Reklama

Reklama

Univerzitní student Charles Whitman (Kurt Russell) trpí velkými bolestmi hlavy, během nichž se u něj projevují násilnické sklony. Jednoho dne zabije svou ženu i matku, nakoupí zbraně a zabarikáduje se nahoře ve věži jedné z univerzitních budov. Odtud střílí na všechno, co se hýbe.

Snímek vznikl na základě skutečné události z roku 1966. Charles Whitman nejprve zabil své blízké a následně se zabarikáduje na vrcholu výškové budovy poblíž univerzity a střílí na všechny a na všechno. Než stihne policie jakkoli zareagovat, postřelených a mrtvých jsou už desítky. Ve skutečnosti údajně Charles zastřelil 16 lidí a dalších 32 během svého běsnění postřelil. Tento incident byl údajně také impulzem, který podnítil vznik speciálních policejních jednotek i diskuze o volném prodeji zbraní v Americe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

V noci na 1. srpna 1966 se Charles Whitman (Kurt Russell) zběžně nasnídá, zabije svoji matku, pečlivě si vyčistí boty, zabije svoji ženu, nakoupí střelivo, zabalí krabici zbraní, vystoupá na věž austinské univerzity a začne střílet na vše, co se hýbe... Nepopisuji děj filmu, nýbrž skutečnou událost a v tom je síla tohoto televizního filmu, který si ovšem nemohl dovolit vybrat tuto postavu jako jedinou hlavní a přidal nám hispánského policistu Martineze (Richard Yniguez), který má tvořit protipól "šíleného" střelce. Na čí straně budou naše sympatie už pochopitelně závisí na nás. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Taková televizní standartka, která nekecá kolem a jde rovnou k jádru vlka. K úspěchu jí pomáhá neumírající téma vlastnictví kvéru, snadnost jeho U.S. získání a kontroverze kolem pokaždé, když libovolný asociální psychouš nemůže najít bačkory a vystřílí za to rodinu i sousedy. Za všechno mluví několik citátů z filmu. Policajt: „Tam dole je stovka civilistů a mají lepší zbraně než my!“ Prodavač zbraní: „Přijde chlap, chce zbraň a my mu jí prodáme.“ Kněz: „Nikdy by mě nenapadlo, že může být nebezpečný.“ - takže víme, kde je problém, kapiš? ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

I don't pay attention to how my customers look aneb Náborový film na téma volného prodeje zbraní. 1) Spoiler. Film nabídl několik tuctových témat: motivy střelce, volný prodej zbraní, podivnou organizaci místní policie, quasidokument o skutečné události, osobní příběh - nepříběh hispánského policisty a pár dalších. Do všech se tvůrci lehce zahryzli a nakousnutá sousta okamžitě odhodili jako shnilá jablka. 2) Chtěl jsem se podívat na 24letého Kurta Russella, jak mu to slušelo. Režisér mi dopřál pohled na na všechny strany zběsile střílejícího maníka ve skladnickém overalu, což mě nenadchlo. 3) Mizerný dojem umocnil slyšitelně nekvalitní dabingový zvuk. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V šedesátých letech bylo v Texasu střílení do lidí z vyvýšených míst oblíbenou kratochvílí a tak není divu, že se tady odehrála i historicky první masová střelba na školním kampusu. Jamesonovo docudrama nabídne pár desítek sekund napětí před likvidací střelce i hořce úsměvný pohled na dostupnost prostředků k realizaci vražedných plánů, ale o postavy se zajímá buď špatně, nebo vůbec. Producentské tlačení na pilu ve věci pozitivního zobrazení mexických Američanů bylo spíše kontraproduktivní, stejně jako u Luthorova sidekicka ze Supermana. A do toho pár do očí bijících absurdit. Úplně vidím, jak se na vrchol věže dostane Grissomův CSI tým a při natahování provázků suplujících trajektorii kulek ze zbraní civilistů opětujících palbu (holt, jsme v Texasu) jen nevěřícně kroutí hlavami.. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Znova sa dostávame k téme Amerika a zbrane. A znova to neznačí nič dobré. Je treba povedať, že pri vykresľovaní "incidentu" sa tvorcom skutočne podarilo čo najviac priblížiť k realite 1.8.1966. Atmosféra neorganizovaného chaosu medzi občanmi i príslušníkmi poriadkových jednotiek, ulice pokryté niekoľkými desiatkami tiel mŕtvych alebo zranených, občania pobehujúci so zbraňami a robiaci si z miesta činu strelnicu, toto je jednou z hlavných devíz pôsobivého televízneho spracovania šialeného vyčíňania Charlesa Whitmana. Škoda, že sa dnes už Jerry Jamesom svojej niekďajšej tvorbe natoľko vzdialil. 80% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Pri výstupe na vež má hlavný hrdina mokrý chrbát od potu. Po vyčerpávajúcej ceste schodmi, keď nesie debnu s arzenálom, je v zábere zozadu však jeho chrbát suchý. (Thaarm)

Reklama

Reklama