Velmi relativní známosti

Komedie

Velká Británie, 2000, 87 min

Eric Styles

John Debney

Méně známá hra Noela Cowarda byla zadaptována v roce 2000 ve vtipné komedii plné autorova skvělého sofistikovaného humoru. Tvůrcům se však podařilo divadelní hru velice slušně rozpohybovat (podobně jako Cukorovi Příběh z Filadelfie), takže vzniklo velice svižné retro s milým hudebním doprovodem. Jeanne Tripplehornová skutečně vypadá jako hvězda Hollywoodu padesátých let, ale skvělý výkon podává hlavně Julie Andrewsová v roli Lady Marshwoodové a Colin Firth coby její ironicky hláškující synovec. A třešničkou na dortu je pak majordomus v podání skvělého Stephena Frye. Tito tři herci dávají zapomenout na to, že to je vlastně docela pakárna, a ve výsledku se jedná o jedny z nejpříjemněji strávených devadesáti minut, jaké si divák může přát.(25.9.2006)

Miluji herečku Julii Andrews, a proto jsem si toto DVD koupila. Zas až tak vtipné to nebylo, nemohla jsem se ničemu zasmát, ale je pravda, že jsem se ráda podívala na film u kterého jsem nemusela absolutně přemyšlet a kdybych si mezi tím na 10 minut zdřimla, tak veřte, že bych o nic nepřišla. No co naplat, už jsem viděla větší kraviny a přežila jsem to.(19.4.2012)

3.5*... (půlka za Colina Firtha a Julii Andrews)(11.10.2011)

Výborná konverzační komedie s přiměřenou dávkou anglického humoru mě mile překvapila. Aktéři ústředního milostného trojúhelníku zůstali co se hereckých výkonů týče zcela ve stínu jiné trojky, a to matky v podání Julie Andrews, jejího synovce Colina Firtha a majordoma Stephena Fry. Je evidentní, že se jedná o filmové zpracování divadelní hry, ale to vůbec nevadí, protože v popředí jsou precizně vypointované dialogy a skvělé herecké výkony výše uvedené trojky. Příjemnou kulisou tohoto snímku jsou krásné exteriéry i interiéry honosného zámeckého sídla. Když k tomu navíc přidám skutečnost, že jsem strávila hodinu a půl ve společnosti okouzlujícího Colina Firtha, tak nemohu dát menší hodnocení.(19.12.2011)