Reklama

Reklama

Matka

Obsahy(1)

Sovětský barevný film natočený podle stejnojmenného románu M. Gorkého. - Nilovna, zakřiknutá, těžkým životem usmýkaná žena, žila v neustálém strachu o svého syna Pavla, který chodil na tajné schůze a četl zakázané knihy. Když byl po prvé odsouzen do vězení, myslila matka, ze tu „hanbu" nepřežije. Pod dobrým vlivem Pavlových přátel, Nachodky, Nikolaje Ivanoviče a učitelky Sašenky, pomalu začínala chápat, zač syn bojuje. Později byl Pavel spolu s ostatními organisátory májové demonstrace odsouzen k doživotnímu vyhnanství na Sibiř. Tehdy matka, hrdá na svého syna, stála již odhodlaně po boku nových bojovníků, kteří nastoupili na místa odsouzených soudruhů a spolu s nimi pokračovala v boji proti nenáviděnému carskému samoděržaví. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (4)

raroh 

všechny recenze uživatele

Nejznámější adaptací Gorkého Matky je Pudovkinova, silně agresivně revolucionářská. Donského (v pořadí již třetí filmové zpracování) akcentuje humanistickou vizi, naplněnou i duchovním poselstvím (matka s holí putující Ruskem v téměř mnišské kutaně za doprovodu pravoslavného chorálu), blížícím se křesťanskému pojetí (pro Donského dosti typickým). Aleksej Mišurin nasnímal obrazy, které lavírují mezi realismem (lidová slavnost), romantismem a expresionismem (scény s hrubiánským manželem), film je obrazově košatý a je rozhodně pro mě silným překvapením. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Popiska nahoře si v obsazení rolí zčásti plete tento film se stejnojmenným filmem režiséra Panfilova z roku 1989. Správné obsazení rolí: Věra Mareckaja, Alexej Batalov, Taťjana Pliseckaja, Andrej Petrov, Lilija Gricenko. ()

Reklama

Reklama