Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruská mafie na vzestupu, James Bond opět v akci. Pierce Brosnan v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. James Bond spolu s kolegou a přítelem, agentem 006 Alexem Trevelyanem, zlikviduje sovětskou továrnu na chemické zbraně. Alex však během akce padne do rukou ruského plukovníka Urumova, který jej bez váhání popraví. Po devíti letech zachytí britské špionážní družice zkázu sibiřského střediska kosmických zbraní Severnaja. To je zničeno jedním ze dvou bojových satelitů, nazývaných Zlaté oko. Satelit způsobuje elektromagnetický výbuch, po kterém přestanou fungovat všechny počítače. Bond se proto vydá do Ruska zjistit, kdo za celou akcí stojí. Bývalý člen KGB Valentin Žukovskij mu za tučný obnos zařídí schůzku s šéfem zločinecké organizace zvané Janus. Bonda čeká několik šokujících překvapení: pro Januse pracuje samotný Urumov, nyní generál a šéf vývoje kosmických zbraní. A hlavou Janusu je někdejší agent 006 Alex Trevelyan, jehož smrt byla před lety jen fingovaná. Trevelyan má nyní kontrolu nad druhým satelitem Zlaté oko. Má v plánu jej odpálit nad Velkou Británií a způsobit tak její naprostý kolaps... (Česká televize)

(více)

Recenze (653)

POMO 

všechny recenze uživatele

GoldenEye je pestrá, efektná a skvelou akciou i sexy ženami ovešaná bondovka. A výborne obsadená. Po tradičnej bondovskej atmosfére klasík so Seanom Connerym tu niet ani stopy, ale z hľadiska zábavnosti nemám jedinej výtky. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

S odstupem a čím dál větším počtem repríz nezbývá nic jiného než dát Zlatému Oku absolutní hodnocení. Za prvé - návrat ke kvalitě (po příšerných filmech s Timothy Daltonem - co naplat, bondovky zvolna upadaly od počátku osmdesátých let, a přelom 80. a 90. let byla asi úplně zvrácená doba), za druhé charismatický Pierce Brosnan, který nezůstává v šarmu a stylu ani o krok pozadu za božským Connerym a zcela po právu se stává personifikací přechodu Bonda do třetího tisíciletí. A za třetí - některé jistoty (super titulky, Q, Aston Martin, atd...) přetrvaly, ale nastoupila i úžasně trefená invence - Moneypenny už není ta naivní puťka a přiznejme si to, je to tak lepší:), M změnil dokonce i pohlaví (a Judi Dench je ve své roli vždy skvělá)... Sean Bean coby Alex Trevelyan je skvělý protivník a skvělý symbol rozloučení se starými pořádky. Emancipace žen dostupuje vrcholu (a to doslova) v osobě Xenie Sergejevny Navrachovové. Famke Janssenová je naprosto úžasná.A na závěr - Zlaté Oko má výbornou titulní píseň (nezapomenutelně performed by Tina Turner) i filmovou hudbu, kterou tentokrát vytvořil Eric Serra (a je to hodně znát)? ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nový a velmi slušivý háv sérii jenom prospěl – Bond je ještě šarmantnější, erotické jiskření ještě vzrušivější, padouch ještě zákeřnější a akční scény rovněž dosahují nových dimenzí. Bondovka konce 20. století. 85% Zajímavé komentáře: woody, numi, Shaqualyck, 3DD!3, IpsiDixit, Dominicus ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Na Jamese Bonda mám názor ten, že není na světě agent, jenž by se zavděčil lidem všem ;-) Ale rozvést to musím: podle mě (lépe řečeno pro mě) mají bondovky hodnotu jen v okamžiku, kdy se na ně dívám. Nejsou pro mě nějakou hodnotou, která přetrvává. Nejsou nadčasové. Opakuji - pro mě ne. Zatímco u třeba Supermana (1978) a jeho "prostinkých" triků (na dnešní dobu) uslintávám a chrochtím blahem, bondovky např. s Connerym sleduji okem spíše pobaveným a shovívavým. Dvě hvězdičky, které jsem při prvním zhlédnutí Zlatému oku dal, byly zapříčiněny proto, že jsem ještě nebyl zvyklý na akční filmy. Po podívání druhém hodnotím výše, ovšem, stejné výtky zůstaly - směrem k nerealističnosti (jak si někdo stěžoval u Casina Royale) je to scéna s "pádem" do letadla, směrem k "nadsázce" je to např. scéna z krytu, která přechází v grotesku (ta snad nemá v JB co dělat!), akce mi připadla nenápaditá a tak to, co by stálo za zmínku, je občasný inteligentní vtip, Famke Janssen, mající orgasmus při střílení ze samopalu, tytulky s padajícími srpy a kladivy a zvláštní hudba Erica Serry. Ale abyste neřekli, tady je jedna výjímka, potvrzující pravidlo... Moje. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Předně musím říci, že jsem byl na změnu představitele agenta 007 pěkně naštvaný a Timothy Dalton doplatil na všeobecnou představu, že Bond je elegán jehož mise jsou vlastně plná sexuálních dobrodružství a jedna velká vtipná údalost ! Takže po nepochopeném Timothy Daltonovi to měl Pierce docela jednoduché u všech až na mě ! Tak tedy nový 007 se jmenuje Pierce ..........Pierce Brosnan. Má dokonale padnoucí oblek a nejlepší konverzaci se ženami ze všech Bondů, používá ty nejlepší hračky od Q a když ho zradí 006 neváhá přitvrdit. Tohle protřepání vlastností však k němu dokonale sedlo . Ostatně úvodní elegantní bungee by ocenili i na Zvíkovském mostě a za jízdu tankem v Petrohradských ulicích by mu čeští dopraváci odebrali všechny body najednou. V rámci CK BOND návštívíme nové destinace, Monaco, Petrohrad a karibik.Krásné Bondgirl mě doslova uzemnili a zatímco Izabella Scorupco byla skutečně velmi krásná a statečná dívka, mé chlípné já potěšila hlavně supersexy Famke Janssen její dominantní povaha mě připoměla mou kamarádku MADAM MARII . Bohužel sadisticky úchylná Famke Janssen mě navždy vzala pocit bezpečí mezi ženskými stehny, kde se chlapy od pradávna rádi nacházejí. I přes tuto psychickou újmu budu rád koukat do zlatých očí tohoto filmu. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Nový koncept Bonda je fajn. Campbell servíruje nadpozemskou akci, která dává agentovi slušivý kabátek. Bohužel to ztrácí dech v budování dramatického oblouku, takže se celá zápletka vleče předlouhé dvě hodiny. Ale to vem čert. Sajúz padl, nechal Bondovi slušivé dědictví, nová doba si vyžádala ostřejší nášup akce, což splňuje Zlaté oko do puntíku, takže ten tank v Petrohradě jsem si užil jako dlouho nic! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Trikově sice dokonalejší, než "conneryovky" či "mooreovky", ale tak nějak se z toho vytratilo to nefalšované "bondovství". Ale neřekl bych, že je to chyba Pierce Brosnana. Jen mám ten dojem, že James Bond se jako agent hodil více do období 60. a 70. let, než do současnosti. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

K téhle bondovce mám poměrně vřelý vztah, protože mě v roce 1995 přivedla zpátky k pozapomenuté lásce z dětství. Když se na ní však dívám z odstupu, vyvstává hned několik problémů. Předně: Timothy Dalton vykročil k úplně novému pojetí Bonda, které by osvobodilo sérii z jha okovů Studené válka ještě před pádem železné opony. Zlaté oko se však tváří, jako by celá tahle etapa (dle mého výtečná a produktivní) neexistovala. V polovině 90. let se vrací k dávno přítomné otázce: má Bond na konci milénia ještě smysl, nebo je to skutečně jen relikt skončené války ideologií a přežitého modelu zábavy? Tohle téma rezonuje v opakujícím se motivu "komunistického lapidária", ale především v trojím tázání postav. Natalia se Bonda ptá na jeho chlad a zastydlost u "chlapeckých" smrtících her se zbraněmi. Padouch Alec zpochybňuje Bondovu ikonickou roli "služebníka jejího veličenstva" jako přežitek ve světě, který ztrácí své jasné kontury. A konečně nová M, oproti konzervativním a tradicionalistickým předchůdcům více méně drsná a nevybíravá technokratka, Bonda označuje za misogynního dinosaura. Má pravdu, Brosnan (při vší snaze) v téhle roli skutečně působí dojmem tvrdohlavého reliktu moorovské éry. I když je mnohem přesvědčivější v akci a snaží se Bonda zároveň i lidsky vyprofilovat, jeho postava je pořád spíše "nádoba na třaskavou akci" než nějak působivý charakter s "craigovským" vnitřním napětím. Nelavíruje však jen on, s konceptem bondovky zápolí i Martin Campbell: prostřední část filmu je úmorná a zdlouhavá, chybí tu výrazné humorné momenty a nápaditější akce (všechno se vybíjí spíše v měřítku než v provedení). Závěr konečně chytře zakomponuje rychlý a funkční střih, dokonce sáhne i k fyzicky drsnějšímu střetu Bonda s padouchem. Problém je, že Brosnanovi se tyhle proměny věří jen těžko, i když má patřičně ironický pohled, jeho tvář i hlas jsou neustále až příliš blazeované a sedí skutečně nejvíc k "moorovskému" akčnímu kombajnu - on se při tom (přesně jak píše Woody) snaží o neptavděpodobnou fúzi všech dosavadních elementů této postavy. Nejasnost vyznění (je to bondovské drama, komedie, melodrama) zvýrazňuje otřesná hudba Erica Serry, která se míjí atmosférou jednotlivých scén a hodila by se spíše k lehce erotickému filmu či telenovele. Pozitiva? Výtečný padouch, který narušuje tradici megalomanských ničitelů světa osobní mstou za historické hříchy Impéria. Finále, které ukazuje, že Campbell umí do Bonda vnést značnou porci adrenalinu a dynamiky, když se oprostí od "bombastického kosení desítek nepřátel". Na zodpovězení otázky po "legitimitě" starého Bonda si série počká ještě dalších 7 let a odpověď není nakonec příliš příznivá. Z brosnanovské éry se časem stává tak trochu lapidárium, které nostalgikům skýtá spoustu příjemných vzpomínek, ale prach tu usedá až příliš nemilosrdně. ()

woody 

všechny recenze uživatele

17. bondovka - OO7 si vyžádal nejdelší přestávku. Během té doby zmizelo několik věcí. Předně Timothy, který to už nevydržel a odešel. Pak také SSSR - Bondův hlavní nepřítel. Ale postsovětské Rusko nabízí také řadu možností tak proč je nevyužít. Mohl to být pěkný návrat ve velkém - skok z přehrady, tank v Petrohradu, vražedný satelit a výborná písnička Tiny Turner. Ale hned řeknu, že jsem velký brosnanoskeptik. Pierce této roli nic nepřinesl, jen skloubil všechny prvky předešlých do jednoho. Conneryho elegance, Moorův vtip, Daltonova zranitelnost. Některým to vyhovuje, ale předem říkám, že mě ani náhodou. Nač experimentovat v nové době, když předešlé modely fungovaly. Nemícháme. Stačí už jen protřepat doboru akcí. Ale stále je to lepší než Jeden svět nestačí. Rovněž hlavní záporák dělá jen bubu a nic velkého nepředvede. Takže zbývá jen rajcovní Fmake Janssen a její stehna :-) ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Šarmantní Brosnan, slušný Beanův záporák, modré BMW a ruská programátorka, kterou byste si klidně přibalili na dovolenou. Zlaté oko je dokonalou akční jízdou a ztělesněním všeho, co si pod pojmem "bondovka" představuji. A hlavně má jeden velký trumf - nepřekonatelnou honičku s tankem. Pokaždé, když Brosnan projede barákem a trademarkově si upraví kravatu, můžu umřít blahem. Best Bond movie ever. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zlaté oko má spád, charismatického hrdinu, přepálenou a nápaditou akci i tradičně debilní děj. Prostě bondovka jak má být. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je podle mě jeden z nejlepších Bondů vůbec. Rusáci, Boris, Rusáci, Ženská co uškrtí chlápka nohama a to ješte v posteli, Rusáci a zase Rusáci. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Svěží a nabitý Brosnan boří město s tankem, Sean Bean sází jednu poctivě drcenou hlášku za druhou a železný stisk Famke Janssen nutí v křesle nervózně poposedávat. Zlatému oku je už pětadvacet let, ale pořád je to esence všeho, proč jsem se já (a další hromada těch, kteří vyrůstali v devadesátkách) dostal k 007 a pootevřel tak další oblast filmové historie. ()

Související novinky

Zemřela Tina Turner

Zemřela Tina Turner

24.05.2023

Přichází smutné zprávy pro svět filmu a zejména hudby. Ve středu 24. května ve svém domě ve švýcarském Kusnachtu zemřela ve věku třiaosmdesáti let legendární americká zpěvačka a příležitostná herečka… (více)

Banderas by rád natočil třetího Zorra

Banderas by rád natočil třetího Zorra

28.11.2022

Mezi výborným Zlatým okem a ještě lepším Casinem Royale natočil režisér Martin Campbell taky moderní reboot (a pak výrazně slabší sequel) jiné slavný franšízy. Řeč je o Zorrovi z roku 1998, v němž si… (více)

Zemřel herec Robbie Coltrane

Zemřel herec Robbie Coltrane

15.10.2022

Smutná zpráva nejen pro fanoušky Harryho Pottera. Ve věku 72 let zemřel skotský herec Robbie Coltrane známý především jako Hagrid z kouzelnické ságy. Coltrane se narodil jako Anthony Robert McMillan… (více)

Gottfried John 1942 - 2014

Gottfried John 1942 - 2014

03.09.2014

Herec Gottfried John zemřel nedaleko Mnichova, kde dožíval svůj život po boku své ženy a kde prohrál svůj boj s rakovinou. Narodil se v Berlíně během bouřlivých dnů války. Otce nikdy nepoznal a… (více)

Reklama

Reklama