Wonderful Wizard of Oz, The
Dobrodružný / Fantasy / Krátkometrážní
USA, 1910, 13 min
Otis TurnerHrají:
Bebe Daniels, Robert Z. LeonardObsah
Nejstarší dochované filmové zpracování jedné z nejslavnějších amerických pohádek ještě beze slov, pouze za doprovodu hudby.
Malá dívka Dorotka žije na farmě v Kansasu. Avšak objeví se tornádo a Dorotku přenese do kouzelné země Oz. Aby se vrátila zpět do rodného Kansasu, musí se vypravit na dlouhou cestu do Smaragdového města. V něm žije mocný čaroděj. Na cestě Dorotku doprovázejí strašák, lev a plecháček. Cesta není nijak snadná. Čeká je mnoho nebezpečí, včetně zlé čarodějnice západu. (zdeny99)
Flipper
Juj to pri to cyklóne vyzerá, ako keby ten stoh slamy znásilňovali. Inka ľudia tansucúci v nepodarených zvieracích kostýmoch, pri bitke keď bijú witch neviete kto je kto, a inak slabá banalita. dorotka na lepšie stvarnenie ešte počká.(1.9.2008)
TheRaven
pekelné.....pozn: huba dokořán(9.11.2009)
Radko
Najstaršie dochované filmové stvárnenie Čarodeja z krajiny Oz zaujalo dobovo zvládnutými trikmi a smiešnymi zvieracími maskami. Dej je komprimáciou dvoch tretín knižnej predlohy do necelej štvrťhodinky. Mimochodom, podanie deja klasiky v kocke z drievnych časov kinematografie je dnes, kedy sa žiada maximum informácií za minimum času, prekvapivo súčasné.(1.9.2009)
liborek_
Trochu moc rozjuchané... V roce 1910 nic jiného než divadelní herectví neznali, ale tady to bylo hooodně přehnané... Myslím, že i na svou dobu těžký průměr. Ale moc se mi líbil ten lvíček..:-)(30.6.2006)
anais
Poněkud legrační masky (hlavně ti čtvernožci!), strohá scénaFilmek nijak pořádně negraduje, najednou to nějak dopadne a nic. Žádná invence jako například v Melisových filmech. Jen zachycení poskakování Vzhledem k tomu, že je němý, není příběh obohacen o žádné písničky, které by k této až jevištní (vznikl na základě divadelního představení) inscenaci jistě sedly. Ale vyčítat to filmu z roku 1910 asi nemá smysl:-) Celé je to spíš pro lehké pousmání.(25.11.2005)
noneto
Moc divoké. Masky, které by nenadchly ani malé děcka. Jak napsal liborek_, herectví je moc přehnaně divadelní. Ani jako "večerníček" bych to děckám nepouštěl...(15.8.2007)
Hejtmy
Flipperem zmiňovaná scéna, kdy zvířátka z farmy dělaj gang bang se stohem slámy, je super, dobře jsem se zasmál. Jinak je to i na tehdejší dobu podprůměr. Kdo by neznal zápletku Čaroděje ze země Koz, tak by u téhle zhuštěné verze byl silně zmatenej. 50 %(15.2.2012)
corpsy
Podobne ako iné vtedajšie adaptácie známych príbehov ako napr. JACK AND THE BEANSTALK alebo ALICE IN WONDERLAND, má aj táto divadelnú výpravu a statickú kameru, je však živšia a má svižnejší dej.(3.1.2011)
prasacimor
Túto obskúrnosť som si pozrel po prečítaní knihy a musím povedať, že takto som očami pri filme už dávno negúľal. 100 rokov je síce 100 rokov ale predsa už vtedy muselo byť všetkým jasné, že toto s predlohou veľa spoločného nemá. Videl som pár filmov točených v tej dobe, ktoré boli zaujímave a hlavne mali hlavu a pätu, takže viem že to ide. Tu nešlo vôbec nič a nemať predlohu ešte čerstvo v pamäti, tak nemám absolutne šajnu o čo tým tancujúcim a skákajúcim kreatúram ide. To som vlastne nemal ani tak, ale aspoň som si dokázal zhruba domyslieť, čo sa momentálne na plátne deje. Jedine plus sú podarené efekty a výprava.(9.1.2011)
zdeny99
Co si budeme nalhávat. Pro diváka z 21. století tento snímek už není, protože se u něj nudí. Přesto přihlížím na rok vzniku, a tak dávám z tohoto důvodu hvězdičku a druhou přidávám za kostýmy, které se mi docela líbily, ačkoliv byly vidět jen malinko. Úsměvné byly i pohyby herců, obzvláště těch, kteří hráli zvířata.(31.1.2011)
Chajimwitz
Nenáročná,stoletá jednohubka,u které jsem se i zasmál,zejména při úvodní akci u stohu jsem už myslel,že se jedná o tehdejší animals porno.(5.11.2011)
McMastamind
Taneček po promazání Plecháče mě dostal. Stejně, jako zmizení čarodejnice po polití vodou. (Cena za filmový trik roku 1910?) Škoda nepořádných kostýmů a zoufalé choreografie. Ale na tehdejší dobu? Špička!! :)(19.11.2011)
brasek
Milé a úsmevné... zasmial som sa viac ako pri iných filmoch natočených v roku 1910.(20.6.2010)
Související
- Tin Man (TV seriál) (2007)
- Wizard of Oz, The (TV seriál) (1990)
- Čaroděj ze země Oz (TV seriál) (1987)
- Čaroděj ze země Oz (1982)
- Čaroděj ze země Oz (1939)
- Wizard of Oz (1925)