Válečné drama, které je zcela jiné než obvykle. Netočí se kolem žádné velké bitvy, ani velkou bitvou nevrcholí. Spíš je komorní válečnou detektivkou, která se točí kolem bezvýznamné válečné epizody, kterou nahlíží pohledem několika jejích aktérů a je tak především o lidech. O odvaze a zbabělosti, obětavosti a sobectví, o pravdě a lžích, o kritických momentech života, které vyplaví na povrch to podstatné. Netuctové, plné silných emocí (byť někdy ukrytých pod povrchem) a napínavé i přesto, že občas tempo zvolní a člověk si říká, že některé úhly pohledu mohli tvůrci zkrátit. Netypicky obsazená Meg Ryan, tehdy pevně usazená na trůnu královny romantických limonád, je výborná a táhne film přinejmenším stejně dobře jako spolehlivý Denzel Washington. Za pozornost stojí i malá role Matta Damona, který kvůli roli shodil nějakých 12 kilo a přivodil si na několik let nejen zájem filmařů a nabídky na velké role, ale také nepříjemné zdravotní komplikace. Jeden z filmů, kterým po letech při repríze zvedám hodnocení. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, nemusím príliš vznešene sa tváriace filmy Edwarda Zwicka, lenže ODVAHA POD PAĽBOU je nadpriemerná. Kým účasť Meg Ryanovej je zaujímavá snáď len preto, že kráľovnú romantických komédií sme si zvykli vídať v úplne inom žánri, Denzel Washington podáva ďalší zo svojich silných "chybujúcich" výkonov. Nevraviac o vynikajúcom obsadení podporných roličiek (Lou Diamond Phillips, Scott Glenn, Matt Damon a dokonca i Bronson „Balki“ Pinchot!). Silný príbeh o niečom. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Matt Damon kvůli malé roličce vojáka závislého na heroinu zhubnul o 18 kilo. (77Ivana)
  • Matt Damon (Ilario) držel kvůli filmu přísnou dietu. Kouřil a do toho dvakrát denně uběhl 10 kilometrů. Takovou zátěž ale jeho tělo špatně snášelo, a proto musel být pod lékařským dohledem. Trvalo mu skoro dva roky, než se zotavil. (Duoscop)
  • V jednej scéne je z vrtuľníku hodený na tank kanister, ktorý ho zapáli. O pár sekúnd sa v krátkom zábere zdá tank nepoškodený. (johnsnow)

Reklama

Reklama