Reklama

Reklama

Dobrodruzi z vesmíru

(seriál)
  • Japonsko Učúsen Sagittarius (více)

Epizody(77)

Obsahy(1)

Kreslený japonský seriál, v ktorom hlavní hrdinovia Topy, Rana, Sibet, Gerard a Anna (Sibeta si možno niekto pamätá ako PIPA) putujú vesmírom v kozmickej lodi Strelec a prežívajú rôzne dobrodružstvá. V seriáli vystupujú rôzne civilizácie, planéty a postavy. Na svojich cestách sa stretávajú s nebezpečnými pašerákmi, vojakmi a samozrejme s mimozemskými príšerami... (elCampo)

(více)

Recenze (69)

silentname 

všechny recenze uživatele

Po 36 epizódach si myslím, že už si človek nejaký názor vybuduje. Tak si poďme o tomto seriáli niečo povedať. "Spaceship Sagittarius" vnímam ako dosť zrelý animovaný seriál, ktorý je vhodný pre celú rodinu. Deti si užijú nejaké tie dobrodružstvá a lety na planéty, dospelí v tom môžu vidieť aj určité skryté odkazy, ktoré sú tu celkom zaujímavo naznačené. Jednotlivé príbehy sú celkom zaujímavé a môžu za to hlavne naši protagonisti, ktorí sú dosť dobrí. Naša ústredná štvorka - Toppy, Gerard, Rana a Sibep sú všetci skvelí. Každý z nich vie občas prispieť nejakým tým vtipom alebo nejakou dobrou narážkou a majú aj celkom dobre spracované osobnosti. Chvíľku možno seriálu trvá kým zaujme našu pozornosť, plus si myslím, že ak by to niekto chytil od stredu, nemal by asi ani šajnu čo sa deje. To je možno trošku problém, ale zase nie je to robené klasickým štýlom, kde jedna epizóda je ako samostatný diel. Takže nováčikom, ktorí to nesledovali od začiatku to možno nebude úplne pasovať. Animácie sú ale podľa mňa dosť dobre spracované a postavy majú dobré dizajny. No nerozumiem prečo to majú byť ľudia zo zeme, keď reálne skôr pôsobia ako mimozemšťania. Je to japonský seriál, a tí predsa už v tej dobe vedeli robiť skvelé anime s ľudskými postavami. Takže úplne tomu nerozumiem a bol som z toho zmätený. Určite ale plánujem seriál dopozerať, lebo dáva dobré lekcie do života, dobrodružstvá sú zaujímavé a postavy dobre vyprofilované. A hoci niekedy vyhrajú aj nejaké tie negatívne stránky ich osobnosti, na záver vždy urobia správnu vec. Hodnotenie: B+ ()

Candid 

všechny recenze uživatele

Společně s Kačeřími příběhy patřil k seriálům, na kterých jsem si na základce ujížděla, když jsem byla nemocná. Oproti kačerům jsme ale zvládli nahrát jen jednu kazetu, která končila scénou, kde na nějaké planetě hlavní hrdinové padají do jakéhosi písečného víru... střih a šum :) Nedávno jsem si pro zajímavost zkusila Dobrodruhy zase pustit, ale nebylo to úplně ono, no jo, už mi není deset... jako malá jsem to ale milovala. Nostalgie vždycky vítězí :) ()

Reklama

denbrough 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál byl pro mě TENKRÁT jako droga... Zbožňoval jsem ho, a vzpomínám si, jak den co den běžel na OK3... Nečekal jsem, že na něj ještě někdy narazím, protože jsem za těch 15? let zapomněl název.. A úvodní song byl určitě ve francouzštině, to vím... Jen jsem myslel, že tenhle seriál měl mnohem víc dílů, nějakých 300??? Jsem docela překvapen, že pouze 77... Výborná vzpomínka... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

První anime byla u nás přece Včelka Mája! Osvěžení téhle mlhavé a roztříštěné vzpomínky z tajemného kanálu OK3 určitě nelituju. Třináct příběhů jedné vesmírné party, co se starou vesmírnou plechovkou bez klimatizace skončila u instalace vesmírných záchodků a motivací pro jakékoliv dobrodružství jí je uživit rodinu. Každá druhá zakázka končí fiaskem, každé druhé přistání je nouzové a ze zachraňování jiných civilizací zbude tak akorát na opravu lodi. Celý čas zápasí s holou existencí, neshodami a ze všeho je musí tahat chlupatá okurka hrou na loutnu. Příběhy mají v sobě pokaždé nějaké poselství, často dobové (studená válka, jaderná hrozba, plukovník Dadáfí :D), ale ta jsou zabalena do fantaskních, nápaditých a barvitých prostředí a příběhů, se kterými naprosto bezbolestně splynou. A i když některé hodnoty poněkud zestárly, opravdové přátelství zůstává. Dobrodruzi jsou téměř ideální rodinný seriál, který myslí i na dospělé a děti rozhodně nepodceňuje. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Okomentovat tento jedinečný seriál není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o můj nejoblíbenější animovaný seriál, bylo by hříchem k němu nenapsat komentář. Dobrodruzi z vesmíru jsou první Anime, které jsem kdy viděl a dodnes je považuji za raritu mezi animovanými seriály. V letech 1991-93 prolétli postupně TV stanicemi OK3, ČT i STV. Seriál byl sepsán a natočen tak, aby zaujal diváky všech věkových vrstev. Dětského diváka uchvátí poutavé a napínavé příběhy, které na různých planetách zažívá posádka kosmické lodi Střelec. Nespornou výhodou seriálu je, že každý příběh má dějovou linii v trochu jiném žánru a každý si tu najde to své. Střídají se zde příběhy akční, sci-fi, dobrodružné, ale i romantické a humorné. Dospělý divák zas pochopí a ocení hlubší myšlenku a poselství, obsažené v jednotlivých příbězích. V seriálu je kladen silný důraz na přátelství, lásku, mezilidské vztahy a skutečné hodnoty. Hlavní hrdinové, ale i epizodní postavy mají bravurně propracované charaktery se všemi pozitivními i negativními lidskými vlastnostmi. Jsou zde srozumitelnou formou probírána vážná společenská témata, jako např. protiválečná a protizbrojírenská politika, touha po absolutní moci a jiné rozmary vladařů, sociální rozdíly a kastovní systém, drogová závislost, otroctví, ale i to, že svět a lidstvo nelze vnímat pouze černobíle. Proto není divu, že Dobrodruzi jsou trnem v oku kapitalistickému vedení ČT i ostatním našim TV stanicím a je tudíž 100% jisté, že reprízy se na českých ani slovenských TV už nikdy nedočkáme.:( Přestože prvních cca. 10 dílů působí celkem nudně a leckterého diváka mohou odradit, postupně se děj stává napínavější. Každý další samostatný příběh srší originalitou a nápaditostí. Z hlavních hrdinů jsou mi nejsympatičtější Sibep a Topy (nejspíš proto, že jejich charaktery považuji za nejčistší). Z vedlejších postav samostatných příběhů mě nejvíc zaujala princezna Parbara (epizody 14-19), Pinta (ep. 25-26), Mína (ep. 50) a Lily (ep. 65-67). Dobrodruzi z vesmíru jsou nadčasový seriál, pro který je i 5 * málo a rozhodně má na mnohem víc, než současných 80%. Výstižný komentář napsal uživatel Trinculo. 100%Možnost hodnocení a komentování jednotlivých epizod! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • V 50. dílu se Gerardovi poprvé objevila vráska na nose (je to patrné při odlesku obličeje v navigačním radaru), od 57. dílu ji pak už má pravidelně. (geklon)
  • Přestože příběh o Paradonech (epizody 47–49) má evidentně parodovat poměry v afrických zemích (vzhledem k podobnosti plukovníkova jména konkrétně v Libyi), vlajka planety Birakiri je téměř totožná s vlajkou Albánie. (Kri-kri)
  • Gérard a profesorka Anna se vzali 15. května. V epizodě Chamtivci (1987) je toto datum zaškrtnuto na nástěnném kalendáři jako výročí svatby. (Kri-kri)

Reklama

Reklama