Reklama

Reklama

Oslava krásy

  • Československo Olympijské hry 1936 - II. díl Posvátný Olymp (více)

Obsahy(1)

Druhá část dokumentárního projektu OLYMPIA zobrazující letní olympijské hry konané roku 1936 v Berlíně. Soutěžní disciplíny se často konají mimo olympijský stadion a mnohé záběry na sportovce fungují jako oslava krásy lidského těla. (ČSFD)

Recenze (33)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Otevřené nebe, a to i u takových disciplín jako gymnastika, i velké množství různorodých neatletických disciplín dává Rifenstahlové možnosti, kterých bohatě využila. Je to opět naprostá fantazie a nad některými záběry se tají dech. Osobně mě velmi zaujal moderní pětiboj, který byl ryze armádní záležitostí, končil mnohými krvavými zraněními a je asi jedinou disciplínou, která schopnosti německých sportovců-důstojníků cíleně vyvyšuje nad těmi ostatními. Ale jsou tu i mnohé jiné disciplíny, které mají i velkou dokumentační hodnotu, pokud je porovnáváte s tím, kam se vyvinuly dnes. Po zhlédnutí tohoto dvoudílného skvostu vás bude opravdu mrzet, že Leni Riefenstahlová upsala svou filmařskou duši ďáblu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Olympia je prastaré kultovné miesto v Elidii na západnom pobreží Peloponeského poloostrova. Olympia nikdy nebola mestom, ale posvätným okrskom so sakrálnymi a športovými zariadeniami. Konali sa tam každé štyri roky olympijské hry. Bola to oslava ľudského ducha a tela. Kalokagathia. Antická tradícia, ktorá sa stala jedným z pilierov európskeho spôsobu života. V roku 1896 bola obnovená táto ušľachtilá idea a začali sa konať novodobé olympiády. Ich najväčšou filmovou podctou a oslavou je dielo režisérky Leni Riefenstahlovej - "Olympia - Fest der Volken (Prehliadka národov) / Fest der Schonheit (Oslava krásy)". Vzniklo pri príležitosti jedenástych hier, ktoré sa konali v roku 1936 v Berlíne. **** ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Oslava krásy lidského těla? Asi ano. Chvílemi v působivých záběrech jindy v naprosto obyčejném a málo prozrazujícím pohledu na naprosto obyčejného muže (žen je tam pramálo, snad kromě skoků do vody). V čem tedy tkví těch neuvěřitelných 90%? Těžko soudit. Olympia je totiž specifickou ukázkou stylizovaných dokumentů o kráse lidského tělo na pozadí velké sportovní události a to letních olympijských her v Berlíně. Svým způsobem je to tak jedinečný způsob jak nahlédnout zpět do doby a vnímat ji skrze černobílé obrazy. Pokud vám tato formální krása společně se sportovním děním a různými disciplínami prováděnými "nádhernými" lidskými bytostmi stačí, přeji vám to. Mě to totiž nestačilo a neumím si představit druhé shlédnutí, to bych jistě umíral nudou ještě více... Přesto ta vizuální krása a nápad se musí ocenit. Jen já nebudu ten pravý...na oslavu (krásné) nudy. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Olympia, 1938 režírovala Leni Riefenstahl a je to dokument z 11. letných olympijských hier konajúcich sa v Berlíne v roku 1936. Pozostáva z dvoch dielov 1. Festival národov a 2. Oslava krásy. Ide o jeden z najlepších športových filmov s veľmi vysokou umeleckou hodnotou. Vykresľuje ľudí všetkých rás a národov ale dokument je úžasný i z hľadiska historického, pretože je tu vidieť ako bolo Nemecko sfanatizované. Z týchto olympijských hier bol prvý krát vyrobený celovečerný film oslavujúci Hitlera a nacistickú stranu v Nemecku. Ale, ktoré olympijské hry boli čisto oslavujúce olympijský ideál? Je vždy olympiáda iba o športe, vtedy to bola oslava nacizmu a dnes vplyvom obrovského marketingu je to oslava Coca Coly a Nike. Alebo sa mýlim? Po vojne Leni Riefenstahl bola štyri roky väznená Spojencami, ale ani jeden súd ju neodsúdil za vojnové zločiny. Zomrela 101 ročná najtalentovanejšia režisérka na svete. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[7,5/10] (IOC, Olympia Film, Tobis) (Čb. /// Produkce: Leni Riefenstahl /// Scénář: Leni Riefenstahl /// Kamera: Wilfried Basse, Werner Bundhausen, Leo De Lafrue, Walter Frentz, Hans Karl Gottschalk, Willy Hameister, Walter Hege, Carl Junghans, Albert Kling, Ernst Kunstmann, Guzzi Lantschner, Otto Lantschner, Kurt Neubert, Erich Nitzschmann, Hans Scheib, Hugo O. Schulze, Károly Vass, Willy Zielke, Andor von Barsy, Franz von Friedl, Heinz von Jaworsky, Hugo von Kaweczynski, Alexander von Lagorio /// Hudba: Herbert Windt, Walter Gronostay /// Filmový festival v Benátkách: Leni Riefenstahl (Mussoliniho pohár - nejlepší film)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama