Reklama

Reklama

Slečna Marpleová: Mrtvola v knihovně

(TV film)
  • Velká Británie Miss Marple: The Body in the Library (více)

Obsahy(1)

V dome plukovníka Bantryho sa našla mŕtvola mladej ženy. Identifikovali ju ako Ruby Keenovú, tanečnicu z hotela Majestic v neďalekom Danemouthe. Kto mohol mať záujem na jej smrti? Mohli to byť najbližší príbuzní starého pána Jeffersona, ktorý si Ruby obľúbil a pamätal na ňu aj v závete? A prečo sa vlastne jej telo našlo v knižnici pána Bantryho? Ako sa tam dostalo? Vyšetrovanie sa začína zauzľovať a keď zavraždia ďalšie dievča, slečna Marpleová dostáva nápad... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Agatha 

všechny recenze uživatele

V Británii i jinde velice oblíbené a snad až legendární adaptace slečny Maprlové s Joan Hickson jsou u nás takřka neznámé. Snad kdysi v 90. letech je vysílala ČT, ale kdo by si to pamatoval. Snad jen milovníci Agathy Christie neúnavně pátrající po různých adaptacích jejího díla mohou oživit takřka zapomenutou televizní sérii, která na DVD vyšla snad jen na ostrovech. Ale dobré duše jsou stále mezi námi a tudíž si můžeme lecos najít a dohledat ;-) V záplavě krvelačných kriminálek, které se neustále rojí jako sarančata, působí tato relikvie z konce minulého století jako jejich neotesaný prapředek, ale při bližším pohledu si ji musíte zamilovat stejně jako diváci v době své premiéry. Má to svou atmosféru, navzdory klidnému tempu jež zajišťuje dlouhá stopáž - více než 150 minut je na adaptaci útlé knížečky snad až příliš. Ale Agatha to napsala dokonale, tak proč se jí nedržet a předělávat jak se to částo stávalo v novější verzi s Geraldine McEwan. Joan Hickson je sice daleko rezervovanější ve svém pojetí slavné slečny Maprlové, ale nakonec si ji prostě musíte oblíbit. Podmanivý je i ústřední hudební motiv a vůbec - celkové zpracování se v mnoha rysech podobá slavnější sérii Hercule Poirot s Davidem Suchetem. 70% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tři hodiny jsou na adaptaci slečny Marplové hodně... aspoň mi to tak přijde, ty tradiční max. 2 hodiny by asi úplně stačily. Jenže zajímavé je, že až na pomalejší tempo (tu více, tu méně) to vlastně vůbec nevadí. Mrtvola v knihovně je další sympatická adaptace, která se té novější s Gerladine McEwan nemůže rovnat. Jako vždy úžasná atmosféra nejen filmu, ale i nádherného venkova, krásná hudba, věrnost předloze a naprosto perfektní Joan Hickson. A navrch také velmi příjemné překvapení v podobě Arthura Bostroma (aneb mistra cizích jazyků Crabtreeho z Haló, haló), který tam ovšem je jen chviličku. A ačkoliv je Mrtvola v knihovně prozatím asi nejslabším dílem z této série (zejména kvůli té délce), pořád je to lepší, než hromada jiných Agathiných adaptací. 75%. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Elegantní atmosféra přímořského lázeňského města se spojuje se záhadnými vraždami. Miss Marple je vyřeší, ()

Reklama

Reklama