Lovec jelenů

Lovec jeleňov

Deerslayer, The

Dobrodružný

Rumunsko / Francie, 1969, 84 min

Velmi dobré zpracování Cooperova románu. Lovec jelenů se tu spřátelí s Čingačkůkem a prožívají první dobrodružství. Ateističtí východní Němci ve své filmové adaptaci nazvané "Náčelník Velký had" (s Gojko Mitičem) úplně vyřadili postavu černovlasé dívky Hetty, protože její zbožnost a její cesta s biblí v ruce mezi nepřátelské indiány, se nehodila do krámu. Tento rumunsko-francouzsko-západoněmecký film je pravdivě věrný literární předloze a s Hetty se zde setkáme. Dle mého názoru dost dobré zpracování, na rozdíl od západoněmeckých mayovek je však toto méně akční, méně napínavé a mnohem méně romantické. Je spíše vyprávěním (ne náhodou se seriál jmenuje Lederstumpf- Erzählungen). Všechny 4 díly jsou ideální pro děti a mládež, po západoněmeckých indiánkách to nejlepší, co dosud v tomto žánru vzniklo. V českých kinech se film promítal v roce 1971 společně s rumunskými crazy groteskami "Bobo zachránce" a "Diamant krále Midase".(25.11.2008)

Daleko lepší verze než Náčelník velký had.(20.9.2011)

Viděno kdysi v dávných dobách, kdy mi ke spokojenosti stačilo, že jsou ve filmu k vidění hrdinové oděni do lovecké košile s třásněmi či ozdobeni pery. Po letech však shledáno jako poměrně zdlouhavé, popisné a málo akční. Moc hezké exteriéry (i exteriéry dcer Toma Huttera).(2.4.2011)

Jako dítko jsem měl strašný strach, aby se krvelační Huroni nedostali na srub Toma Huttera, postavený uprostřed jezera. Má oblíbená četba, poměrně pietně natočená v rumunsko-francouzské koprodukcií, malebné rumunské exteriéry. Dávám nostalgické maximum!(8.8.2008)