Záhady Slavičího domu (TV seriál)

• CZ název

Rubáš pro slavíka

• Velká Británie

Shroud for a Nightingale

Krimi

Velká Británie, 1984, 5x50 min

John Gorrie

Adam Dalgliesh vystupuje ostřeji a své názory dává dost výrazně najevo. Obojí je spíše na škodu.(8.6.2009)

Téměř hororová atmosféra ponurého Slavičího domu, nevzhledné a nesympatické vrchní sestry, každá z postav si schovává nějakého svého kostlivce ve skříni a žádná neujde ozvěnám své minulosti. Tentokrát má větší prostor i inspektor Massingham, jehož impulzivní povaha příjemně kontrastuje Dalglieshovo gentlemanství. Závěr alá antické drama je naprosto strhující. 100%.(7.4.2012)

Krimiseriály s inspektorem Dalglieshem jsou klasikou ve svém žánru.(6.6.2009)

Ne všechny hrdinky, které čtou Dalglieshovy verše, jsou bezúhodné. Atmosféru anglického venkova navozuje Slavičí dům. Policisté odhalují nacistickou minulost jedné z postav. Další z povedených adaptací P. D. Jamesové o Adamu Dalglieshovi.(26.7.2008)

Kvůli tomuto seriálu si moji rodiče koupili malou černobílou přenosnou televizi na dovolenou do kempu - aby nepřišli o žádný díl. Večer se TV připojila na baterii do auta, postavila se na střechu naší legendární Lady, pili jsme šumák z lahví od okurek, kolemjdoucí zírali na obrazovku, zakopávali o šňůry od stanů a u auta se nám pomalu tvořil hlouček fanoušků Adama Dalglieshe..Někdo postával, jiný seděl v písku, další si donesl rybářskou židdličku a lahváče s sebou... Moc ráda se na něj podívám znovu, tenkrát to byla celkem špička britské seriálové tvorby..(8.6.2011)

Solidní detektivka podle výborné předlohy, převážně konverzační. Adam Dalgliesh má lepší a hororovější série, jako tradičně chytrý příběh to ušlo, ale pokud nemáte rádi dialogové záležitosti, asi se vám to líbit nebude. První epizoda obsahuje legendární smrt při podávání umělé výživy, ze které jsem jako dítě netušil ještě pár dní po vysílání. 3,5 z 5 hvězdiček. P.S. Proč tady nějací debilové píšou v komentářích fakta, která se odhalí až v posledních dílech?(29.10.2009)

Seriálu netřeba nic vytknout, ale čiší z něj britský chlad a neosobnost. Panuje zde hierarchie, řád a uniformita sesterského stavu. Adam to tam trochu rozdmýchal, je to detektiv neústupný a zásadový, čímž naráží na onen stereotyp v místě dějiště vražd.(25.5.2009)

• Daewiik

Kniha Rubáš pro Slavíka od P.D Jamesové se mi moc líbila, narozdíl od tohoto seriálu. Postavy docela seděly, ale je to hrozně nezáživně udělané. Navíc dabing je příšerný. Kdybych nečetla knihu, nikdy bych se na tohle nedívala.(21.8.2011)

tuhle sérii mám asi z Dalglieshe nejradši, ale pamatuju si, že coby dítě jsem se tam spousty věcí bála. Škoda, že už jsem to dlooouho neviděla...(20.11.2008)

Můj nejmilejší Dalgliesh.(27.4.2011)

Vražda Heather Piercové... jedna ze scén, co mi skutečně silně utkvěla. Bylo to dost strašidelný, ale dnes bych to asi tak dramaticky nevnímala.(29.7.2011)

Nejslabší série. Příběh jako celek je dobrý, ale pořádně se to rozjede až po dvou dílech. A tady mi nesedl ani český dabing.(15.12.2011)

z tohohle seriálu mi jako dítěti utkvěly v paměti tři věci: jména sester Piersové a Felonové a pak také něco, čemu se říká "nasogastrická výživa", neboli otrávené mléko podávané hadičkou nosem. Brrrr!(14.11.2009)

Ze všech natočených seriálů s inspektorem Dalglishem je tenhle asi nejlepší. Jen se mi zpočátku nelíbila uniformita prostředí, taky jedna vrchní sestra byla šerednější než druhá... Ale celkově tenhle případ byl nejlepší, lehce mysteriózní, na to, že jde o televizní zpracování, velmi slušná podívaná.(2.7.2009)