Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 18. století mladý newyorský konstábl Ichabod Crane trvá na důkladném vyšetřování zločinů a sám vymýšlí nové postupy. To se příliš nelíbí jeho nadřízeným a soudcům, proto se ho rozhodnou elegantně zbavit. Je poslán do vesnice Ospalá díra, kde došlo k sérii vražd. Údajně zde řádí bezhlavý hesenský jezdec, který svým obětem stíná hlavy, které si pak bere s sebou. Byl zde před dvaceti lety zabit a teď se prý mstí, protože hledá svou hlavu. Crane je racionální mladý muž, který na takové pověry rozhodně nevěří. Nestačí se ani ubytovat, když dojde k další vraždě. Syn zavražděného muže mu nabídne své služby a přes počáteční odmítnutí Crane nakonec souhlasí. Konstáblovi se snaží pomoci také krásná dcera místního boháče Katrina Van Tasselová, do níž se Crane zamiloval. Pomalu, ale jistě si Crane začíná dávat dohromady skládačku událostí a zjišťuje, že všichni mrtví měli nějaké společné tajemství… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 251)

Boss321 

všechny recenze uživatele

TIm Burton obsadil do svého mysteriózního hororu svého dvorního herce Johnny Deppa a výsledek je bombastický. Neuvěřitelně stylový horor s velmi zajímavým příběhem, precizní kamerou, hrůzostrašnou atmosférou a bezhlavým Christopherem Walkenem. Za zmínku určitě stojí i výkon Christiny Ricci. Podle mě nejlepší film jaký do této doby Tim Burton natočil..... ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Takovou ponurou atmosféru dokáže vytvořit snad jen Tim Burton, připadáte si jako v naprosto jiném světě. Trochu pohádkovém a hodně tajuplném, až vás z toho mrazí. Johnny Depp byl jako vždy skvělý a Miranda Richardson neměla sice velký prostor, ale postava zlé macechy jí sedla dokonale. Bezhlavý jezdec byl dost strašidelný a dokázal precizně usekávat hlavy. Takový kat ze záhrobí. Prostě hodně drsná pohádka pro dospělé. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Není díra jako díra. Některá naoko nabízí plno zábavy, ale přesto zůstanete nohama pevně na zemi, jiná na první pohled vypadá ospale a vy kvuli ní ztratíte hlavu. Do Burtonovy hororové romance jsem nešel po hlavě, a tak mi zůstal dojem vysoce stylizovaného průměrně odvyprávěného příběhu bez emocí. Prakticky ani jednou ve mě film nevyvolal napětí či úzkost. Hlav je nasekáno jak na 21.6.1621, ale nějaké soucítění diváka s lidmi na plátně nenastane. Většina lidí je ve filmu jen a pouze jako sword fodder, detektivní linie je vcelku nenapínavá a místy děravá, zásadní zjištění často proběhnou jaksi mimochodem. Asi by mi k příběhu vyhovoval úplně jiný styl, docela by mě zajímalo, co by s tím udělal třeba Fincher. Alespoň něco pozitivního: Christina Ricci, jíž náleží dvě ze tří hvězdiček, které jsem filmu udělil. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju Burtonovu charakteristickou výtvarnost a bojím se, že kdyby tomu tak nebylo, asi by ode mne Sleepy Hollow dostala v nejlepším tři hvězdičky. Dojem z překrásného a promakaného vizuálu, tradičně dobrého Johnnyho Deppa a pohádkově-hororové atmosféry mi totiž na moha místech kazila scénaristická klišé. Tolik jsem se chtěl nechat filmem pohltit, ale prostě to nešlo, protože se co chvíli stalo něco, nad čím jsem jen musel zakroutit hlavou a přemýšlet kolikrát jsem už podobný "nečekaný zvrat" viděl. KDyž se rozdávala fantazie, Burton si šel asi dvakrát...A na Walkera mnoho nezbylo. Dodatek po několika týdnech: Vzhldem ke kritizované triviálnosti děje má Sleepy Hollow až neuvěřitelně silný a trvanlivý dozvuk. Už se tedy těším na další projekci, doufám, že tentokrát v širokoúhlém podání, protože nyní je ta pátá hvězdička na spadnutí. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejlepší Burtonovka vůbec.Toto zůstane jeho nejlepším filmem.At si natočí co chce Ospalou díru už nikdy nepřekoná.Vynikající atmosféra do které výborně zapadají i Deppovi vtípky,které tento flim ještě okořenují.Depp je vlastně sám o sobě jeden tahoun film a jenom se potrvrzuje,že když na filmu pracuje duo Burton-Depp,tak je to vždycky super.Ostatní herci jsou taky v poho i ty epizodní postavy (Lee a skvělý Walken).Akorát se mě trochu zklamal konec typu a žili štastně až do smrti.Ale i tak se nemá Burton za co stydět ()

Galerie (83)

Zajímavosti (51)

  • Člověk tažený za kočárem je skutečně Johnny Depp. Pod svým kostýmem měl oblečené ochranné brnění. (zdenur)
  • Při pohřbu strážce města se čte úryvek z "Bible" a to z 1. listu Petrova, kapitoly 5, verše 8. Verš zní: "Buďte střízliví bděte! Váš protivník Ďábel obchází jako řvoucí lev a hledá, koho by pohltil." (Kuny27)
  • Ve scéně, kdy bezhlavý jezdec (Christopher Walken) vyskočí ze Stromu Mrtvých, je stále vidět jeho meč nad hrobem vedle Ichaboda Cranea (Johnny Depp). Jezdec přitom drží tentýž meč nad hlavou. (Perth)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Další strašidla od Burtona?

Další strašidla od Burtona?

03.06.2008

Popravdě řečeno, už to začíná být trochu únavné. Trochu dost. Burton, Depp, pocta starým hororům, áčkově promakaná béčková atmosféra... znáte to. Ale Tima to asi nikdy neomrzí, přestože téma i styl… (více)

Burton a Carrey

Burton a Carrey

01.12.2005

Kreslíř Robert Ripley proslul ve 30. a 40. letech minulého století hlavně tím, že bral věci všedního lidského života a ve svých kreslených představách je převracel naruby. A právě tento výstřední… (více)

Reklama

Reklama