Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (451)

Webb 

všechny recenze uživatele

Drsné a smutné rodinné drama o tom, čeho všeho je člověk schopný, aby získal peníze. Film má uvěřitelný mrazivý děj, poskládaný mozaikovitě časovými posloupnostmi, úhly pohledů jednotlivých osob na konkrétní časový linie, dobrou režii, herecké výkony a podařený scénář. Pochválit musím dále střih a vynikajicí kameru. [7/10] ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mal by si si nájsť ženu alebo psychiatra.“ – „Ženu už mám.“ – „Tak psychiatra.“Hoci má film viacero vypätých okamihov, ktoré sú doslova trilerové (v závere padne niekoľko riadne nepríjemných až mrazivých výstrelov) a sem-tam dokonca niekto nepekne umrie, nakoniec má vďaka až príliš (na triler) prepracovaným postavám bližšie skôr k dráme, než k trileru. Potvrdilo sa, že keď má triler vynikajúce postavy, stáva sa poriadnou šupu.. zároveň ale možno tak troška prestáva byť trilerom a stáva sa niečím „viac“. Osobne si myslím, že v tomto prípade to neprekáža. ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Vidět hned na začátku P. S. H. v rouše adamově (chtěla jsem původné použít vulgárnější výraz) byl opravdu zážitek. Prostředek bylo dlouhé čekání na předvídatelný konec, ale nakonec mě dostal závěr - to, jakým způsobem tatík vezme spravedlnost do svých rukou a svého vyvedeného synáčka v nemocnici prostě sejme... ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Síla. Pořádná dávka bezmocnosti a křečí na můj čtvrteční večer. Jak snadno a rychle spadnout do průseru a jak se v něm zahrabávat více a více s výbornou ústřední dvojicí. Dokonalou atmosféru ještě umocňuje jednoduchý hudební motiv. Příběhově paráda, herecky paráda, hudebně paráda. Co mi chybí? Lehce zkrátit děje. Bylo tu pár hluchých pasáží. I když 112 minut není závratná stopáž, tak jsem se nudit stihl. Což ale může být i mou únavou, a proto jsem až do závěrečných minut zvažoval plné hodnocení. Závěrečná scéna silná je, ale nějak mi za celý příběh neseděla. Skvělý film. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ale spíše to vidím na tři a pů hvězdičky. Nejvíce se mi líbila Marisa Tomei prakticky v prvních dvou scénách ve filmu je nahá a s někým to dělá. Někdy si říkám co vše musí herečky udělat, aby to ve výsledném efektu vypadalo věrohodně:) Vždyť i kdyby se tou peřinou jen přikryli tak by nás taky napadlo, že něco spolu mají. Ale takhle to je pro diváka samozřejmě přitažlivější a zajímavější. Jinak samozřejmě skvělí oba ústřední hrdinové, kteří mají opravdu neskutečnou smůlu a na konci to už nevydrží starší z bratrů a začne s úklidem. Paráda! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • V původní verzi scénáře nebyli Andrew a Hank bratři. Režisér Sidney Lumet také vyškrtl původně plánovanou dceru Andrewa a Giny, aby tak docílil větší dramatičnosti příběhu. (Linkyc)

Reklama

Reklama