Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (450)

POMO 

všechny recenze uživatele

Pekelne depresívna štúdia pokryvených rodinných vzťahov, ktorú rozohní nešťastná udalosť. Postavy majú viacej osobnostných slabín a charakterových dier než sme v americkom filme zvyknutí, a scenárista ich za to ženie do najhlbších pekiel. Dej je nepredvídateľný a hoci snímka pôsobí akoby bola o 20 minút dlhšia než naozaj je, nuda nehrozí. Skrz-naskrz oldschoolová psychologická dráma s veľmi dobrými hereckými výkonmi, thrillerovými prvkami a ozvláštňujúcou multiflashbackovou skladbou. Film, ktorý vás psychicky vyčerpá. Prekliatim novinára je vidieť taký film doobeda. Zvyšok dňa je potom načisto „vyflusnutý“. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Sex, drogy, peníze… … … … … … rodina. Brutálně neveselá záležitost. Sidney Lumet i ve svých čtyřiaosmdesáti udivuje neobvykle vystavěným rodinným dramatem. Z více perspektiv zkoumá, proč je dnes „normální“, když nějaký magor vběhne do krámu a zastřelí starou dámu. Co někoho donutí volit takto krajní možnost a co ho to následně stojí. Mozaikovité vyprávění nemá za cíl šokovat po dosazení posledního dílku, jde spíše o hru s různými úhly pohledu a rozdílným vnímáním téže situace s a bez znalosti souvislostí. Lumet nikam nespěchá, neexperimentuje a hezky starosvětsky buduje atmosféru, čehož dnes dbá málokdo. Nakládání scenáristy Kellyho Mastersona s psychologicky zajímavě prokreslenými postavami je možná kruté (na americký film každopádně), ale jinak by mu těžko posloužily zároveň jako figury v nečekaně cynickém podobenství. V životě jsou prostě momenty, kdy peníze pozbývají veškeré své hodnoty, kdy jdou sebelepší či sebehorší (což někdy vyjde nastejno) rodinné vztahy nenávratně do háje… . Ač se film vyznačuje fatalistickým vnímáním světa, které je navíc zvýrazněné „osudovou“ hudbou Cartona Burwella, dokázal mě neustále překvapovat. Možná právě proto, že osud je nevyzpytatelný a na rozdíl od tuctových amerických počinů volí i v momentě kdy by každý očekával smíření cestu mnohem bolestivější. Mnohem méně příjemnou. Přesně takové budou dvě hodiny vašeho života, rozhodnete-li se je obětovat Ďáblovi. 75% Zajímavé komentáře: Adrian, Mahalik, tangerine1, scajo ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $7,084,227Tržby Celosvetovo $25,134,918║__║Tržby za predaj DVD v USA $3,175,546 //počet predaných kusov 209,068║ Výborne zostavený príbeh, plný silných momentiek a šokujúcich zvratov, škoda že je na celej dĺžke podaní až tak neskutočne chladno a tým pádom k nikomu zo zúčastnených nešťastníkov nepocítite žiadnu ľútosť, a popri tom ste takmer s nimi trpeli po celý ten čas, tie ich strasti a sebautápanie. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet rozhodně není režisér mého srdce a pokaždé mě zatím jen zklamal. Do okamžiku než jsme potkal jeho ďábla... herecké obsazení lze jen chválit a děkovat, že se setkali v takovémhle snímku tak dobří herci jako Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke a ALbert Finney. Herecké výkony vynášejí film opravdu vysoko stejně jako scénář a celková koláž ze všech tří příběhů(resp. pohledů). Ano, Sidney Lumet tentokrát zvolil cestu vyprávění z různých pohledů a to právě tří hlavních postav. Dva bratři se rozhodnou vyloupit klenotnictví svých rodičů, ale to se nepovede jak by mělo a jejich matka se po přestřelce dostává do nemocnice... Spleť příběhů a pohledů na stejnou událost dokáže okouzlit a pohltit. Avšak je v režii drobná nejistota, která je u veterána překvapující. Skvělý film, který si doufám najde mnoho fanoušků, protože si to zaslouží a herci jako Hoffman nebo Hawke si měli odnést alespoň nominaci na Oscara... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Kelly Masterson .. Jedna žena má dva chlápky. Na šukání. Ti dva jsou bratři, oba ve finanční tísni a tak se vrhnou do jedné vloupačky. Ta se posere. A tím se pomale (pro někoho jistě až rozvlekle) roztáčí studie zločinu, jak ji Sidney Lumet rád předkládá. Na svůj pokročilý věk určitě odvádí výbornou práci, která se opírá o vynikající hereckou sestavu. Příběh je v podstatě jednoduchý, ale se scenáristkou ho roztříští na dílčí segmenty a předkládá v docela poutavé mozaice. Philip Seymour Hoffman je standardně luxusní, ale hodně mě překvapil Ethan Hawke, který mladšího z bratrů hraje velice přesvědčivě a to v poloze, kde často vidět není. Konec je podařený, morální rozměr umocňuje, ale vzhledem k táhlejšímu průběhu mohlo být i finále takové, neuspěchané. ____ Několikrát během filmu jsem si říkal, že tohle by bylo špičkové téma pro Coeny a jejich černo-humorný/morální styl.. 75%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Cynicka spirala zlych rozhodnuti tiahnuca hlavnych akterov neodvratne na dno priepasti. Nechronologicke rozvrhnutie pribehu posobi viac ako obzvlastnenie, nez nutny dramaturgicky pristup. I ked zase v tom pripade by vyskyt nepravdepodobnych zvlastnosti a prilis velkych nahod bil do oci este viac. Spatne prave ich zaradenie v klucovych momentoch (samotny prepad ako i otcove konecne prezretie do skutocneho pozadia tragedie, ktore zase raz robi z NY malu dedinu...) znizuju vysledny celkovy dojem. 70% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Cyničárna", která jakoby z oka vypadla Allenovu Kasandřinu snu. A ostatně i Match pointu. Což není ani v nejmenším výtka a již vůbec ne zápor. PS: Koukám, že dle komentářů nejsem sám koho ta podobnost mezi díly těhle zkušených pardálů udivila. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...když se do nebe dostaneš o půl hodiny dřív, než ĎÁBEL ZJISTÍ, ŽE SEŠ MRTVEJ..... Není podnik jako podnik. A už vůbec ne rodinnej. Brácha na bráchu, brácha na mě a VŠECHNO SE TO POSERE! Až Coenovsky poetické téma, které nemá kladné hrdiny, jen smutné poražené topící se v moři sraček. Víc a víc! Povedená ,,agitka“, o tom, že krást se nemá. Svět je zlý místo – některý na tom vydělaj..... Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chystám se ,,udělat“ klenotnictví. 2.) Makám v krámu, kterej může kdokoliv ,,udělat“. 3.) Nechápu, proč je lepší bejt nejmladší sourozenec. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mal by si si nájsť ženu alebo psychiatra.“ – „Ženu už mám.“ – „Tak psychiatra.“Hoci má film viacero vypätých okamihov, ktoré sú doslova trilerové (v závere padne niekoľko riadne nepríjemných až mrazivých výstrelov) a sem-tam dokonca niekto nepekne umrie, nakoniec má vďaka až príliš (na triler) prepracovaným postavám bližšie skôr k dráme, než k trileru. Potvrdilo sa, že keď má triler vynikajúce postavy, stáva sa poriadnou šupu.. zároveň ale možno tak troška prestáva byť trilerom a stáva sa niečím „viac“. Osobne si myslím, že v tomto prípade to neprekáža. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na to, ze je Lumetovi pres 80, se fakt vytah. Pribehove je film hodne zajimavej, otazka je, jesli to prehazovani casu bylo skutecne nutny, neodhalujou se tady zadne prekvapive veci, takze se podle me vubec v case litat nemuselo, ale zrejme to chteli nejak ozvlastnit, pak si ale holt museli napomahat vysvetlivkama, kterej je zrovna den, aby se v tom dalo orientovat. Ale prislo mi, ze pribeh neni moc ukoncenej, nedozvime se, co se stalo s Ethanem. Jinak sice se to misty tahne, ale zase to vyvazujou fakt hodne dramaticky, perfektne vygradovany a drsny sceny, takze misty to je fakt narez. Navic se film muze oprit o dokonaly herce, ktery tady predvadej fakt perfektni vykony, hlavne teda Hoffman a Finney. I kdyz jsem se misty drobet nudil, jedna se o hodne nadprumerny drama. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já toho z Lumetovy dílny moc neznám, ale tady u mě rozhodně zabodoval. Vynikající zpracování prolínáním hlavních postav a souvslostí před a po nevydařené loupeži, aby se v závěru před námi vyloupli všichni v celé své podobě. Bezvadné vykreslení všech postav s fantastickým výkonem Andyho v podání Seymoura Hoffmana, například ve scéně, kdy jede se svou ženou od návštěvy otce a to bych toho tady musela vyjmenovat ještě daleko víc. Albert Finney ale rozhodně nezůstal o nic pozadu a svou roli si střihnul se vší parádou. Po vizuální stránce nemám jedinou výtku, atmosféra byla hutná hned od začátku a postupné vygradování celého příběhu až do úplného závěru nemělo taky žádnou chybu. Možná, že na konci to bylo sešitý už trochu moc horkou jehlou, ale v tomhle případě to házím za hlavu a čtyřka s hvězdičkou je na světě. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Philip Seymour Hoffman tu všechny přehrává o 200%, za to na zmateného Ethana Hawke a senilního Albera Finneyho se nedá koukat. Ale potěšil mě Sidney Lumet - na stará kolena /tohle je jeho poslední film/ se mu podařilo navázat kvalitou a kriminální tématikou na svoje na filmy ze 60. a 70. let. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet nám ve svých třiaosmdesáti letech dokazuje, že se v žádném případě nechystá do filmového důchodu. Naopak natočil skvělé novodobé drama o požítích dvou bratrů, kteří se rozhodnou své problémy řešit velmi nešetrnou cestou skrz rodinný podnik. Co dělá příběh poutavějším je bezesporu jeho mozaikové poskládání, které vás donutí film neustále sledovat. Phillip Seymour Hoffman zahrál na výbornou jako vždy. Než Hoffman mi větší radost udělal Ethan Hawke, který zahrál mladšího bratra též na výbornou a líbil se mi ještě o malinko více. Na pět hvězdiček tomu něco chybělo, ale za zkouknutí to určitě stojí a mohu jen doporučit...... ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Zajímavá studie jedné rozvrácené rodiny. Bohužel se mi zdá, že postavy jsou nedotažené a méně psychologicky propracované, kromě toho jsem měl pocit jisté osobní odtažitosti mezi oběma hlavními představiteli. Nicméně film má netradiční a zajímavý způsob vyprávění, dobrou kameru a pro mě osobně pěknou doprovodnou skladbu o skvělých hereckých výkonech nemluvě. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Drama až antických rozměrů plné fantastických hereckých výkonů. Když srovnám s námětově podobným posledním filmem jiného veterána (Cassandra´s Dream Woodyho Allena), musím přiznat, že Lumet nakopal Allenovi prdel. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet opět natočil drama na které stojí za to jít do kina. Výborný scénář, skvělí herci (hlavně Ethan Hawke, ten opravdu předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů) a poměrně originální příběh. Vše dokonale zrežírovano v Lumetovském stylu. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak jak sem se radoval na začátku We own the night, když byla Eva Mendes v prádléku a rozvášněná, tak tady sem si zrovna neužil Hoffmanovu šukačku s dlouhým záběrem na jeho bílou prdel. Jinak ale zajímavě natočenej thriller, ze kterýho je hodně cítit snaha o nějakou inovaci zaběhnutých vyprávění podobných příběhů a celkem se daří, různý flashbacky a flashforwardy jsou dobře poskládaný a solidně pochopitelný, i když si režisér musel pomáhat časovými nadpisy, ale to byla fakt nezbytnost, jinak by to byla šílená motanice. Co se týká příběhu, tak je hodně depresivní ale zároveň napínavej a to hlavně zásluhou fakt úžasný ústřední dvojice Philip Seymour Hoffman a Ethan Hawke. Škoda jen blbýho a uspěchanýho konce ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Slabošští sourozenci bývají obvykle moje parketa, ale to zejména proto, že se nakonec ukáže, že umí i něco jiného než smutně vzdychat. Inu, zde se to příliš neukázalo, film se v podstatě zabýval hlavně tím, že vzdychal předtím, nějaký potom, koho to zajímá. Nicméně co si tak říkám, tak konec byl vcelku uspokojivý. Nicméně za mou spokojenost (lépe řečeno za absenci rozčarování) může zejména Ethan Hawke. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Při sledování Lumetova snímku se mi hned vybavila určitá podobnost se známým coenovským kouskem Fargo. Ani ne tak dějovou shodou, jako spíš žánrovým zařazením a modelovou situací jednoho kriminálního činu, který měl být rutinní záležitostí, ale díky určité náhodě se zvrtnul a změnil v šokující drama. Mohlo by jít o pouhou epizodu nějakého krimiseriálu, ale tvůrci se soustředili na hlubší vykreslení psychologie všech aktérů loupežného přepadení, takže film překračuje nejen žánrový průměr, ale i hranice svého žánru. Jde spíš o psychologické drama - díky rodinným vztahům s téměř antickým vyzněním. Tam, kde Fargo přechází v určitou karikaturu a pracuje s "cool" prvky a postavami, tam je Lumetův snímek komornější a depresivnější. Jakkoliv i tady se spirála násilí roztáčí na vyšší obrátky, lidské tělo v řezačce v něm divák nenajde. Snímku hodně pomáhá přítomnost Philipa Seymoura Hoffmana, který coby pachatel má podstatně prokreslenější charakter a vděčnější roli než měl ve Fargu William H. Macy. Není to jen slaboch, ale i nadmíru nebezpečný hráč a je radost sledovat Hoffmana, když svádí ke zločinu, když se svíjí v hysterickém záchvatu nebo když staví vzdušné zámky. Každá z postav filmu je výborně napsaná i zahraná. Celkový dojem: 90 %. Film pracuje s prolínáním časových rovin a pohledů jednotlivých postav filmu na tutéž událost. ()

Reklama

Reklama