Reklama

Reklama

Moje první láska

Trailer

Obsahy(1)

Vada (Anna Chlumsky) je hypochondrické děvčátko žijící v excentrické domácnosti, v jejimž čele stojí její ovdovělý otec Harry (Dan Aykroyd) - zaměstnanec pohřební služby. Její svět se obrátí vzhůru nohama ve chvíli, kdy se otec zamiluje do Shelly De Voto (Jamie Lee Curtis), která začala pracovat ve stejném podniku jako kosmetička. Stydlivý kluk ze sousedství - Thomas J. (Macaulay Culkin - Sám doma) Vadě jediný rozumí - sdílí s ní závist, první lásku, strach a pomůže jí vyrovnat se s její nejbolestnější ztrátou... (Bonton Home Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Moc hezký příběh o dětském světě, nejen pro děti. I když mi přišlo, že domácí prostředí, ve kterém se děj odehrává, mohlo v době vzniku filmu, počátku let devadesátých, vyvolat ve spoustě dětí i docela depresivní a chmurné pocity. I na mě, člověka, jež má dětství hodně daleko za sebou, to tak místy zapůsobilo. Jedno léto, jedno velké přátelství a křehkost dětské duše. Poměrně sympatičtí Macaulay Culkin a Anna Chlumsky k sobě dobře padnou a je zajímavé poslouchat jejich myšlenky. Jamie Lee Curtis to zde opravdu moc sluší. Ve třech scénách jsem měla na krajíčku (když Vada přišla na obřad svému kamarádovi, když ji Jamie česala a ona řekla jistou větu a nakonec, když v závěru filmu přečetla svou báseň). Když jsem se tak na ty dvě děti dívala, jak bezstarostně jedou na kolech po klidné ulici, pomyslela jsem si, jaká to byla zlatá léta a jestli se současné děti k sobě takto dokáží ještě chovat. Přemýšlela jsem nad tím, jak vyrůstají dnešní děti a jak jsou vychovávány. Dnes už snad ani neexistuje něco jako to nevinné, čisté a bezstarostné dětství. Dřív se děti navštěvovaly a ptaly se jeden druhého, jestli půjdou ven. Dnes se ptají, jestli budou na Facebooku. Dřív přiběhly hladové domů a zeptaly se mámy, co bude k obědu. Dnes si koupí radši hamburgery a colu. Dřív se možná chlubily nad tím, jaké dostaly krásné kolo nebo hračku. Dnes se starají o to, jaké písničky mají v drahém mp3 přehrávači či stylovém mobilu. Dřív soutěžily o to, kdo udělá větší bublinu ze žvýkačky. Dnes se zajímají o to, kde sehnat cigaretu a zamachrovat tak. Dřív si možná před spaním četly pohádky. Dnes se dívají před spaním na Óčko nebo MTV. Dříve snily o tom, čím by chtěly být. Dnes si v časopisech čtou o tom, jaké by měly být a jak vypadat, aby byly "cool". Dřív se nestaraly o to, že běhají celý den po venku a mají natržené kalhoty nebo odřená kolena, když lezly na stromy. Dnes je zajímá, aby měly moderní, značkové oblečení, přesně podle trendů. Dřív se zastyděly, když pronesly nevhodná slova. Dnes se jimi klidně oslovují. Dřív měly úctu k dospělým. Dnes jsou schopny jít po ulici a bez jakéhokoliv svědomí někoho urazit či se mu vysmát. Dříve spolu mluvili o všem možném, uměli říct "mám tě rád". Dnes si vystačí slovy jako MTMR, PAPINKY, LOVÍSKUJU TĚ UPA MOCINKY či MUCK:-*. Dříve neznaly pojmy jako hipec, emo a neměly ponětí, kdo je to šampón či barbínka. Dokáží ještě v současnosti naslouchat jeden druhému, vnímat ho nebo se o něj starat? Nebo je pro ně dnes dobrý kámoš ten, kdo má nejlepší oblečení, "hrubý" mobil a dokáže se zasmát každé blbosti? Kam se ale podělo to "dětství"...? ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Mladá dívka na prahu dospívání má jako každá jiná své představy o životě. Jenomže jedna věc je představa a druhá život skutečný. Zajímavý rodinný film se shakespeareovským motivem, kde po herecké stránce excelují Anna Chlumsky a Macaulay Culkin. Rok 1972 a v něm obyčejné letní dobrodružství Vandy, která začíná, jednoduše řečeno, rozumovat, a Thomase, který je ještě pořád takový obyčejný klučina. Příběh ukazuje strasti a radosti života jak u dětí, tak i u dospělých. Mnohé situace mírně pobaví, jiné vedou k zamyšlení. Snad i některé dospělé diváky přivede ke vzpomínce na dětství své. Jedná se o nádherný příběh, který diváka dokonce dokáže na samém konci přivést k ohromné emoci. Vanda poznává, že život jako takový není jednoduchý. Že určité sny a přání se jí prostě nemohou vyplnit a že dokonce může přijít i krutá rána. Jaký jiný film to tak významně umí podat. ()

Reklama

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Asi jsem tak trochu masochista, protože na tenhle film se vždycky dívám, i když je to pro mě citově docela rozporuplná záležitost a vlastně ani nevím, co se mi na něm líbí. Nejspíš to bude atmosféra americkýho předměstí 70' let, herci jsou taky bez problémů, ale sotva se film rozjede, už začínám bejt v nějakým takovým zvláštním napětí, protože vím jak to skončí a čekání na to smutný finále ve mně vzbuzuje zvláštní neklid. Ale objektivně vzato, je to milý a citlivý film. 70%. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Tak tento film mě dost emočně zasáhl. Ani vlastně pořádně nevím čím. Možná příběhem, v němž ovdovělý zatrpklý otec vychovává jedenáctiletou dceru Vadu ve svém domě, který slouží jako pohřební ústav a přitom se stále snaží vyrovnat se smrtí své manželky a najít tak nějaký smysluplný život, kromě pochovávání nebožtíků. Možná bezprostředností, lehkostí a humoru dětských hrdinů, kteří prožívají první přátelství, lásku, bolest i zklamaní, díky čemuž jsem se mohl s  nimi ztotožnit. Možná tím správným výběrem herců od roztomilého Macaulay Culkine a Anny Chlumsky, až  po dobráckého Dana Aykroyda a příjemnou Jamie Lee Curtis. Možná díky uvolněné a pohodové atmosféře, která se sice v závěru překlene do tragické roviny, ale i přesto si zachová určitý pozitivní nádech. Nejspíše to bylo kombinací všech faktorů, kvůli čemuž jsem si snímek mohl tak užít. ()

jessic 

všechny recenze uživatele

Příjemný, trochu sentimentální, letní rodinný film o prvnich láskách a prvních ztrátách na americkém maloměstě. Díky tomu, že hlavní dívčí postava je trochu ujetý hypochondr a její otec majitelem pohřebního ústavu a i dětští herci příjemní, je film méně přeslazený než většina americké produkce v tomhle žánru. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (7)

  • Vada (Anna Chlumsky) vlastní takzvaný prstýnek nálady. Ovšem, děj se odehrává v roce 1972 a tyto prstýnky se začaly vyrábět až o tři roky později. (Kacitr)
  • Macaulay Culkin (Thomas) zinkasoval za svoju rolu rovný milión amerických dolárov, čo bol desaťnásobok honoráru, ktorý zobral za svoj najväčší filmový hit Sám doma (1990). Stal sa tak prvým detským hercom, ktorý obdržal takúto sumu za vedľajšiu rolu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama