Reklama

Reklama

Koralína a svět za tajnými dveřmi

  • Česko Koralína a svět za tajemnými dveřmi (více)
Trailer 1

VOD (1)

Jedenáctiletá Koralína Jonesová je zvědavé a neposedné děvče. Přestěhovala se s rodiči na nudný venkov. Doma musí být zticha, hlavně nevyrušovat a jít nervózní mamince a duchem nepřítomnému tatínkovi z cesty. Koralína se nudí, a tak se vydá na průzkum okolí. Seznámí se s poněkud střeleným a upovídaným chlapcem Wybiem a jeho kocourem. V domě pak objeví tajná dvířka, která ji zavedou do světa skoro stejného jako je ten současný, jen tatínek a maminka tam mají místo očí knoflíky. Všechno je tam dokonalé, rodiče jsou hodní a mají pro ni vždycky spoustu času. Ale netrvá dlouho a Koralína zjistí, že vše není tak růžové, jak se původně zdálo. V ohrožení se octne nejen ona, ale také její skuteční rodiče. Koralína bude muset vynaložit veškerý svůj důvtip a odvahu, aby svou skutečnou rodinu zachránila. (TV Nova)

(více)

Recenze (850)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že to ještě někdy zažiju tak silně, ale cítil jsem se jako desetileté dítě, které hltá svůj první film a pak o něm ještě měsíc vypráví. Kam se hrabe Terminátor. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Krásně bizarní variace na Alenku v říši divů, dostatečně temná, ale i dostatečně pohádková. Henry Selick ukazuje, že umí natáčet skvělé filmy nejen pod záštitou Tima Burtona, a představil nám vizuálně precizní, vycizelované dílko, které prostě má styl a krásně se na něj dívá. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Děj filmu vypadá na důkaz velké Gaimanovy vyčerpanosti. X-tá variace na Alenku v říši divů, ale zoufale překombinovaná, se snahou působit originálně, ale výsledek přitom zůstává velmi konzervativní. Technický skvost, který působí, jako když se rodič násilně snaží vymyslet dětem před spaní novou pohádku. Po přečtení předlohy je ale jasné, že problém je v adaptátorovi Selickovi, který děj přehlcuje bizarními stylistickými nápady. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Temné, krásné i dětské zároveň. Kromě pěkného gotického vzhledu, animace, hudby od Bruna Coulaise, který se svými hororovými tóny dokáže divákovi pěkně dostat pod kůži a některých vtipných postav, je nejsilnější stránkou filmu jistě samotné vyprávění příběhu. Coraline je sice dle prvních ohlasů dalším přeceňovaným snímkem, ale za poslední měsíce u mě uspěla rozhodně více než třeba takový Igor nebo Bolt. Dalším kladem filmu je jeho zaměření, které sebou na rozdíl od většiny animáků nenese jen nálepku "především pro děti". Potěší také hutná atmosféra a ze světa např. živá zahrada, která je pastvou pro oči. Ač tohle nakonec nedopadlo tak báječně, jak jsem doufal, stále je to výborný, zábavný a hrůzostrašný animák, který by měl většinu diváků přinejmenším uspokojit a zároveň mě alespoň nabudil na nadcházející Up, který bude snad již sázkou na jistotu. (7/10) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka animácie, asi najväčšia pecka, akú som vôbec kedy videl. Kam sa na toto hrabú digitálne umeliny. Príbeh tiež výborný - Gaiman je Gaiman. Jediný problém mám s prostrednou tretinou, kde film trochu stráca tempo. Našťastie potom naplno presiakne na povrch temnejšia stránka príbehu a záver je skutočne napínavý. Skrátiť to o 10 minút, aby to bolo hutnejšie, pridať trochu viac nahľadu a vtipu a bolo by to absolútne dokonalé. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Námět z Alenky, scénář maximálně na kraťas a do toho výstřední Sellickovo fantazírování, které po půlhodině prostě už ničím nezaujme a víc a víc tlačí k zoufalému volání „Ať už se začne něco dít, proboha!“. Co mě na tom bavilo nejvíc, tak byla paradoxně Dakota, která výborně intonuje a v hlasových polohách protivného spratka, vyděšeného děvčátka i odvážné holky doslova ‚hraje‘. Zbytek k uzoufání a nemusel tomu ani asistovat Tim Burton. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Především teda veliká spokojenost, co jiného, když filmu nasázím pěti hvězdovou dardu, ale zase jsem se na druhou stranu docela bál, protože u kreslených filmů člověk vlastně nikdy neví co má čekat, a u Koralíny zvlášťě. I tak to nakonec překvapilo, sice jsem celý film měl takový zvláštní pocit, že příběh se nějak rozjede, nějak intenzivněji, než doposavad, jenže nakonec se nerozjel, a mně to vlastně vůbec nevadilo, naopak mě to ještě více potěšilo. Dejme tomu, že ve filmu se objeví jako jedna z hlavních postav kočka, a to už je u mě polovina úspěchu, viz třeba Bolt, dále tu také záleží hodně na tom, že příběh je vlastně hodně neobvyklá věc, která se jen tak nevidí, a kreslené už vůbec ne a co je nejdůležitější, je hrozně těžké natočit něco takového, co by se líbilo i dětem, protože hlavně je film pro děti, a ty především. Nakonec je to tak pěkné, až jsem to vlastně vůbec nečekal. Děti to musí potěšit, a k tomu ještě určitě poučit, nenápadnou formou, a určitě ne nijak obyčejně, nebo stereotypně, protože to co tady je, je určitě dost zvláštní, a hlavně jsem si myslel, že nad tím drží ochranou ruku Tim Burton, a nakonec jsem se docela divil, jelikož na tomhle filmu neudělal skoro nic, až na pár výtvarných kreseb. Henry Selick si to všecko odbyl sám, a jelikož s tím měl zkušenosti s o dost let starším animákem o ukradených vánocích, tak úspěch musel být zaručený a také že je, u mě tedy určitě. Koralína je holka, ve které se musí vidět plno dětí, ale dokáže pobavit i starší diváky, a když se tyhle dva světy skloubí do jednoho, tak je to vizuální potěšení, fakt jsem si u toho filmu přišel hrozně hezky, a žral jsem ten příběh, jak malej kluk, co se těší na další díl Mumínků nebo hopsacích medvídků. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $75,286,229Tržby Celosvetovo $126,037,057Tržby za predaj Blu-ray v USA $15,244,816 //počet predaných kusov 602,058Tržby za predaj DVD v USA $47,626,518 //počet predaných kusov 2,637,499Sila! -čo dokážu niekedy filmári natočiť a hlavne tak pochmúrnu vec ako Coraline je, veru dosť ťažko sa niečo takéto hodnotí a vôbec aj pozerá, hlavne keď je to ako že odľahčené čiernym humorom, pri ktorom sa je asi dosť ťažko hlasito zabaviť. V podstate ide o dosť hustšiu záležitosť než je Burtonovsky ladená Predvianočná nočná mora či Mŕtva nevesta Tima Burtona. Pokiaľ ide o samotné technické spracovanie filmu je prvotriedne, k tomu popustenie fantázie spojené z nejakou tou psychadelickou stránkou povyšuje toto do iných sfér než nejaké klasické rodinné fantasy, riadne to skôr naburáva tématicky skôr dosť horrorovú tému aj vďaka ponurej presiaklej atmosfére tohto počinu, ktorý by si zaslúžene mal dostať plné hodnotenie ale nedá sa nič robiť a človek si musí pomaly nájsť cestu k takémuto niečomu aby si to mohol naplno vychutnať, zatiaľ ostávam na 4hviezdičkách a časom sa do tejto pochmúrnej krajinky určite rád vrátim. Neil Gaiman je najvýraznejší spisovateľ v oblasti fantasy poslednej doby, jeho príbehová paleta nepozná hraníc. /videl v kine: 80%/ (videl na festivale Comics Salon 2009) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný ostrůvek stop motion nedokonalosti v sofistikované záplavě křemíkových nadlidí. Nádherná animace ještě umocněná 3. rozměrem, velmi poetické dekadentní taškařice i moc hezká atmosféra. Škoda, že hudební doprovod tak neuchvátí jako kdysi Elfmanovy zpívánky. Koralína je přeci jen infantilnější než Burtonovy počiny, nemá tak ostrý slovní humor, ale přesto navzdory vší plyši umí pěkně hryznout. Bavil jsem se báječně. [85%] ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Henry Selick a jeho návrat, který by v mnohém rád navázal na Ukradené Vánoce, ale je dosti odlišnou zábavou. Podobnost s Alenkou v říši divů nechám radši na jiných a přímo skočím ke snímku, který hýří nápady, postavami a výtvarné pojetí nechává několikrát spadnout divákovu čelist na podlahu. Pokud jsem si u Ukradených Vánoc říkal, že tohle bych nechtěl dělat sám ručně, u Koralíny to platí dvojnásob. Svět Koralíny je zajímavý do všech detailů, které jsou divákovi představeny, ale něco mu chybí. Jestli je to nějaké vnitřní kouzlo nebo "život" postav, nevím, ale pátou hvězdu za to nedám. Kromě výše zmíněných jsou i velmi dobře vybrány hlasy postav, kterým dominuje Dakota Fanning (paradoxně) v pro mě zatím své nejlepší roli. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Henry Selick .. One boring blue boy in a painfully boring painting. Four incredibly boring windows and no more doors... Příběhová kostra je sice notně otřepaná, navíc bych snesl i větší dávku odlehčení a ještě volnější spád - ale styl má Coraline excelentní. Henry Selick si skutečně krásně vyhrál s výtvarnou a estetickou stránkou. Velice nápaditá je taktéž veškerá práce kamery, snímání scény, práce s prostorem, světlem. V tomhle směru rozhodně lahůdka, kterou 3D vyvedení ještě podtrhne. K tomu Dakota Fanning a její perfektní hlásek plus hudba; po audiovizuální stránce skutečně velký nášup. ___ Jako, zvolání "nejlepší animák" a jim podobná jsou už trochu otřepaným humbukem prvních hodnotitelů / vyznavačů různých tvůrců - rozhodně se však jedná o technicky precizně zvládnutou záležitost. To bez debat. 70%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Selickově Karolíně, pardon, Koralíně schází jedno jediné. A sice, že onen "respekt z knoflíků" se oproti předloze ne a ne dostavit. Možná je to i tím, že tak docela nesdílím Selickovu vizi jako takovou. Je málo temná. Holt Dave McKean je prostě Dave McKean. Takhle je Koralína sice výtečný animák, ale nic víc. A potenciál na to něco víc tu byl, ne že ne. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Pro děti, které touží prostřednictvím ponuré „gaimanovštiny" fyzicky dospět (ó, jak bláhová představa, ale přejme jim to) a přepsat dětskou narcistní fantasii kulturní pamětí (ve filmu nevidí sami sebe, ale Alenku), a pro dospělé, kteří mentálně a sexuálně ještě nedospěli a dosud sní o tajných dveřích (aniž chápou, že ony „dveře" označují ženskou vagínu; vstupní králičí nora pak mužský pyj zevnitř). Historka z natáčení, podle níž se alternativní svět Selicka začal postupně zabydlovat skutečnými zvířaty a hmyzem, je tak jen anekdotou, nikoliv opakováním legendy o řeckém malíři Zeuxidovi, na jehož namalované hrozny se slétali skuteční ptáci. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Svět, který nechci obývat, film, ke kterému se nebudu tolik vracet jako k jiným selickovsko-burtonovským počinům. Znepokojivé a bizarně gilliamovské, promyšlené a důsledné, bezútěsné a depresivní, založené na dětských "straších" a fantaziích. Dobrá zpráva: Henry Selick se konečně osamostatnil a přístě k tomu snad nebude potřebovat ani vzájemně propojenou a "vychytralou" síť odkazů a sebereferenčních prvků. 9/10 P.S.: I když se to tak nezdá, předchozí řádky jsou pochvalou. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Je rozkošná jak knoflíček, na očích všech tvářiček. Kdokoli jednou spatří Koralínku….. ,,Krásné“ prostředí a dům starý 150 let dává vzpomenout na kousky T. Burtona, nebo právě na Ukradené vánoce. Stejně jako příběh, kde se pod závojem noci probouzí neuvěřitelná dětská fantasie. A vyloudí i kapku úsměvu. Jsou sny nebezpečné? A co když je to skutečnost? Faunův labyrint pro děti? (!) Děti se budou bát! Třeba toho, jestli je babizna také nenaláká na poklady! PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ *** P.S.: jste li dítě, odeberte jednu * od humoru a přidejte ji k napětí. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Focus Features // Počet premietajúcich kín v USA: 2,320 // Otvárací Víkend USA: $16,849,640 // ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Coralina stále nevrlá mladičká slečinka, která se musela s rodiči přestěhovat kvůli vydání jejich zahradnického katalogu. Samá práce a na dcerunku není čas. Samozřejmě, že holčička v pubertě jentak neposedí, tak prozkoumává barák, kde najde dveře do světa, který je pravý opak. Rodiče jsou zábavní a dávají ji přesně to, co chce. Ale všechno není takové, jak se zdá... Vypadá to jako zajímavý animák, jenže jenom vypadá.. Než Coralina najde dveře, tak jsem se nudila, taková příjemná pohádka pro dětičky předškolního věku.. Poté co dveře konečně našla a dostala se na druhou stranu, to byla pastva pro oči.. ale to se rázem změní v děsivý thriller.. Chudáci děti z toho musí mít pěkných pár nočních můr (Nejedny rodiče odešli v předstihu se svými ratolestmi) !! Já měla problém držet dolní čelist u horní..Děkuji za hlas Dakoty Fanning, pár vtipných scének, kocoura, který mě "děsil" ale zároveň bavil a skvělou animaci. Bohužel první animák, který si mě bohužel nezískal :( a to vypadal tak slibně.. Doufám, že po druhé projekci se můj názor změní... ()

Související novinky

Po Škatulácích se vydáme do Japonska

Po Škatulácích se vydáme do Japonska

26.12.2014

Studio LAIKA, jež se soustředí na mizící umění stop-motion animace, nám zatím nadělilo tři celovečeráky. Koralína, Norman a duchové i Škatuláci měli úspěch u diváků i u kritiků, není tedy divu, že v… (více)

Zlaté Globy - výsledky

Zlaté Globy - výsledky

18.01.2010

Kvalitní lidová zábava a boj za ekologii porážejí „vážné umění“ – tak by se daly shrnout výsledky hlavních kategorií Zlatých Globů. Všechny finanční kino-rekordy bořící Avatar se stal nejlepším… (více)

A režisérem se stává...

A režisérem se stává...

01.02.2009

Moment, ale jakého filmu? Dnes nebudeme troškařit a naservírujeme vám rovnou tři kousky. Především je tady adaptace nejnovějšího bestselleru Neila Gaimana The Graveyard Book (v češtině vyšlo jako… (více)

Reklama

Reklama