Reklama

Reklama

Jedna z nejčastějších otázek, které odjakživa padají na abiturientských srazech, zní: "Tak co teď vlastně děláš?" Zatímco většina lidí chce popsat svou práci a život před bývalými spolužáky tak, aby byli zajímavější, než ve skutečnosti jsou, Martin Blank má problém zcela opačný. Musí vymyslet, jak popsat svou kariéru tak, aby vypadala mnohem všedněji, než jaká skutečně je. Martin je totiž bývalý agent CIA, který se nyní živí jako nájemný vrah. Jenže poslední dobou už ho práce netěší jako dřív. Dokonce několik rutinních akcí nehezky pokazil. A tak se Martin rozhodl, že pověsí řemeslo na hřebík a najde si jinou práci. Čeká ho však poslední zakázka v Grosse Pointe. Shodou okolností to je místo, kde Martin vyrostl a kde se ve stejnou dobu koná setkání jeho spolužáků po deseti letech. A tak na radu sekretářky a svého poněkud nervózního psychoterapeuta přijme Martin zakázku a odjede do rodného městečka, aby se setkal se svou studentskou láskou Debi. (TV Nova)

(více)

Recenze (83)

Matty 

všechny recenze uživatele

Spolužáci ze střední jsou někdy na zabití. Své o tom ví navenek vyrovnaný, dobře situovaný mladý muž Martin Q. Blank. Ve skutečnosti duševně vykolejený nájemný zabiják. Posilněn radou svého psychoanalytika se nyní snaží na jeden nádech sfouknout poslední fušku i přetrvávající resty z let studentských. Dle nepsaných pravidel high school komedií by si odtamtud krom traumatizujících zážitků ze šikany a nějakých těch nových vědomostí měl do dospělého života přinést také životní lásku. Jenže Martin to tehdy zvoral, proto se na místo (budoucího i minulého) činu vrací nyní, zocelen a přitom stále stejně křehký. Jasný terč chytře a lehce kombinuje nejoblíbenější žánry osmdesátých let. Tvůrci chvíli střílí ostré hlášky (Shane Black by měl radost), hned nato ostré náboje, obojí zvládají bravurně a obojí drží pohromadě mimo jiné zásluhou pečlivě sestaveného soundtracku a mimořádně příjemného výkonu Johna Cusacka (rovněž scénáristy). Navíc dokáži být tak nenuceně nostalgičtí, že i mne, člověka o osmdesátá léta jen lehoučce otřeného, přiměli k iracionálnímu stesku po nich. Anebo spíš po filmech, které se tehdy natáčely. Apendix: Přestřelka v supermarketu a likvidace mrtvoly nemají už po prvním zhlédnutí daleko k tomu, abych je označil za své milované scény. 80% ()

liuk 

všechny recenze uživatele

Přesně jeden z filmů, který jsem shlédnul a hádám, že tak za měsíc nebudu pořádně vědět, o čem byl :) Je to docela zajímavý žanrový mix, akční romantická černá komedie se jen tak nevidí, malinko je film podobný Začalo to jedné žhavé noci (One Night At McCools), který je ale na mém žebříčku přecejen o dost výš. První polovina je taková slabší, tu bych ohodnotil na 2.5*, pak se film pomalu zlepšuje, až k závěrečné půlhodince, kdy naše dvojice dorazí na ten kýžený sraz střední školy, konec se mi pravděpodobně líbil kvůli skvělé hudbě. :) Herci jsou fajn, i když více než John Cusack se mi líbila jeho partnerka Minnie Driver. Podíváním na tento film určitě nic nezkazíte, ale ani z něj nebudete nějak paf. Celkově bych film ohodnotil lepšími 3*. P.S.: "oficiální text distributora", který je v horní části této stránky, to je tedy opravdu něco, vždyť je tam popsán skoro celý film...ještě že jsem si ho přečetl až teď. ()

Reklama

cherita 

všechny recenze uživatele

Nijak zvlášť vtipná komedie, u které neustále čekáte, kdy už se děj konečně pořádně rozjede. To se sice nakonec doopravdy stane, ale až v poslední čtvrthodině, což už je jaksi trochu pozdě. Z toho nápadu ‚zabiják na třídním srazu‘ se dalo (a mělo) vytřískat mnohem víc. A vůbec bych se nezlobila, kdyby to mělo být na úkor té nudné zápletky s hrdinovou bývalou láskou. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Roztomilé téma je jako vyšité pro zábavné béčko. 1) Svůj záměr vzhledem k veskrze průměrnému zpracování však film naplnil jen zčásti. I'm a professional killer... Do you have to do postgraduate work for that? 2) Zajímavý je 31letý John Cusack (nájemný vrah). 3) Cusack vnímal snímek jako vyjádření svých politických postojů: I grew up fascinated by people in the Reagan administration, their ethics, their mercenary values. People who plan wars and then go home to their wives and their kids ... How do they live? To me, Grosse Pointe Blank was a metaphor for the people in the Bush White House. ()

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Celkem pohodová komedie. Minnie Driverová je pěkná, Cusaková hrát umí, Piven, Azaria a Freeman zábavní. Jen John Cusack je dost nevýrazný. Aykroydův zabiják je mnohem zábavnější. Film je ale dobrý a kouknout se na to dá. Více se pobaví fanoušci filmů z devadesátých let, ale neublíží nikomu. Lehce nadhodnocené 4 hvězdy. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Film sa natáčal v Los Angeles, Monrovia, Duarte, Pasadena (Kalifornia, USA), Chicagu (Illinois, USA) a Detroite (Michigan, USA). Natáčanie prebiehalo od 23. januára do 27. marca 1996. (Arsenal83)
  • Během scény v obchodě si můžeme všimnout velkých kartonových postav hlavních představitelů filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994). Následně jsou téměř všechny rozstříleny. (TaNya_)
  • Ve filmu si zahráli tři sourozenci - John (Martin Q. Blank), Joan (Marcella) a Ann (Amy) Cusackovi. (Terva)

Reklama

Reklama