V pořadí čtvrtý film z Giraldiho dlouhé krimi-komediální série, o něco slabší a méně zábavnější než ty tři předchozí (dost nápadů a situací tady bylo recyklováno z předchozích filmů), ale stále to ještě ušlo, bohužel akce oproti předchozím filmům tu značně pokulhávala. Velmi vtipný úvod, kdo by na to přišel, děda šmíruje dalekohledem svlékající se holku z baráku od naproti, zatímco zloději jen pár metrů od něj, mu mezitím kompletně vybílej byt-) Začátek byl vůbec velmi slibný, pak jako by film ztratil už dech. Tomas znovu ve fešném montérkovém vohozu (kostýmů tu měl ale víc), a po krátké epizodce v Itálii, opět (jako v předchozích dvou dílech, i když jen krátce) v Americe (New York, Los Angeles-krásné záběry, především u druhého města), v boji proti mafii, kde mu hrozí dokonce i trest smrt v plynové komoře! Film drží nad vodou velmi dobré obsazení, krom Miliana, se zde objevil třeba legendární Enzo Cannavale (číšník emigrant) nebo Eli Wallach (podle mě ale v trochu zbytečné a nevděčné úloze), dále některé vtipné dialogy a momenty (zde především ve spojení Milian-Fumero, v potrhlé roli nymfomanky, dcery šéfa mafie, nezapomenutelný je Nicův tanec v pokoji právě před ní, nebo Nico jako číšník a pizza v obličeji gangstera!!!). Dobrý Goblinův soundtrack, zde určitě palec nahoru.(15.4.2012)