Nudo e selvaggio
Akční / Dobrodružný / Horor
Itálie / Brazílie, 1985, 88 min
Michele Massimo TarantiniHrají:
Milton Rodríguez, Suzane CarvalhoPlakáty
Snaha navázat na slavnou éru italských kanibalských filmů. V úvodu filmu vás čeká seznámení s titulními hrdiny - Kevin, půvabné modelky a jejich fotograf, profesor Ibañez s dcerou a válečný veterán Joe se svou manželkou. Tahle skupinka později nastoupí do malého letadla, které havaruje kdesi v pralese. Skupina která pád přežije se tak ocitá uprostřed pustiny a musí najít cestu k záchraně dřív, než si je najdou místní domorodci... Joe se začíná hádat s Kevinem, fotografa Josého pokoušou piraně. Na scénu přicházejí kanibalové a následuje krátká honička. Obě holky jsou uneseny do vesnice, svléknuty a připraveny na obětování kanibalskému bohu. Jedinný Kevin zůstane na svobodě a bude mít plné ruce práce, aby obě dívky zachránil... V závěru filmu ještě následuje zápletka s pašeráky drahokamů, takže Kevin si hned tak neodpočine. (surface)
Kusko.t2
Jemný kanibalský (nielen) flák, ktorý neberie vážne produkcia za kamerou, herci pred kamerou, takže nie je žiaden dôvod aby ste ho vy ako diváci brali inak. Film svojim UK názvom a číslovkou nadväzuje na známejší titul CANNIBAL FEROX aby nebol tak ľahko prehliadnuteľný, čo sa mu kľudne v tomto mori videozábavy mohlo stať. Mňa osobne tiež prilákal týmto názvom. ### Obsahovo ako inak nemôže chýbať havária lietadla s posádkou zvyknutou na civilizovaný život v hlbokej Amazónii (Dinosaur Valley), čím sa narušil pokojný život miestnych labužníkov. Na prvý dojem by sa mohlo zdať, že je o jatka postarané. Kanibali sú však pokojní ako keby prechádzali na bezmäsitú bio-stravu, a tým pádom nezvanú návštevu berú skôr ako rozptýlenie než impulz k besneniu. >Títo< kanibali našťastie nepokrývajú celú dejovú líniu, na ktorej scénu prichádza v závere ďalšie spestrenie. Inšpirácia Feroxom zasiahla aj hlavného hrdinu Kevina Halla (stvárneného Michaelom Sopkiwom), ktorý sa charakterovo podobá samozrejme na svoj predobraz z "Cannibal Ferox-u". Kevin je však dobrák a dobrodruh od kosti, výzorovo pripomínajúci už spomínaného T. Hilla (viď komentár Vishnar-a), prípadne Michaela Douglasa z ROMANCING THE STONE. "Nudo e selvaggio" poskytne hlavne dobrodružnú zábavu pre dospelých (holé ženy, holé ľudské srdce, ...), no proste hotová divočina zábavy, ktorá asi nedokáže uraziť.(13.6.2008)
Campbell
Ajeje, asi jsem neměl čekat kanibalskej film, ale protože jsem ho čekal tak se mi dostalo naprosto zklamání. Po letecké nehodě se skupina lidi musí dosta zpět do civilizace, ale mezi nima je ještě někdo kdo má jiné problémy. Bohužel film js spíše dobrodružným snímkem, protože kanibalů si fakt moc neužijeme. Film je má naneštěstí pěknou přírodu a tak aspon něco dokáže zaujmout. Ale to je bohužel všechno herci, hudba a vše ostatní je oničem. Podrpůměrný dobrodružný film který si už nikdy nepustím. Slabší 2*.(28.7.2010)
Vishnar
No, nechápu proč tento film má podtitul Cannibal ferox 2, když s původním snímkem nemá nic společného. Ale pro mě dopadl o hodně lépe než "pokračování" Cannibal holocaust 2. A co v tomto filmu uvidíte? Pouze jeden gore efekt s vyjmutým srdcem. Vše je ale nahrazeno humorem (hlavní hrdina mi pořád připomínal Terence Hilla) a neustálou nahotou. Takže proto jsem se bavil od začátku až do konce, dívky byly hezké (a nahé) a rády na sobě měly mokrá trička a hned je svlíkaly.... no a o tom to asi bylo.(11.2.2007)
gjjm
Překlad názvu: Nahý a divoký. Jednoduše stavěná, spíše jako klasické dobrodružné béčko laděná kanibalárna, založená především na exotickém prostředí a ženách, poměrně vzdálená starým deodatovkám, o trochu nápaditější a promyšlenější, ale zase to nejsou ty orgie brutality, jaké bych od žánru chtěl. Spád děje je dost pomalý, nesporná výhoda je v tom, že se film nesnaží o zoufalou originalitu v rámci celku (jako to dělávával Lenzi), ale smiřuje se s tím, že v rámci žánru je každá originalita kazem na původní krystalické čistotě; Michele Tarantini se tedy nesnaží o nic nového a točí klasickou kanibalárnu - těch není nikdy dost. Přidává jí ale originalitu a docela dost béčkové invence v detailech, celek tak působí jako klasická kanibalárna, ale v jednotlivostech je film silně nekanibalárnový, spíš jako klasické dobrodružné béčko z kanibalského prostředí. Zajímavá je výstavba erotické stránky filmu, Tarantini, zkušený pornorežisér, umí odhalit to pravé v pravý čas; je škoda, že se tento princip počáteční střídmosti a závěrečných orgií, nechající diváka čekat docela dlouho a všechno zobrazující postupně, přísně po pořádku, neuplatňuje více - Tarantini ho zde navíc aplikuje i na brutality, což je skvělý nápad. Napřed kalhotky, pak bradavka, pak rear shot a pak teprve sex, napřed kohoutí zápas, pak nehoda letadla a pak teprve vyndávání srdce. Nudo e Selvaggio je komposičně v podstatě soft porno (takový ten typ softporna, který úplně neresignoval na děj), v němž je sex zčásti nahrazen morbiditou, ovšem způsob a princip jejich zobrazování je v podstatě stejný (z tohoto hlediska jde o teoreticky velmi zajímavé dílo). Film je dost neitalský, není tak kouzelně vlezlý a psychopatický, snaží se dokonce i o něco jako děj (tj. absence děje nedosthuje italských rozměrů, ale rozměrů normálního béčka). Autoři neberou film příliš vážně, filmování i sledování je především zábava, a dost dobrá. Pravověrné kanibaláře možná trochu zklame svou nadměrnou pohodovostí, ale rozhodně nepostrádá zajímavosti - navíc, hojně hláškující herci, ač mají zjevně zkušenosti převážně z porna, jsou vysloveně sympatičtí a spíše televizní technický styl taky ničemu nevadí.(6.12.2009)
Gorehound
Veľmi zábavný, pohodový dobrodružný film, ozdobený páru gore scénami. Vyrovnať sa gigantom kanibalských filmov ako Cannibal Holocaust alebo Cannibal Ferox tu pravdepodobne ani nebol úmysel, celý film je pojatý v o dosť odľahčenejšom duchu a kanibalovia tu nehrajú hlavnú úlohu. Pekná príroda, sympatický herci a kočky herečky, páru hlášok od hlavného hrdinu, troška gore a navrch talianska 80s atmosféra - o to tu ide, a ja osobne som sa bavil od začiatku do konca.(6.8.2009)
gumli
Ten podtitul netreba brať vážne.Je to predovšetkým veľká zábava,nič viac.Film má oveľa bližšie k dobrodružnému filmu ako ku kanibalistickemu filmu.Žiadne veľké herectvo ani réžia,len samé dobrodružstvo v brazílskej prírode.A veľa nahoty,dievčatá ukážu všetko,bez problémov.Je tam aj nejaké to gore,ale nie až také ako v klasických kanibal horrorov.Žiadne dinosaury tam nie sú,je to len anglický názov filmu podľa geografickej oblasti.Nenáročný,absurdný,smiešny ale hodne zábavný film.A hlavne žiadná nuda.(20.1.2010)
corpsy
Dobrodružná pralesná jazda v drsnom ´´italo trash´´ štýle. Rozhodne nejde o žiadne atmosferické a husté kanibalské excesy, ale o čistokrvnú nenáročnú zábavu. Aj keď i tak nie pre každého.(7.10.2011)
Související
- Ženy od hluboké řeky (1981)
Podobné
- Kanibalové: Začátek (video film) (2003)
- Zelené peklo (1988)
- Sejmi ho a běž (1985)
- Krvavá Amazonka (1985)
- Porno holocaust (1981)
- Terror caníbal (1981)
- Kanibalové (1980)
- Sežrána zaživa (1980)
- Apocalypse domani (1980)
- Kanibalové 2 (1978)
- Poslední kanibalové (1977)