Reklama

Reklama

Událost

  • Francie L'Événement (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Francie, 1963. Anne je bystrá, mladá studentka, která má před sebou slibnou budoucnost. Když však otěhotní, možnost dokončit studium a vymanit se z omezení plynoucích z jejího sociálního původu se rozplyne. S blížícími se závěrečnými zkouškami a rostoucím břichem se Anne rozhodne jednat, i kdyby měla čelit hanbě a bolesti, i kdyby kvůli tomu měla riskovat vězení... (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (20)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film pre tých, pre ktorých sú hlucháne, medvede a orlie vajcia hodnotnejšie než ľudský život. A že je takých kopa, takže popularita filmu očividná a zrejmá. Film ma pozitívum v tom, že má čiastočný naturalizmus, takže, kto si chce užiť akože pichanie ihlíc do ženského medzinožia, má silnú príležitosť sa ukojiť. Ale spokojnosť nemusí byť 100%ná, pretože sa dalo aj tvrdšie to ešte nakrútiť. Druhým pozitívom je skutočnosť príbehu, keďže Ernaux to natočila podľa svojich zážitkov, kedy hľadala vo svojej mladosti všetky možnosti, ako sa len zbaviť nechceného dieťaťa, lebo údajná sloboda, užívanie si a popri tom aj nejaké štúdium je viac a ešte viac je výrok "aj tak by som ho nenávidela". Úžasné potlačenie materského citu tu prezentované ako chyba spoločnosti, ktorá neumožní ženám dôstojne sa zbaviť detí ako odpadu. Aké to šťastie, že dnes sme už tak pokročili, že 90% ľudí to nepríde ako niečo nemorálne, odsúdenia hodné, ale dokonca ako chvályhodné a základné ľudské právo. A to prešlo len 50-60 rokov. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Anamaria Vartolomei má v sebe naliehavú uhrančivosť. Jej príbeh pôsobí možno všedne, ale je determinovaný duchom doby. V rámci súčasného diskurzu na túto tému ten film vo veľkej miere efektne spracováva daný problém. Vďaka týmto paralelám na súčasnosť z toho vyžaruje určité zamyslenie ak nie dokonca naliehavosť. Vždy budem tvrdiť, že žena ma právo sa rozhodnúť. A ak sa rozhodne, že dieťa nechce, mala by mať všetky dostupné prostriedky, aby jej nehrozilo bezprostredné ohrozenie života alebo spoločenské vydedenie. Možno preto je Annin príbeh rovnako silný ako ten, ktorý vytvoril Mungiu v 2007. Atmosférou možno iné. Výpovednou hodnotou ale rovnaké. Audrey Diwan je náznaková, nepríjemná, ale nikdy neskĺzne do samoúčelnosti alebo emočného vydieraná. Až s takmer dokumentárnou presnosťou sa snaží zobraziť emócie, priebeh a nepríjemnú spoločenskú situáciu. Určité sa jedná o režisérku, ktorá si zaslúži byť sledovaná. Niektoré scény zostanú v pamäti ešte dlho ( záchodová scéna). ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Netušil jsem, že potraty ve Francii byly povoleny až od roku 1975 a do tý doby to musely holky riskovat na tajňačku. Šlo jim vždycky o kejhák, buď ze zbabranýho potratu, nebo jít do lochu, když to na ně někdo prásknul. Film je to pomalej až běda, ale pěkně systematicky tlačí hlavní hrdinku do extrému kvůli něčemu, co je dneska normální. Ženy film jistě ocení víc než chlapi, ale i tak dám slabší čtyřku. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Západní, resp. francouzská a přece jen mírnější verze 4 měsíců, 3 týdnů a 2 dní. Pojící prvek je Rumunsko, hlavní představitelka v Události má rumunský původ. Událost je možná více filozofující, hlavní hrdinka je vedena jinými motivy, nicméně vnější okolnosti a nepřízeň doby jí ztěžují její rozhodování. Lekl jsem se hlasu Anny Mouglalis, jako by patřil jiné osobě. V zásadě dobrý festivalový film, jenž ale neuspěje ve srovnání s rumunským počinem, z nějž mi bylo zle od žaludku a úzko u srdce několik dní. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Nesmyslné, přesto stále aktuální téma v podáni, které svým způsobem ničím nevybočuje, což mu však nebrání strhnout. Nemá to sílu 4 měsíců, 3 týdnů a 2 dnů, snad ani mít nemělo. Audrey Diwan si jde svoji vlastní cestou, dokáže být až poetická, aby v patřičných scénách řádně přitvrdila. Nemám na mysli pouze ty potratové, které samozřejmě v hlavě zůstanou, ale například i neustálé odmítání Anne, její propad do beznaděje a uvědomění si, že je na vše sama, jakkoliv se to zdá nemožné. Anamaria Vartolomei je v její roli výborná a snadné to nemá, kamera ji prakticky neopouští. Laurent Tangy s ní tvoří zajímavé kompozice, dalo by se napsat nádherné, ale vzhledem k obsahu filmu... Platí to tak alespoň pro tu občasnou a krásně nasvícenou poetiku v nich. 75% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Príbeh autorky Annie Ernaux je založený na skutočných udalostiach, ktoré zažila, keď v mladosti podstúpila potrat. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Paríži, Saint-Amant-de-Boixe, Saint-Palais-sur-Mer a Suresnes (Francúzsko). (Arsenal83)
  • Le Monde napísal: "Réžia zdôrazňuje ticho, ktoré pohlcuje Anne. Francúzsko-rumunská herečka Anamaria Vartolomei s naliehavosťou a zdržanlivosťou stelesňuje túto mladú ženu s dvojitým dnom, vážnu i rozkošnú, uzavretú, ale odhodlanú žiť svoj život." (Arsenal83)

Související novinky

9. ročník Be2Can startuje už tuto středu!

9. ročník Be2Can startuje už tuto středu!

03.10.2022

Už tuto středu začíná Be2Can v 34 kinech po celém Česku! Zahajovacím filmem bude stejně jako v letošním Cannes zombie komedie Poslední střih od Michela Hazanaviciuse. 9. ročník přehlídky… (více)

Léa Seydoux bude Emmanuelle

Léa Seydoux bude Emmanuelle

18.05.2022

Stále více a více populární i obsazovaná francouzská herečka Léa Seydoux má napilno. V následujících dnech budou na právě probíhajícím festivalu v Cannes uvedeny rovnou dva její nové snímky, a to… (více)

Reklama

Reklama