Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký erotický thriller o tom, že vševidoucí nemusí být v případě obyvatel jednoho přepychového manhattanského mrakodrapu jen bůh, ale také někdo mnohem konkrétnější a možná nebezpečnější. Někdo v tom domě totiž sedí před řadou monitorů a dívá se. Pozoruje nájemníky kamerami instalovanými po celém domě. A někdo v tom domě vraždí. Nic z toho však netuší nová nájemnice, krásná a osamělá Carly Norrisová, a přestože je nápadně často upozorňována, na to jak moc se podobá své mrtvé předchůdkyni v apartmá, nevěnuje tomu mnoho pozornosti. Mnohem méně než pohlednému sousedovi Zeke Hawkinsovi, s nímž naváže milostný vztah. Dostává se tak přímo do středu nebezpečných událostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (95)

Matty 

všechny recenze uživatele

Schopný štáb, neschopný scénář, sexy herečka - průměrný a lehko zaměnitelný erotický thriller. 50% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dva roky před tím, než si William Baldwin zahrál na píchanou se Cindy Crawford ve filmu Jako štvaná zvěř si tu samou hru zahrál i se Sharon Stone ve filmu Někdo se dívá. Ten kluk se mě fakt začíná líbit. Přijít ke mě teď pohádkovej dědeček, že mě splní tři přání, tak bych mu řekl, ale dědku mě stačí jen jedno, abych byl William Baldwin. Jinak, koukal jsem, že ve šmírování se taky udělali pokroky. Když si vzpomenu na své šmírovací začátky, jak jsme s klukama viseli na parapetu okýnka do dámských sprch jak orangutani v předsmrtný křeči a přitom, co jsme viděli? No, asi takhle "Ty vole Pepo, Pepo já vidím kozy" Pepa "Čí? Čí?" Já: "Já nevím, nevidím na ksicht" Pepa "Ty krávo já ted vidím Martinu. Já: "Nekecej, kde? Jaký má kozy?" Pepa: Nevím, jí vidím jenom ksicht." A pak si nás jedna dobrá ženská duše v těch sprchách všimla, zakvokala na poplach, holky vzaly hadici a začaly nám stříkat ledovou vodu do ksichtu. No a my žuchli na zem jak shnilý hrušky. Vidět tenhle film těsně po této epizodě asi bych se dost nasral, protože tady se šmíruje pěkně v klidu, v pohodlí a je vidět všechno ksicht i kozy najednou . Navíc tenhle film svým napětím rozhodně nepřipomínal tu naší šmírovací grotesku. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $36,300,000Tržby Celosvetovo $116,300,000║ len okatý komerčný kalkul po Základnom inštinkte, zameraný na nahotu Sharon Stone, ktorá to ako tak ťahá ale nesympatický William Baldwin tam vôbec nesedí, film kde nepomôže ani zručná réžia Phillipa Noyce /40%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Už päť rokov nenapísal žiadnu knižku. Ale jeho posledná zarobila toľko, že ani nemusel.“ Po Základnom inštinkte začal Hollywood do kín vypúšťať jeden škandalózny erotický triler za druhým, kde sa pred kamerou tu viac, tu menej vyzliekali a sexuálne boli aktívne tu viac, tu menej renomované herecké tváre (a telá). Ale už nikdy z toho nebol taký kvalitný erotický triler, ako u Verhoevena. Rodili sa jednak prepadáky a jednak (to hlavne) nekvalitné záležitosti typu Showgirls alebo, nuž, dnešného filmu. William Baldwin mal síce vtedy svoje lepšie obdobie (Hráči so smrťou, Oheň), ale toto neustál ako on, tak ani nudná Sharon Stone (ktorá v tých časoch mala samoúčelne pikantnú scénu skoro v každom svojom filme a to i v takom, v ktorom to od nej príbeh nevyžadoval). Voyeuristický scenár nie je úplne od veci, ani náznak znepokojivej atmosféry, ale to je asi tak všetko. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Něco se děje. Cítím to ve vzduchu. Asi jsi měla několik orgasmů. Asi sis vyšoustala mozek." Tomu říkám ženská intuice. Tu nikdo neoblafne. Oproti tomu chlapa oblafne každá, takže se může maximálně dívat. Ovšem dívat se na Carlu mi nečinilo nejmenší obtíže. Ve vaně, při sexu i ve fantaziích. Jak já jsem si to s ní užil. Co na tom, že se v tom prokletým domě někdo díval, někdo vraždil a možná to byla stejná osoba. Možná nebyla. A bylo mi to jedno. Tady šlo o nádhernou Carlu a na tý jsem ani při podrobným ohledání nenašel nejmenší chybu. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Erotické thrillery bodovaly už v osmdesátkách (Žár noci, 9 a 1/2 týdne, Osudová přitažlivost, Smyslná orchidej) a s úspěchem Základního instinktu se tenhle žánr přelil i do první poloviny devadesátek. Douglas přihodil Skandální odhalení, Stone natočila Někdo se dívá, Willis si střihl Barvu noci a Verhoeven s Eszterhasem to dorazili s Showgirls. Eszterhas je podepsaný i pod Někdo se dívá (ano, napsal tři erotické thrillery během tří let), pro který adaptoval méně známou knihu Iry Levina, jehož majstrštyky Rosemary má dětátko a Stepfordské paničky připomíná motivem ženské hrdinky přicházející do nového prostředí, kde se ocitne v ohrožení. Scénář, režie ani Stone nemají drajv Základního instinktu (femme fatale šla Stone o dost lépe než naivka), místy je to vší tou snahou být sexy docela legrační, ale prostředí výškové budovy i šmírácká zápletka s kamerovým velínem mě baví a přijdou mi cool i po letech. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

První "erotický" thriller, na který jsem tehdy vyrazil s kámošem do kina pod záminkou, že jdeme k němu učit se dějepis. Od těch dob mi sice dělá problémy Národní obrození, ale za to jsem si zamiloval Sharon Stone. A vždycky, když slyším Age of Loneliness od Enigmy, vždycky na ní vzpomenu. Co dodat k filmu? Já nevím. Ja vlastně nevím, o co vůbec šlo. Jen jsem čekal, kdy tam vždycky začnou dělat děti. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo jako docela slušně se rozjíždějící thriller. No ale tvůrci nedokázali vytěžit z námětu absolutně nic. Žádné napětí, mrazení v zádech, pochyby, kdo je vrah a kdo se "jen" dívá. Ke konci už se divák musí zákonitě nudit, neboť vše je dost předvídatelné. Pár erotických scének (kalhotky v restauraci) vám možná uvízne v paměti, ale to je dost málo. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Kombinace mozku Iry Levina a krásy Sharon Stone je pro mě neodolatelná. Levine není pro mě jen Rosemary a Stepford, to jsou taky Hoši z Brazílie a Polibek před smrtí. Takže sice chápu, že pokud si tu většina Někdo se dívá pamatuje jako hit začínajícího HBO v dabované verzi, tak je polovina kouzla pryč, ale come on! Stalking, skryté kamery a teleskopy kam se podíváš, otevřené rozhovory o sexu, konverzace v restauraci jak z Nymfomanky a samotné sexuální scény, za které by se nestyděla ani mladá Joe, to je to, oč tu běží a co funguje na výbornou. Plus hudba Howarda Shorea a můj oblíbený feeling začátku 90. let a jsme komplet. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Sharon Stone je tak sexy, že dokáže pouhopouhými pohledy povýšit tuctový thriller do nadprůměru. William Baldwin tu má sice jednu z hlavních rolí, jeho postava však nijak nevyniká, je plochá (to však není tak docela Willamova vina, z herecké rodiny Baldwinů je on možná po herecké stránce nejlepší). Tom Berenger si opět střihl roli záporáka a opět skvěle. I když jsem si to zpočátku nemyslel, scény sexu u sloupu a konečné střílení do obrazovek mě přinutili k 60ti %ům. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Na těch několika erotických scénách jsem v dobách těžké puberty dost ulítával. Dnes vnímám tenhle žánrový kousek jako docela laciný příspěvek na poličku voyeuristů, jehož napětí značně kolísá a nelogičnosti s přibývajícím dějem vyplouvají na povrch. Sharon Stone, která se s neuvěřitelnou elegancí vzdává spodního prádla, si mohla po kombinaci intelektu a sexuální přitažlivosti ze Základního instinktu vybírat. Zvolila žánrově podobný projekt, ve kterém zdánlivě atraktivní bydlení na Manhattanu přináší i sérii smrtelných nehod (mimochodem i samotné natáčení mělo několik karambolů – producent měl srdeční záchvat, při natáčení se zřítil vrtulník, Stone a Baldwin si do oka prý příliš napadli). Snímek dere do vyšších pater schopný tým (třeba kamera legendárního Maďara Vilmose Zsigmonda – dvakrát u Spielberga, Lovec jelenů, Nájemní vrazi), aby mu mohl podrazit nohy slabší scénář. Holt, kdo chce kam.. 55% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Někdo se bohužel i na tohle dívá. Bylo to trošku romantický a trošku erotický. A konec? Ten je úplně nejlepší. Je vrahem jasně vyšinutý Baldwin nebo Berenger. To samozřejmě určí scénarista. Závěrečný zvrat se nicméně koná. Sharon Stone byla herečkou prakticky jedné role. Tento film to jasně dokazuje. 40% ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Další z vlny erotických thrillerů. Těží z v tu dobu popularity ZÁKLADNÍHO INSTINKTU a jeho hlavní představitelky. Tento film ale za výše jmenovaným poněkud zaostává. Je to spíš béčková záležitost hrající si s lechtivým tématem. Nevidím to na víc než 2 hvězdy. 39% Komu se hodně líbí Sharon Stone, ať si 1 až 2 hvězdy přidá. :-) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mi s odstupem let žánr erotického thrilleru přijde směšný a veskrze jím opovrhuji, nemyslím si, že by konkrétně tenhle film byl vyloženě špatný. Milostné scény - kromě toho, že mi tam přijdou v podstatě zcela zbytečné - jsou sice trapné, není to ani trochu napínavé, většina dialogů a hereckých výkonů za moc nestojí (a obzvlášť hrozný mi přijde český dabing, ve kterém jsem to zhlédnul - Jana Paulová coby Carly Norris a Jiří Schwarz jako Zeke Hawkins fakt ne-e), a to závěrečné rozuzlení je takové nijaké a mdlé (měli tam podle mě nechat ten původní konec, kdy by se ukázalo, že vrahem byl Zeke), ale přesto si myslím, že ten film něco do sebe má - výchozí situace (ženská hrdinka na nové adrese v ohrožení) je dramaticky velmi nosná, má to dobrou kameru, která se vyloženě vyžívá v detailních záběrech na tvář Sharon Stone, které to zde v jejích 35 letech mimořádně sluší, a samotný nápad s domem prošpikovaným skrytými kamerami je prostě výborný (připomnělo mi to kdysi hojně medializovanou kauzu šmíráka z Jihlavy - ostatně možná se ten chlapík inspiroval právě tímto filmem, a osobně bych se vůbec nedivil tomu, kdyby podobných skrytých kamer v pronajímaných bytech bylo u nás víc, akorát na ně zatím nikdo nepřišel - zkuste si na to vzpomenout, až se budete večer dívat v koupelně do zrcadla). Myslím, že vidět to tenkrát v kině na velkém plátně v původním znění mohlo být hodně fajn - s odstupem let v telce a českém dabingu už to bohužel ale není ono. UPDATE 23.7.2023 - Na podruhé po pár letech mi to už přišlo strašně nudné, ačkoli jsem to nově viděl v původním znění, které je přece jen o něčem jiném než hrozný český dabing. Myslím, že problém byl už ve sračkovité Levinově předloze, podle které nikdy dobrý film vzniknout nemohl. Není to vůbec napínavé, spíš jen trapně rádoby erotické, ale všechen ten sex tam působí strašně uměle, a v dnešní době je to hlavně jedno velké devadesátkové retro (s krásnou Sharon Stone a herecky příšerným Baldwinem), které za vidění už moc nestojí. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Sharon Stone se pokusila navázat na svoje erotické úspěchy a opět se objevila v roli sexuální dračice, kterou v moderní věžní budově pronásleduje pomocí nainstalovaných kamer tajemný vrah. Že onen tajemný vrahounek bude divákem nechtě odhalen už po prvních deseti minutách, vlastně hovoří v neprospěch tohoto erotického thrilleru, který se nepovedl tak, jako jeho předchůdce Základní instinkt. Scénář opětovně obstaral renomovaný Joe Eszterhas který tentokrát nedosáhl kýžené sofistikovanosti, ale režisér Phillip Noyce a Sharon Stone byli v ideální formě. Stoneová  měla smůlu jen v tom, že mezí ní a jejím hereckým kolegou Williamem Baldwinem to vůbec nejiskří. Erotické scény dokonce nechtěně působí komicky. Tajemný ráz s příměsí originality dal dohromady podívanou určenou zejména příznivcům Sharon Stone. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niekto sa pozeral, ja som sa tiež pozeral a veľa ľudí to tiež videlo. Pochybný pokus o vyťaženie maxima z popularity Stone a jej predchádzajúceho "erotického" hitu nebola ani zďaleka taká strašná, ako sa všetci báli. O čom to bolo si už asi nespomeniem, len som to videl v dobe, keď Základný inštinkt a veľký rozdiel som medzi nimi nevidel. Dnes to už vidieť nechcem. ()

Carol Pifková

všechny recenze uživatele

Raz jednej noci som sa zobudila a išla telka, no a v nej práve tento film. Kedže asi tak polku filmu som zmeškala tak ani neviem prečo som to pozerala. Ale v podstate sa predošlé minúty dali celkom v pohode domyslieť. Takže popravde som to pozerala iba asi za toho Baldwina. Nemôžem si pomôcť a ponížene priznávam (prepáč Balík), že je to riadny fešáčisko. Ale tak snáď to raz pozriem v celku ako to normálny ľudia zvyknú robiť. Momentálne by som to videla na také slabšie 3*. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Vždy keď išiel tento film v telke, rodičia mi ho zakazovali pozerať. Teraz po siedmych rokoch som pochopila prečo. Na to, že filmy takýchto typov nemám veľmi rada, tento bol dobrý. Zaujímavý zvrat na konci. Taký silný priemer. 50% ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Nevkusné, triviální, tristní scénář a nestravitelná porce milostných scén. Hodnocení tomu sice neodpovídá, ale doufal jsem vzhledem k mé slabosti k tomuto žánru, že se budu alespoň částečně bavit podobně jako u Základního instinktu nebo Skandálního odhalení. Nebavil jsem se vůbec a ta druhá hvězdička je za Sharon Stone, ona byla to jediné, na co se dalo koukat, zbytek stojí za velký kulový. 15%.Doporučuji v originále, s dabingem riskujete trvalé poškození sluchu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Svého času docela skandální záležitost, o které se teď můžeme jen dohadovat, kolik odhalených záběrů bylo opravdu s tělem tehdy božské SS a kolik patřilo dablérce. Takových filmů s nepředvídatelným koncem už jsme viděli, ale pokud se natočí dobře, fungují dodnes! ()

Reklama

Reklama