Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1. Julia Robertsová: Její cesta ke slávě byla klikatá, ale právě díky tomu i dnes zůstává hollywoodská hvězda nohama pevně na zemi... Při vyslovení jména této herečky snad každý jedním dechem dodá název filmu, který ji proslavil: Pretty Woman. Ano, Julia Robertsová je krásná žena a platí za jednu z nejlépe honorovaných osobností Hollywoodu. Přitom se jí v dětství spolužáci posmívali, že má příliš velkou pusu a nosí silné brýle. Možná právě proto má dnes pevně stanovený žebříček životních priorit, v němž hraje prim rodina. Je matkou tří dětí a žije spokojeným životem s manželem Danny Moderem. Z její bohaté filmografie si budete krom zmíněného kultovního snímku, který nesmí chybět ve vánočním televizním programu na celém světě, si ji budete pamatovat třeba z Nevěsty na útěku, Notting Hillu, Dannyho parťáků či z dramatu Na dotek, ale také ze společensky angažované Erin Brockovich. Za posledně jmenovaný snímek získala kromě jiných ocenění i Oscara.
2. Robin Williams: Jedním z největších komiků naší doby byl malý smutný muž... Robin Williams potvrzoval pravidlo, že největší komikové mívají nejsmutnější život. Narodil se do bohaté rodiny, byl velmi plachý a osamělý, ale rád si na něco nebo na někoho hrál. Přesto trvalo docela dlouho, než se herectví začal věnovat profesionálně. Své první filmy, mezi něž patřil třeba Pepek námořník, natočil až kolem třicítky, do té doby byl vidět spíše v komediálních výstupech na jevišti či v televizních pořadech. V roce 1982 si zahrál ve filmové adaptaci slavného románu Svět podle Garpa, celosvětovou popularitu si ale vysloužil díky svému strhujícímu výkonu ve snímku Dobré ráno, Vietname z roku 1987. Oscara získal za neméně strhující výkon ve filmu Dobrý Will Hunting. Dovedl naprosto přesvědčivě zvládnout jak komickou, tak tragickou polohu, často v rámci jediné postavy. V soukromém životě se potýkal s mnoha démony, počínaje bipolární poruchou přes alkohol a drogy až po Parkinsonovu chorobu. To vše byly důvody jeho předčasného odchodu. V srpnu 2014 ho našli v jeho domě oběšeného. Bylo mu tehdy pouhých třiašedesát let.
3. Madonna: Tvrdá práce, píle a odhodlání jsou vedle hudby věci, které dovedly americkou dívku až na popový trůn... Madonna Louise Veronica Ciccone – tak z ní celé jméno dámy, která se dokázala prosadit v mnoha oborech showbyznysu. Dokázala se prosadit jako skladatelka, tanečnice, herečka, režisérka, producentka, módní ikona, spisovatelka, ale hlavně jako zpěvačka. Během své kariéry Madonna vydala čtrnáct studiových alb. Každé z nich se v Americe vyšplhalo do top ten. A devět z nich bylo dokonce číslo jedna. Ne každý její hudbu ocení, ale předchozí výčet dokazuje její velký komerční úspěch. Cestu z malých newyorských klubů až na světová pódia a plátna kin popíší spolupracovníci, kteří Madonně pomohli až na samotný vrchol.
4. Jim Carrey: Jeho prvnímu veřejnému komickému vystoupení se nikdo nesmál. Poprvé a naposled... Většina lidí ho považuje za amerického herce, protože jeho jméno je spojeno s Hollywoodem a americkým showbusinessem. Jim Carrey se však před téměř šedesáti lety narodil v Kanadě, kde také udělal své první nesmělé komediální pokusy. Ačkoli byl odmalička třídním kašpárkem a bavičem, jeho prvnímu profesionálnímu výstupu, v němž parodoval známé osobnosti, se nikdo nesmál, což tehdy čtrnáctiletého pubescenta krutě poznamenalo a na čas si přestal věřit. Dál na sobě ovšem zapracoval natolik, že v devatenácti už byl vyhledávaným úspěšným imitátorem s vlastním agentem. Bylo jen otázkou času, kdy dobude Hollywood. Prošel i tvrdou školou vystupování před různorodým publikem v Las Vegas. U filmu začal v první polovině osmdesátých let, kdy měl příležitost natáčet například se slovutným Francisem Fordem Coppolou film Peggy Sue se vdává. Skutečná hvězda se z něj stala až v roce 1994, kdy měly premiéry hned tři z jeho dnes nejslavnějších snímků: Maska, Blbý a blbější a Ace Ventura: Zvířecí detektiv. Slavný komik ale světu ukázal, že je všestranným hercem, a to pod vedením Miloše Formana, který si jej zvolil jako představitele Andyho Kaufmana ve filmu Muž na Měsíci. Traduje se, že právě pro neuvěřitelnou zarputilost a přesvědčivost, s jakou se Jim role Andyho ujal, pojmenoval Forman později svá dvojčata jmény Jim a Andy. V poslední době si projekty, na nichž chce spolupracovat pečlivě vybírá, díky čemuž je jeho filmografie bohatší třeba o americko-polský koprodukční film Temné zločiny z roku 2016, kde si zahrál velmi vážnou dramatickou roli.
5. Cher: Talent a vůle dělat si věci po svém dovedly původně trochu stydlivou dívku až k hudebním a filmovým cenám... Touhu jít si za svým prokázala Cher, vlastním jménem Cherilyn Sarkisian, už v šestnácti letech, kdy odešla ze školy a jala se budovat vlastní kariéru. Od dětství toužila zpívat a hrát. Vše začalo nabírat správný směr, když Sonny Bono odhalil její talent a začali spolu nahrávat a vystupovat. Spolupráce, která přešla ve vztah a nakonec i manželství, přinesla dvojici úspěch a slávu. A to hlavně díky hitu "I Got You Babe". Postupně začala kariéra dvojice stagnovat a Cher vyrazila na vlastní úspěšnou kariéru. Důkazem budiž fakt, že je jedinou umělkyní v historii, která měla píseň na prvním místě hitparády v šesti různých desetiletích.
6. Arnold Schwarzenegger: Americký sen chudého rakouského chlapce... Vypadá to jako pohádka: žil, byl chudý chlapec, jehož rodina bydlela v domě bez elektřiny a tekoucí vody. Tento chlapec si jednoho dne řekl, že bude slavný a udělá pro to všechno, co může. A tak se i stalo. Nezměrnou vůlí a tím, že ze svých smělých plánů nikdy neslevil, se stal nejen jedním z nejslavnějších herců v historii, ale také významným americkými politikem. Dotáhl to až na republikánského guvernéra státu Kalifornie a v kandidatuře na prezidenta ho zastavil jen zákon, který zapovídá úřad někomu, kdo se v Americe nenarodil. Narodil se v roce 1947, věnoval se různým sportům, ale zakotvil u kulturistiky, v níž získal řadu titulů. Jako třiadvacetiletý se poprvé objevil ve filmu. Na Herkula v New Yorku by dnes nejraději zapomněl, jeho výkon byl podprůměrný, ale svaly publikum zaujaly. Postupem času začal dostávat ve filmech víc prostoru, ale na skutečnou popularitu si musel počkat až do pětatřiceti, kdy ztvárnil legendárního Barbara Conana. A pak přišla doba hojnosti a kýžené popularity, zářil v kasovních trhácích jako Terminátor nebo Predátor, přiženil se do rodiny Kennedyů a v roce 2003 pověsil herectví na hřebík, aby se stal kalifornským guvernérem. Po ukončení politické kariéry už ho ale tolik štěstí nečekalo. Přišly závažné zdravotní problémy, osobní skandál a bouřlivý rozvod. Snad jen tržby z jeho filmů byly důvodem k radosti. Dnes žije sám, na sociální sítě často přidává roztomilá videa se svými zvířecími přáteli oslíkem, poníkem a yorkshirským teriérem, a vypadá to, že si podzim života jaksepatří vychutnává.
7. Tom Hanks: Neobyčejný představitel obyčejných lidí... Pohodový a usměvavý sympaťák. Tak známe hvězdného amerického herce Toma Hankse z jeho veřejných vystoupení. Jak už to ale bývá, i takoví lidé mají svou temnou třináctou komnatu. Tomovi rodiče se rozvedli, když bylo chlapci pět let a děti si rozdělili. Tom připadl, spolu se svou sestrou a jedním z bratrů, otci. S nadsázkou říkal, že do deseti let stihl vystřídat tři matky, pět škol a deset domovů. Za nespornou výhodu tohoto turbulentního dětství však považuje, že se naučil cestovat „emočně nalehko“. Díky tomu se naučil se všemi dobře vycházet a být otevřený a přátelský. Už od útlého věku se zajímal o divadlo, které mu umožňovalo vyplňovat vnitřní prázdnotu a bojovat s osamělostí. Ve třiadvaceti letech, už jako ženatý mladý muž s rodinou, se přestěhoval do New Yorku, kde se uchytil jako divadelní a později i jako televizní herec. Manželství postupně vzalo za své, ale kariéra se mu slibně rozjížděla. Ve filmu na sebe poprvé výrazně upozornil rolí v titulu Žbluňk! v roce 1984. Co bylo dál, všichni víme. Rolí, v nichž zazářil, je tolik, že ani ty nejvýraznější tu všechny nelze vyjmenovat. Zveme vás proto ke sledování dokumentu, který nám je v kostce připomene.
8. Nicole Kidmanová: Nechtěla být jen manželkou slavnějšího Toma Cruise, svou kariéru si musela vybojovat... Je krásná, úspěšná, slavná. Přesto se ovšem nedá říct, že by všechno dostala zadarmo. Filmová kariéra australské herečky Nicole Kidmanové by se bezpochyby vyvíjela jinak, kdyby si v roce 1990 nevzala tehdejší superstar jménem Tom Cruise. Manželství sice trvalo jen jedenáct let, ale v jeho průběhu se z Nicole stala rovněž hvězda. Se svým mužem natočila dva filmy, symbolicky na začátku a na konci jejich manželství: Ron Howard je v roce 1992 obsadil do historického příběhu Navždy a daleko a legendární Stanley Kubrick jim prý rozložil manželství předlouhým a bolestným natáčením mysteriózního partnerského dramatu Eyes Wide Shut. Film byl sice dokončen až roku 1999, jeho realizace však probíhala celých 400 dnů. Roku 2001, kdy proběhl i rozvod, Kidmanová zazářila v hudebním snímku Moulin Rouge!, následovaly hity jako Hodiny, Stepfordské paničky, Tlumočnice a mnoho dalších. Spokojená je i v osobním životě, od roku 2006 je vdaná za hudebníka Keithe Urbana a mají spolu dvě dcery.
9. Whitney Houstonová: Nezaměnitelný hlas, úžasná kariéra bořící světové hranice a smutný konec života... Měla celosvětově úspěšnou kariéru, fanoušci ji zbožňovali, ale její osobní život skončil velkou tragédií. Z malého děvčátka zpívajícího gospely v kostele se z Whitney Houstonové za pomoci producenta C. Davise stala hvězda okupující vrcholky hitparád, filmová plátna i srdce fanoušků. Hity "How Will I Know", "The Greatest Love of All" nebo "Saving All My Love For You" z jejího debutového alba slavily obrovský úspěch. Na absolutní vrchol pak americkou zpěvačku vystřelila role ve filmu Osobní strážce. Její herecký výkon i písně z filmu ocenili kritici i diváci. Na druhou stranu neustálý tlak a nejbližší okolí přivedlo Whitney Houstonovou k drogám, které se ve finále podepsaly na předčasném odchodu.
10. Tom Cruise: Malý muž s obrovskou vůlí a schopnostmi... Dyslektik z rozvrácené rodiny, předčasně vyspělý živitel rodiny a ochránce maminky a tří sester, dnes jeden z nejlépe placených a nejpopulárnějších filmových herců na světě. Přirozený talent, který nedostal v životě nic zadarmo. Pokud se na někom dá vývoj idolu či ikony naučit, je to právě Tom Cruise. Do povědomí diváků vstoupil už svými prvními rolemi ve snímcích Nekonečná láska, Večerka či Riskantní podnik. Velká popularita přišla s dnes již legendárním titulem Top Gun. Během své dlouhé a superúspěšné kariéry dokázal, že není jen hezkou tvářičkou, ale i charakterním hercem, jako tomu bylo ve válečném snímku Narozen 4. července. K herectví přidal postupem času ještě funkci producenta a vznikla například známá filmová série Mission: Imposible. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Jak se rodí paskvil by se to mělo jmenovat. Povrchní zpracování, láce je z toho cítit na sto honů (v dílech o hercích nebyly peníze na ukázky z filmů, v dílech o zpěvačkách na ukázky hudby), použité fotografie se úspěšně recyklují pořád dokola... K tomu, že se tenhle seriál ocitl ve vysílání ČT art, mě napadá jediné vysvětlení: byl součástí balíčku s něčím podstatně kvalitnějším, co by se jinak nedalo koupit. Aspoň ho ale mohli odvysílat na komerčněji zaměřených ČT1 nebo ČT2 a nesnižovat prestiž nejlepšího kanálu ze všech českých televizí. -------- Díly: 1) Arnold Schwarzenegger *, 2) Cher *, 3) Jim Carrey **, 4) Julia Robertsová **, 5) Madonna *, 6) Nicole Kidmanová *, 7) Robin Williams *, 8) Tom Cruise **, 9) Tom Hanks **, 10) Whitney Houston *. -------- V titulcích (všech deseti dílů) seriálu uvedeno: rok výroby 2020. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Dokumentární pořad lze jistě natočit mnohem lépe. Pokud jste fanouškem kterékoli z hvězd, o které je natočen tento seriál, raději se snad podívejte na některý z jejích filmů. Např. povídání o Julii Roberts rozhodně nejde nacpat do dvaačtyřiceti minut, a ještě opakovat stejné záběry stokrát, to už je na pováženou. Navíc o ní mluvili pouze lidé, kteří s ní točili tak před třiceti lety … člověk by čekal víc záběrů s ní, více fotek, povídání s jejími hereckými kolegy, že půjde pustit originální znění, bez pana Tůmy a paní Ježkové, a já osobně bych např. uvítala názor nějakého odborníka, jak je možné, že má po tom milionu variací účesů a změn jejich barev, pořád ještě na hlavě nějaké vlasy. Ne, vážně, Julinku mám moc ráda a tohle si opravdu nezasloužila. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Sehnali někoho, kdo měl zrovna čas, a je jedno, jak moc ovlivnil kariéru daného umělce, posbírali pár obrázků, pár komentářů k filmům, ale chybí (alespoň u dílů, které jsem viděl) filmové ukázky ze stěžejních snímků, naopak nechybí takové nicneříkající klábosení a uskákané informace. Velká škoda. Třeba díl o Jimu Carreyovi je docela plytký, nic moc zajímavého nenabízí. Právě ten si sám pro sebe na papír napsal honorář ve výši 10 milionů dolarů. Rozhodně nečekal, jak brzy na sumu dosáhne. Po několika sitcomech přišel jistý projekt zvířecího detektiva, kterému nikdo nevěřil. Ale měl skvělé načasování. A Carrey začal být v kurzu. Za druhý film (Blbý a blbější) už rovnou dostal sedmimilionový honorář. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Překvapivě plytký dokument, který mapuje život slavné herečky a místo abychom se věnovali podstatným filmům její kariéry, dozvídáme se stále více o filmu, který jí na začátku kariéry proslavil Pretty woman. Přitom Julia sama později odmítla podobné filmy točit. Téměř nic se nedozvíme o filmech Hráči se smrtí, Všichni říkají: Miluji tě, Na dotek... o jejím způsobu práce, přípravě, seznámení s filmovým kameramanem, kterého si později vzala atd. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama