Jen jednou se miluje

• Jugoslávie

Samo jednom se ljubi

Jugoslávie, 1981, 103 min

Rajko Grlić

Velmi slušný film, který dokázal věrohodně zachytit poválečnou atmosféru účtování s kolaboranty a nekritického budovatelského nadšení. "Duch doby" je zachycený už v básničce, kterou školní dítka předříkávají veliteli: Napilno stále mám, abych už splnil plán Mé kladivo tluče pro národ hrdě ať si sabotéři lžou, na nás si nepřijdou... Čtveřice komunistických velitelů, která stane v čele oblastního města prochází vývojem,, který je částečně podobný tomu, co popsal Mňačko ve svém románu Jak chutná moc. Běh událostí nakonec zničí většinu ideálů a semele hlavního hrdinu Tomislava.. Film vznikl ještě hluboko v období komunismu, jen těsně po Titově smrti a tak je vylíčení tehdejších událostí ještě umírněné. Film je zároveň příběhem o lásce, která překoná společenské rozdíly i odloučení. Celkový dojem 80 %. Velmi dobré herecké výkony představitelů hlavních rolí - M. Manojlovice a V. Milosavljevicové.(16.8.2008)

Milostný příběh mladé baletky Beby (zajímavá a velmi dobrá Vladislava Milosavljević), dcery bývalého továrníka, který za války kolaboroval s Němci. Na maloměstě, kam je dívka vystěhována, se sblíží s podobně osamělým, ale povahou a zkušeností naprosto protikladným mužem, s komunistou Tomislavem, partyzána s nelehkou minulostí.. Jejich manželství je ovšem trnem v oku jak dívčiným rodičům, tak místním stranickým kádrům. Oba - v zásadě všichni herci - byli výborní, ale pro ten nepostižitelný výraz, kterým dokázal v posledních vteřinách Miki Manojlović vystihnout veškerou tragiku té generace, jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec.(31.12.2007)

Mrazivě uvěřitelnej příběh o tom, že komouši byli po válce (pravda, nejen po ní) všude stejný svině, a že rovnej člověk, kterej se stal komunistou z přesvědčení a nadšení pro dobrou věc, rovným člověkem být přestal, nebo špatně dopadl. Ale nejen o tom, že.(24.11.2006)

Ohromně přesvědčivý film o poválečném budování komunistické Jugoslávie. Vynikající je tu mladý Miki Manojlović v hlavní roli idealistického Tomislava. Dramatický příběh je zasazen do skvěle ztvárněné doby. Zdá se, že na komunismus nebyli lidé připraveni hned na jeho začátku a ne že by je zkazil až později.(16.2.2007)

• c.tucker

Festival Nad Řekou 2009(5.8.2009)

Zajímavý příběh s milostnou zápletkou, se odehrává v poválečné Jugoslavii. Tomislav a Beba musí čelit tlakům okolí, pro které je jejich vztah nežádoucí. Nakonec to má, bohužel dost reálný konec.(10.4.2007)

Pořád jsem měl pocit, jako bych se díval na "jugoslavské Všechny dobré rodáky"... To ale bude asi jen má osobní reminiscence. V mnoha ohledech jsou ty filmy hodně odlišné...(1.4.2012)

Jemne erotické scény, keď Beba kričí: Tomi, Tomi.. On: Tomislav!!! :D Úžasný film s ktorým žijete a trpíte od začiatku do konca. Hlavný hrdina je veľmi charizmatický a preto presvedčivý. Tento film ma naozaj zasiahol do citlivého miesta. nadavka pička materina je inak fakt dost zaujimava.(13.12.2007)