Reklama

Reklama

Řeka

Trailer 1

Obsahy(1)

Řeky jako úžasný sochař vytvarovaly Zemi do podoby, jakou známe. Ohladily hory, vyhloubily údolí a vytvořily úrodné pláně, které pak ozdobily svými meandry. Mnohde jsou řeky vnímány jako zdroj naděje a předmět uctívání, jinde léčí, žehnají, smývají hříchy a očišťují mrtvé. Řeky jsou tepnami planety. Kamkoli putují, tam se objevují, přežívají a snad i vzkvétají všechny formy života, včetně lidského. Naše rané osudy formovala právě vůle řek. V průběhu času se staly cestami, po nichž se do vnitrozemí šířily obchod a technologie. Po řekách připlula poezie, příběhy, náboženství, politika a konflikty. Řeky vypěstovaly naše města a velkoměsta… Film Řeka bere diváky na cestu prostorem a časem, pokrývá šest světadílů a prostřednictvím nejmodernějších filmařských prostředků včetně satelitních záběrů představuje řeky z perspektiv, jaké jsme ještě neviděli. Výsledkem spojení obrazu, hudby a střídmého poetického komentáře je snový a působivý snímek, který oslavuje divokost řek, ale zároveň upozorňuje na jejich zranitelnost. (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (13)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(LFŠ 2022) Řeka je řemeslně natočený dokument, plný nádherných scenérií, obohacený o líbivý soundtrack a doprovázený uhrančivým hlasem Willema Dafoea. Vzhledem k aktuálnímu stavu našeho životního prostředí nechybí ani ekologická rovina s pomyslně vztyčeným ukazováčkem. Je obdivuhodné, že tento projekt vznikl během covidových opatření za spolupráce lidí z různých koutů světa. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Anglo-americký básník W. H. Auden kdysi řekl: „Tisíce lidí žily bez lásky, ani jeden bez vody.” - Australští tvůrci asi nemohli vybrat lepší úvodní slova pro svůj dokumentární film, který nabízí fascinující pohled na planetu Zemi protkanou životodárnými řekami. Jde o téměř meditativní audiovizuální zážitek, jemuž dodává na působivosti podmanivý hlas Willema Dafoea v roli vypravěče. Ovšem jak už to tak u podobných projektů bývá, snímek obsahuje i varovný podtext. (85%) ()

Reklama

Bush13 

všechny recenze uživatele

Podmanivá báseň v próze předčítaná Willemem Dafoem a podmazaná úžasnou hudbou pohybující se na hraně artu a kýče vyvrhla ve svém abstraktním expresionismu celou paletu barev na stříbrné plátno. Film se jednou tváří jako David Attenborough, po chvíli jako Koyaanisquatsi, své pozice střídá, aby místy sklouzl k nenásilně působící environmentální agitce. Chvíli se zde jeví planeta Země jako naprosto nádherná planeta a nabízí neopakovatelnou estetiku, krásu, kterou umí vytvořit jen panensky čistá příroda, do které pak vtrhne vetřelec v podobě člověka, i když i ten umí vytvářet scenérie více než oku libé. A pak taky umí ničit. Nakonec lze filmu odpustit zobrazení člověka (byť scény o civilizaci očividně fungovaly jen s jeho výtvory v podobě architektury), odpustit lze celkem zbytečné archivní pasáže, odpustit mu lze i fakt, že pojem "řeka" tak trochu svépomocí uměle rozšířil na zcela jiné fenomény, aby je pak mohl šikovně zobrazit. Protože je to úchvatná podívaná s umně pojatými záběry, které jsem nikdy neviděl. A že jsou z dronů? No a? ()

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

V audiovizuálně nezakaleném, uvědomělém proudu filmu chybí už jenom ta subtilní niternost, kterou zmiňuje mchnk („nech řeku proplouvat svým nitrem...“) a která meandruje třeba dokumentem Aga no kioku. / …ta niternost, kdy desítky metrů od pramene Svratky lokáš její vodu prosycenou zkušeností podpovrchovosti; kdy brouzdáš Chvojnicí po oblých atomech kamenů a nato se brodíš smírnou Oslavou života; kdy pozoruješ bystrou Šemberu a vdechuješ fotony a zvuky vyrážené vodním pohybem; kdy necháš v říčce Žehrovce nebo Jordánce vymrznout nohy na kost, a je ti to jedno, protože ses právě ocitl uprostřed uvědomění toho, že nevíš, proč v ledové vodě stojíš a čeho se dotýkáš… / Tam to začíná. Pramení. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Klasický epicky ladený dokument o Zemi, ktorých máme desiatky, čo zase nie je až tak veľa. Názov ale klame, nie je to film o konkrétnej rieke, ale o funkcii riek všeobecne. Veľa nového sa zrejme nedozviete, pri každej téme sa zastavíme iba na chvíľku, ale budete neustále pohltení krásnymi obrazmi. Potom sa síce dozviete, že priehrady síce majú škodlivý vplyv na biosféru planéty, ale iba veľmi povrchne a na druhú stranu nikto (teda Dafoe pri čítaní scenára) nespomenie to, prečo boli všade na svete vybudované. Dĺžka filmu je adekvátna, na rozdiel od niektorých nemenovaných podobných diel mi Rieka mi ubehla ako... rieka. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama