Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 18. století mladý newyorský konstábl Ichabod Crane trvá na důkladném vyšetřování zločinů a sám vymýšlí nové postupy. To se příliš nelíbí jeho nadřízeným a soudcům, proto se ho rozhodnou elegantně zbavit. Je poslán do vesnice Ospalá díra, kde došlo k sérii vražd. Údajně zde řádí bezhlavý hesenský jezdec, který svým obětem stíná hlavy, které si pak bere s sebou. Byl zde před dvaceti lety zabit a teď se prý mstí, protože hledá svou hlavu. Crane je racionální mladý muž, který na takové pověry rozhodně nevěří. Nestačí se ani ubytovat, když dojde k další vraždě. Syn zavražděného muže mu nabídne své služby a přes počáteční odmítnutí Crane nakonec souhlasí. Konstáblovi se snaží pomoci také krásná dcera místního boháče Katrina Van Tasselová, do níž se Crane zamiloval. Pomalu, ale jistě si Crane začíná dávat dohromady skládačku událostí a zjišťuje, že všichni mrtví měli nějaké společné tajemství… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 251)

Melies 

všechny recenze uživatele

8 / 10 Ak celý svet vnímate ako zmes svetla a farieb, tak vás tento film určite očarí - temné a opustené lesy pretekajúce atmosférou ako z kníh Hansa Christiana Andersena, studený severský vietor varovne pískajúci v kmeňoch bútľavých stromov, šedé oblaky majestátne sa vznášajúce vo vzduchu - to všetko sú obrazy, ktoré dokážu každému rojkovi a romantikovi zahrať na tú správnu strunu. Dielo, ktoré stojí a padá na Burtonovej réžií a hereckom výkone Johnnyho Deppa - ak ale ani jedného z nich príliš nemusíte, do tejto diery by som radšej neliezol. Mohli by ste prísť o hlavu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Óda na imaginaci a filmařský styl. Tim Burton má dar neobyčejného rukopisu, který z jeho filmů dělá cosi nadpozemského, překypujícího fantazií v každém detailu, v každé barvě. Sleepy Hollow je bezesporu výtvarně nejdokonalejší horror, jaký jsem měl tu čest vidět, na každém jeho záběru je vidět nesmírná vizuální péče a z každého záběru je cítit kouzlo, jaké je vlastní jen skutečným mistrům imaginace. Možná namítnete, že „Sleepy Hollow“ není nic víc nežli docela strašidelný příběh z konce 18. století, namixovaný se slušnou detektivkou, jenže v mých očích je mnohem, mnohem víc. Stejně jako v doposud posledním Burtonově filmu „Velká ryba“ se v „Sleepy Hollow“ projevuje Burtonova fascinace světem racionality a imaginativního snění a jejich věčným střetáním. Ichabod Crane Johnnyho Deppa není jen roztomile nejistá figurka se sebevědomou maskou a grimasami herce ze starých horrorů, je to i další z Burtonových postav, které docházejí ke zjištění, že ne vše je osvětlitelné racionalitou a iracionalita je nedílnou součástí našeho světa, našeho života. Ale nač vlastně tyhle rozbory „Sleepy Hollow“ je film s dokonalou hororovou atmosférou a neodolatelně makabrózním smyslem pro humor, pastva pro oko i duši zároveň. Film, který narozdíl od thrillerů na jedno použití a la Šestý smysl neztrácí věčně uhrančivou magii pohyblivých obrázků. Vivat Buton! ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Možná to může vzhledem k negativnímu hodnocení vypadat, že jsem zklamán, ale není tomu tak. Atmosféra je stylová, je okouzlující, ale já jsem si ji vůbec neužil. Musel jsem stále myslet na to, jak je to takové vyumělkované, nepříjemné, předvídatelné, uff, možná i trapné. Na horror jsem byl snad až příliš netečný. Jako pohádka pro dospělé to fungovat může, ale v té mám rád zase roztomilost a tu jsem zde nenašel. Když se k tomu připočte fakt, že nesdílím současnou mánii okolo Johnnyho Deppa a Christině Ricci role takové echt dobračky nesluší, musím jít dolů, i když mě to trochu mrzí. Hudba je velmi dobrá a Elfman stoupá v mém zájmu hodně vysoko a je spolu s atmosférou ( i když počítačovou) to nejznamenitější na celém filmu. Byl bych býval dal tři, ale jsem dneska nějaký zlý, sorry :-) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem mám jeden problém; vzhledem k tomu, že jsem zde nebo na imdb v profilu filmu nikde nenašel žánr "fantasy" nebo "sci-fi", stavěl jsem se k dění v Ospalé díře stejně jako její hlavní hrdina-tedy racionálně a také jsem (naivně) předpokládal, že bude stejného rázu nakonec i závěrečná pointa (tedy, že to vše má ve skutečnosti podstatu rozumem vysvětlitelnou). Místo toho jsem ale dostal něco jiného a nadšení to ve mně zrovna moc nevyvolalo (btw, co měla ta scéna s čarodejnicí sakra znamenat?!). Což mě docela mrzí, protože atmosféra byla úžasná (společně s výbornou hudbou), nechybělo napětí a herecké osazenstvo věru nebylo špatné; hlavně Depp se sem moc hodil a jeho role dodala filmu špetku humoru (kterého jsem se v dostatečné míře dočkal na konci, který mi přišel vcelku směšný, ale to asi záměrem tvůrců tak úplně nebylo). Lepší 3*, jsem asi příliš racionální a přízemní nato, abych dokázal Sleepy Hollow plně docenit. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější stránkou všech Burtonových filmů je vizuální pojetí. Jinak tomu není ani zde. Vesnice, mlým strašáci na poli, les, Ichaboldovo vynálezy, to vše lahodí oku estéta. Design zvládl Burton na jedničku. Jen ten děj mi přišel jaksi nedotažený a narychlo uplácaný. Přesto je Ospalá díra brilantní film. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (51)

  • Johnny Depp zpočátku nechtěl, aby Christina Ricci s ním natáčela milostné scény, protože mu to přišlo divné, když zná Christinu od jejích devíti let. (lucius789)
  • Michael Gough už byl v důchodu, ale opustil jej, aby si mohl zahrát notáře Hardenbrooka. (Morien)

Související novinky

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

včera

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Další strašidla od Burtona?

Další strašidla od Burtona?

03.06.2008

Popravdě řečeno, už to začíná být trochu únavné. Trochu dost. Burton, Depp, pocta starým hororům, áčkově promakaná béčková atmosféra... znáte to. Ale Tima to asi nikdy neomrzí, přestože téma i styl… (více)

Reklama

Reklama