Consigliori, Il

Counselor at Crime

Krimi / Drama

Itálie / Španělsko, 1973, 99 min

Riz Ortolani

Kvalitní mafiánská záležitost (rodinná válka gangů, ilegální obchod atd), film je vizuálně atraktivní, točilo se v San Francisku, Palermu a nakonec i v mafiánské baště na Sicílii. Film celkem pohodlně splňuje všechny prvky kvalitního akčního filmu, navíc šikovně v sobě kloubí mnoho praktických hodnot systému mafie. Nechybí rychlá efektní akce, dvě dobré automobilové honičky (podobná scéna jako v Bullitovi), surové grafické násilí společně s vzájemným vyřizováním účtů (zavaření do sudu nebo rozžhavená pec) a především skvělé přestřelky (totální zmasakrování auta à la scéna z Kmotra nebo násilná odplata povstaleckému mafiánovi Rabalovi, slušná přestřelka a Balsam s Milianem proti přesile s automaty resp. opakovačkou a samopalem v ruce). Velmi kvalitní je obsazení (Balsam a mladý Milian, Rabal, Lassander, až na Miliana a Rabala jde především o Američany) a samozřejmě docela velký příběh. Na úspěchu filmu se jistě podepsala i svěží hudba od mistra Riza Ortolaniho ("Don't Torture A Duckling", "Banditi a Milano", "One On Top Of The Other" nebo "Cannibal Holocaust"). Martinova v pořadí již čtvrtá žánrovka, která u mě zatím vede.(11.4.2010)