Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (451)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"HE STILL FINDS ME ATTRACTIVE, ALL THE TIME NOT JUST ON VACATION!" --------- Ethan Hawke a krimi žáner je dokonalá symbióza. Lumet nám tu naservíroval extrémne chladnú a psychologicky vyčerpávajúcu drámu, ktorá ani na okamih nemá v pláne pohladiť ťa niečím príjemným a pozitívnym. Ide si svoje, po celé dve hodiny. Mimo skvelých hereckých výkonov filmu nechýba vynikajúci strih a kamera. Bolo by zaujímavé vidieť toto isté, avšak pod taktovkou Joela Schumachera. PS: P.S. Hoffman dal pár minút pred koncom pri finálnej "hádke" s manželkou tak efektný a ukážkový od*eb, že ma normálne dvíhalo zo stoličky. Šéf. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zvláštní film o tom, jak vám může jedno blbé rozhodnutí zničit celý život. Chamtivost dvou bratrů vyústí po pokusu vyloupit rodinné klenotnictví v tragédii, který určuje všechno další dění filmu. Děj není vyprávěn lineárně, ale dá se v něm lehko zorientovat. Ethan Hawke hraje jednoho z bratrů, toho prostšího. Zato Philip Seymour Hoffman ztvárnil toho mazanějšího a podlejšího. Najdeme tam i další postavy. Marisa Tomei tu bohužel nemá tolik prostoru. Po čase se roztočí kolotoč zabíjení, který se dá už jen těžko zastavit. Je to taky poslední film Sidneyho Lumeta. "Vždycky to byl měkota." ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Snažím sa vyhýbať označeniu výkonov ako herecký koncert. Ešte som ho nepoužil, takže to môžem urobiť v prípade výkonu P.S.Hoffmana. V Lumetovej labutej piesni kariéry je jeho postava tak odporná, ako dokáže v iných filmoch vzbudzovať súcit, byť precitlivelou ľudskou troskou alebo iba byť "normálny". Scenár tohto filmu je jeden z najlepších za posledné roky a dejové zvraty pripravujú obzvlášť mrazivý emocionálny zážitok. Záver vás dostane viac ako tu spomínaný Kasandrin sen. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Jednou nahoře, jednou dole, chvíli svižný, chvíli pomalejší - tento nový film Sidney Lumeta je jako horská dráha. Dramatická událost nutí z hlavních protagonistů ždímat maximum a nutno dodat, že se všem hercům daří přesně vystihnout všechny stupně zoufalství. Osobně bych především vytknul některá nelogická jednání postav. Ve filmu jsou místa, která jasně naznačí, co se bude dít dál, ale nestane tak, což je v tomto případě poněkud zcestné. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veterán S. Lumet, ktorý má na konte pecky s Al Pacinom, ako Dog afternoon a Serpico, je stále ešte v slušnej forme a natočil solidný thriller s výborným hereckým obsadením. Niektoré strihy a opakované scény z rôznych pohľadov jednotlivých postáv miestami trošku narušujú rytmus, ale základ je dobrý príbeh, a ten tu je. Nepriehľadnuteľný je oscarový P.S.Hoffman, ktorému sa situácia úplne vymkla z rúk. Slabšie štyri hviezdičky. 70%. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

Reklama

Reklama