Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný strhující film DÝKA A KŘÍŽ vypráví příběh nadšeného kazatele a duchovního Davida Wilkersona, který z ničeho a bez peněz, jen za podpory své ženy a dalších nadšenců, založil v nejhorší newyorské čtvrti v roce 1958 středisko pro mládež. Jeho odvaha postavit se mládežnickým zločinným gangům a nabídnout jim lásku místo nenávisti, bezbrannost proti dýce, bezpečí zakotvené ve vnitřní svobodě křesťana, dodnes oslovuje tisíce následovníků. Protidrogový program Teen Chalenge je jedním z "dětí" původního projektu Dana Wilkersona a přináší naději drogově závislým mladým lidem i u nás. (ČSFD)

(více)

Recenze (13)

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Film na základě skutečných událostí Davida Wilkersona. Vyšlo i knižně v češtině. Dokonce vyšla i kniha jednoho bývaného vůdce gangu Nickyho Cruze. TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se rozhodnout, jestli se mi to líbilo a byl to hezký film, nebo jestli mě to štvalo a byl to příšerně naivní film. Asi něco mezi. Je to spíše drama než krimi a ač téma gangů bylo provařeno snad v každém seriálu 80-90. let, tady jsem to viděl snad prvně a je to opravdu perfektně podané - slang, hadry, domluvené hromadné bitvy, nenávist k poldům, nekončící kolotoč oplácení a strach být zbabělcem. A taky velice sugestivní scény drogové závislosti, odvykání a dealerů snažící se vrátit Vás zpátky. Fuj! A mezi ně přichází kněz, který se gangy snaží odvrátit od násilí, drog a dát jim šanci na lepší život... jenže co nabízí? Nic víc než slepou víru v Boha, žádné řešení problémů ať už sociálních, rasových, finančních, rodinných. Jen poslouchej bibli, věř v Ježíše a všechny problémy se rozplynou. Ano musím uznat že filmařsky mě finální scéna strhla, ale pohledem ateisty je to prostě příšerné naivní křesťanská agitka ignorující skutečné problémy. To že je to dle skutečné události na tom nic nemění. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Už úvod, v ktorom sa spomína, že toto nenapísal žiadny scenárista, ale život sám a že je to zázrak, napovie dosť o tom, že sa nejedná o bežný nízkorozpočtový film, ale že ho produkovala nejaká kresťanská organizácia. Tomu odpovedajú nielen lacné a prvoplánové posolstvo, ale aj dialógy a slabá výprava. Síce spočiatku mladí pouliční delikventi statočne odolávajú slovu kazateľovmu, ale keď už asi 7-krát započujú "Boh je láska" alebo "Ježiš ťa miluje", títo statoční mladí gangsteri nedokážu viac odolávať a sami si vypýtavajú veľkú knihu Biblie. Usmievajú sa nielen oni, ale aj ja pri pozeraní, čo za otvorená agitácia sa ku mne nehanbiaco tíska a myslí to vážne. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kresťanský film, ktorý láka na neuveriteľný príbeh. Ten pre mňa nakoniec nebol až taký neuveriteľný, nepríde tam také obrovské prekvapenie, že ostanete v šoku. Film má ale svoju kvalitu myšlienkami, poteší aj existencia dobrých kňazov, ktorí spoločností a konkrétnym ľuďom, či sociálnym skupinám pomáhajú na rozdiel od medializovaných černokňažných protikladov. Vyzdvihujem herecký výkon Pata Boonea. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Vlastně se jedná o misionářský příběh ze současnosti, ve kterém bílý kazatel vstoupí do černošské čtvrti s úmyslem přivést tamní kriminální živly na cestu křesťanské víry. Snímek natočený dle autobiografické stejnojmenné knihy napsané farářem Davidem Wilkinsonem, který pojednává o jeho působení v New Yorku. Filmový děj je tedy sestaven dle reálných předloh, ale jak už to většinou bývá, ne vše se do snímku z knihy dokázalo vtěsnat. Snímek tak lze spíše pojmout jako filmovou reklamu na onu knihu, ve které se zájemce o tomto skutku dozví daleko více. Snímek je ze 70. let a natočen takovým způsobem, že dnes vypadá skutečně dost podivně. Je takovéto pojetí vůbec přesvědčivě? Je možné, aby ke Kristu byly přivedeny dva drsné newyorské znepřátelené gangy? Celý snímek pojednává o vytrvalosti jednotlivce tak učinit. Jenomže ta chvíle, kdy se tak skutečně stane, což je přirozeně na samém konci příběhu, opravdu číší s obrovskou naivitou. Ono jde o to, že režisér Don Murray mistrně zachytil drsnou atmosféru slumu se závislostí na drogách a nenávistí mezi gangy. Tento reálný fakt zkrátka tak pohltí, že ten životní obrat vyznívá až moc jednoduše. Ne, že by byl snímek nezajímavý, ale svou hodnověrností vede spíše k diskutabilnosti. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Za prvých desať rokov od vydania knihy "Dýka a kríž" sa predalo viac než 11 miliónov výtlačkov a prichádzali prvé ponuky na filmové spracovanie príbehu. Davidovi Wilkersonovi však záležalo na tom, aby bol film nástrojom evanjelizácie a nie len hollywoodskou zábavou. (migeldiablo)
  • Film získal v sedemdesiatych rokoch veľkú popularitu a veľmi pomohol rozšíreniu služby Teen Challenge v Spojených štátoch aj vo svete. (migeldiablo)
  • Předlohou filmu byla kniha „Dýka a Kříž“ podle skutečné události napsaná Davidem Wilkersonem spolu s Johnem a Elizabeth Sherrillovými. (Tom_Lachtan)

Reklama

Reklama