Nebýt nominací na cenu akademie, pak by tenhle film zapadl jako desítky jiných průměrných krimi. A to ještě podle mého Denzel není nijak mimořádný, ale Hawke si nominaci zasloužil.(2.5.2003)

Pomalý rozjezd, dokonalá prostřední pasáž a předvídatelný konec. Fuqua vcelku zajímavý scénář s přehledem zručně režíruje, nechává vyniknout oba herce. Jen škoda, že zpočátku nepřitvrdil. Chvíli mi trvalo, než mě Washington vtáhl do svého zvráceného světa.(25.10.2003)

Oscar 1 : Herec HR - Denzel Washington + 1 nominace: Herec VR - Ethan Hawke(18.3.2004)

Zajímavosti: Kavárna, kterou vidíme v počátku filmu je stejná kavárna, kterou použili k natáčení filmu "Sedm". Ve scéně, kdy Morgan Freeman potká Gwyneth Paltrow. I tady vidíme v okně nápis "Quality Cafe". Použili ji i ve filmech "60 sekund" a "Chyť mě, jestli to dokážeš". [--] Starší obrázek, který zachycuje Harrise jako poldu a ukazuje ho Hoytovi je záběr z vymazaných scén z filmu "Ricochet". [--] Poprvé se stalo, aby některý z LA gangů dovolil štábu natáčet přímo v jejich domovské lokalitě Imperial Courts. [--] Roli Alonza odmítnul Bruce Willis. [--] Předtím, než se do projektu zapojil Antonie Fuqua, ho měl režírovat David Guggenheim, který počítal pro hlavní role se Samuelem L. Jacksonem a Matt Damonem. [--] Původní konec měl vypadat tak, že Hoyt najde Alonza, jak si užívá s dvěma ženami, Hoyt mu oznámí, že venku na něho čeká jednotka a ukáže mu peníze, které měl Smiley doručit Rusům. Alonzo pak spáchá sebevraždu. [--] Slovo "fuck" zazní 211krát. [--] Denzel Washington několikrát prohlásil, že role detektiva Alonza Harrise je jeho nejoblíbenější.(9.12.2006)

Po letošním předávání Oscarů jsem spílal akademikům, že Oscara nedostal Russel Crowe.Po shlédnutí TRAINING DAY se jim ale musím omuvit, protože Denzel Washington mě fakt dostal. A nejen on, ale i Ethan Hawke, který by si toho zlatého plešouna rovněž zasloužil. I film samotný zaslouží uznání, obsahuje spoustu režijních nápadů a má zajímavý děj.......PS: Nutno vidět orginální verzi, zprasený dabing sráží výsledné hodnocení pořádně dolů.....(1.6.2002)

Hlavní role ze všech hlavních rolí nejhlavnější je Denzel Washington, to je prostě fakt. A že jeho Alonza fakt žeru. I když to jeho vymazlené autíčko (což je, jak jsem se poučil v Zajímavostech - "customized 1979 Chevrolet Monte Carlo") asi víc než ten zbytek;) Ve zkratce - ten chlap je klasa, ale Oscara bych mu nedal. Training Day není žádná perla nebo tak něco, prostě worth seeing a konec. 70%(21.5.2005)

Také mi to připomnělo Prohnilé. Větší pasáž filmu je jen takové oťukávání (jak hlavních hrdinů, tak diváka), teprve v závěru dojde na to hlavní. Jen - Washington mi na Oskara (tentokrát) nepřipadl.(14.3.2005)

Měl jsem tenhle film nějak spojený s Oscary, proto jsem naivně očekával , že bude skutečně na úrovni. Jako u mnoha jiných filmů, které byly někdy na Oscary nominovány (pokud je přímo nedostaly) jsem se nedočkal. Prostě standartní krimithriller s nikterak výjimečnými hereckými výkony a pouze průměrnou režií. Ani scénář nebyl nikterak jedinečný, takže to nemůže dopadnout jinak, než za 3. S odřenýma ušima.(1.9.2003)

Nevím jestli má cenu, abych tady začal rozpitvávat to, že se scénárista David Ayer nechal inspirovat francozskou komediální klasikou Prohnilí . Prohnilý a zkorumpovaný polda zaučuje mladého zelenáče do tajů ulice. Ayer však na rozdíl od Clauda Zidiho nezvolil komedii, ale drsné krimi drama. Volba režiséra v podobě Antoinea Fuquy je podle mě více než slibně udělaný krok. Fuqua kašle na nějakou explozivně pojatou akci. Sleduje příběh, ve kterém se mladý zelenáč snaží zachovat vlastní důstojnost a ostřílený veterán se mu za každou cenu snaží jeho představy o chytání zločinců nastavit na "pravou míru". To vše v rychlém tempu (do dvou a čtvrt hodiny filmu musel Fuqua nacpat celý den), podbarveném rytmickým hip-hopem a syntenzátorovým rachotem Marka Manciny. Jemně "rozhoupanou" atmosféru pak ještě kameraman Mauro Fiore (Slzy slunce ) dotváří pomocí navýsot dobře vybraného temného, ale silně kontrastního, fitru. Denzel Washington v hlavní roli podává výkon, který je i není na Oscara. Ale podle mě udělali akademici dobře v tom, že jej dali právě jemu před, až příliš "uhazenou", postavou Johna Nashe z Čisté duše v podání Russela Crowea. Nařachané hulvátství a myšlenka vlastní nedotknutelnosti pak skvěle kontrastují s minimalisticky klidným výkonem Ethana Hawka, který si měl toho zlatého plešouna odnést taky. Training day je thriller, který na jednu stranu nepřínáší vůbec nic nového, ale zase zároveň na druhou stranu je velmi působivě natočen a jeho celkové vyznění se mi hlavou bude honit pár dnů určitě.(13.3.2005)

Fuqua je zručný režisér a Washington předvádí vskutku excelentní výkon, jenže celý film působí takovým prázdným dojmem...(1.2.2003)

Rozhodně velmi zajímavý počin, stavějící především na napjaté atmosféře prostupující většinu scén. Velkým kladem a paradoxně i záporem snímku je skutečnost, že se odehrává během jediného dne. Na jedné straně neztrácí solidní akční tempo, ale na straně druhé nedovoluje blíže poznat oba hrdiny. Což je obzvlášť velkým nedostatkem v případě Hawkea, který narozdíl od Washingtona není natolik dobrým hercem, aby v několika málo situacích dokázal jasně vykreslit povahu své postavy. Ne, že by hrál vyloženě špatně, avšak vedle svého parťáka působí trošku matně a šedivě. Ten - v podání téměř zaslouženě oscarového Washingtona - mi byl značně nesympatický již po prvních 20 minutách, což byl předpokládám hlavní účel. A právě za jeho výkon a místy skutečně "nervní" atmošku si Training day nadprůměrné hodnocení bezesporu zaslouží. 80% Zajímavé komentáře: Isherwood, ShaQuan, JohnnyD, B!shop, genetique(18.3.2005)

U Beautiful Mind jsem napsal, ze Crowe si Oscara zaslouzil, ale po zhlednuti tohoto snimku jsem trochu na pochybach. Film sice jen prumer, ale Washington opravdu exceluje.(30.7.2002)

Drsné policejní drama, které si nebere servítky v obsazení ani v žádné další drobnosti. Opravdu odvážné, ale skvěle fungující i díky výborně zvoleným hercům.(25.6.2004)

• Renton

Scénář: David Ayer .. Možná ti dva hrají dobře, ale ten film celkově stojí za houby.(17.10.2004)

Uvěřil jsem... Podobné filmy a seriály: Skrytá identita, The Wire(24.11.2006)

Hustej rafinovanej thriller kterej působí hodně drsně a reálně. A navíc naprosto hustej Denzel Washington a nahá Eva Mendes.(13.3.2005)

Kurva, chtělo by to orig. DVD !(26.2.2008)

Rozpočet $45miliónovTržby USA $76,631,907Tržby Celosvetovo $104,876,233/70%/(7.8.2005)

rozpocet ? ,celosvetovo $104,876,233(1.4.2006)

Skvělý pohled na jeden "běžný den" ze života zkorumpovaného policisty. Není to ani buddy krimi snímek, ani klasická kriminálka o dvou detektivech (zkušený afroameričan z chudých poměrů a nováček však to znáte... ) vs podsvětí. Celý snímek stojí a padá s výkonem Denzela Washingtona. Ovšem on je po celou stopáž tradičně naprosto skvělý. Ostatní jsou "pouze" dobří. Má to tempo a zajímavý děj v atraktivním prostředí. Fuqua dokazuje, že je spíše zkušený nenápaditý rutinér, než-li skvělý a nápaditý režisér, ale v případě tohoto snímku mu to docela vyšlo.(24.5.2004)

<< předchozí 1 2 3 4 5 10 14 18