Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V padesátých letech 20. století zuřila studená válka a svět se několikrát ocitl na pokraji opravdového válečného konfliktu. Kanadské královské letectvo RCAF se rozhodlo získat nový typ stíhačky, která by dokázala spolehlivě bránit obrovské kanadské území a rychle zasáhnout na kterémkoli místě hranic. S požadavkem vývojem radikálně nového typu letounu se velení RCAF obrátí na firmu Avro Aircraft, do jejíhož čela nastoupil nový charismatický prezident Crawford Gordon. Ten přijme výzvu vytvořit revoluční bojový stíhací letoun, který by dokázal ubránit Kanadu proti silným sovětským nukleárním bombardérům schopným napadnou území Kanady přes severní pól. Crawford v čele týmu konstruktérů horečně pracuje na zakázce, která je snem každého leteckého konstruktéra a skutečně se jim podaří sestrojit stíhací letoun nazvaný Arrow (Šíp). S prototypem letounu revoluční konstrukce křídel i pohonu se sice týmu konstruktérů a zkušebních pilotů podaří překonat všechny rychlostní i výkonnostní rekordy, sen o nejrychlejším stíhacím letadle, které kdy kdo postavil, se však začne hroutit, když do něj stále více začnou zasahovat politické pletichy, mezinárodní špionáž a podvody a sabotáže, které mají vývoj poškodit. Skutečně se podaří projekt poškodit natolik, že je nakonec zastaven z rozhodnutí kanadské vlády, která uvede jako důvod příliš vysoké náklady, a to dřív než dostal šanci ukázat co umí v bojové situaci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

wir2k 

všechny recenze uživatele

Standartně natočený televizní film podle skutečné události alespoň co se týče obrazu a výkonu herců. Co mě na filmu zaujalo byl příběh protože jsem fanouškem do stíhaček tak pro mne bylo velice zajímavé sledovat jak v padesátých letech "málem" vznikla nejlepší stíhačka na světě ()

Reklama

thor00i 

všechny recenze uživatele

Film natočený na základě skutečných událostí pojednává o skupině leteckých konstruktérů, kterým se po strastiplné cestě podaří vyrobit nejspíše nejlepší stíhačku na světě CF-105 Arrow. Naneštěstí je díky politickému tlaku projekt ukončen a vyrobené stíhačky včetně všech materiálů zničeny. Pouze jednu CF-105 se podaří zachránit. Film je líbivým a dojemným vyprávěním o osudech lidí a jejich geniálním projektu. Bohužel se nevyhne nudným místům a Dan Aykroyd mi do tohoto snímku nějak nesedí. Fanouškům letecké techniky však zcela jistě doporučuji. ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Film, který asi přitáhne jen fanoušky letectví a/nebo Dana Aykroyda, i když ten se do něj dostal asi jen v rámci kanadské filmové hrdosti. Je to snímek o vývoji stíhačky, která se ani nikdy nedočkala sériové výroby a aktivního zařazení do služby, takže žádnou napínavost nečekejte. Vysoké hodnocení dávám jednak jako fanda letadel a hlavně za ten celý nápad - netradiční téma o netradičním projektu, to se cení. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tříhodinový televizní film o vyrobení nejlepšího bojového letounu své doby - Avro Arrow, který se bohužel nikdy nedostal do sériové výroby a dokonce se dodnes nedchoval v celku jediný exemplář. Zbyly jen plány... (Podobná situace, jako u letounu BAC TSR-2). Dan Aykroyd zde působí poněkud nepatřičně, a jako celek je film určen už pro svou délku jen die-hard fandům letectví:) ()

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v Kanadských městech Gimli, St. Andrews a Winnipeg. (Terva)

Reklama

Reklama