Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postava Alex v podání Adama Mišíka prodává ten nejlepší kokain v Praze, dealování chce ale jednou provždycky nechat. Jeho snem je prorazit v rapu a nahrát svůj vlastní banger. Navíc se s ním rozchází jeho holka a chce jí dokázat, že na to má. Tahle noc je pro změnu jako dělaná. Kamarád Láďa totiž pro feat zařídil rappera Barracudu a to znamená vstupenku mezi top hráče. Jenže tahle vstupenka nebude levná a Alex s Láďou musí během pár hodin sehnat hromadu peněz. Vyrážejí proto na šílenou a adrenalinovou jízdu nočním městem, aby prodali všechny drogy, co doma ještě našli. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (480)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

[VIDĚNO 16.9. V KINĚ SCALA] "Ty vole Láďo, dělej něco!" "Co jsem, more? Vymítač ďábla?" _____________ To nejlepší z Trainspottingu, Euforie a Good Times na speedu.... Spíš než temnou výpovědí o miléniálech a gen Z je BANGER. intenzivní drogovou noční jízdou skrze betonovou džungli jménem Praha. Jízdou, která se zvhrne v nesnesitelně zběsilý, hektický a adrenalinový závod nejen o čas, ale i o život – závod, během něhož si jeho účastníci sáhnou na absolutní dno psychických i fyzických sil. A koneckonců je BANGER. vším, čím se česká kinematografie snaží být, ale marně. Přesně takhle si totiž představuju pojem "progresivní český film", který má koule dostatečně velký na to, aby se dokázal odlišovat jak formálně [celý film je natočen hodně experimentálně, dynamicky, kineticky a expresivně komplet na iPhone], tak žánrově [v podstatě jde o komediální buddy-movie thriller, který je divácky vstřícný a přesto nehorázně provokativní; zkrátka žánrovka, která tu už dlouho chyběla, a která tu ještě nebyla].... Adam Mišík zde exceluje jak já s tabulkama v Excelu [ten týpek je prostě někde jinde], no a Marcel Bendig je herecký objev roku a zcela bezkonkurenčně nejlepší filmová postava v dějinách český kinematografie (btw dík za fotečku, jseš skvělej!). Plejáda cameí přes Pavla Novotnýho, Mikýře, až po Sergeie Baracudu [kolem něhož se ostatně točí celá zápletka] nebo Stacy Cruz [je to prostě ďáblice] překvapila; o popkulturních intermezzech který reflektují gradaci i obměňující se motivy příběhu [AZ kvíz, Svarta Jump, Sergeiova instagramová moudra, Jak si pejsek s kočičkou vařili dort, zfetovanej kůň, anebo JAK MÁ VYPADAT opravdová KRABIČKA POSLEDNÍ ZÁCHRANY (KPZ)] radši ani nemluvě.... Co dodat? Neskutečnej banger tenhle film. Neuvěřitelně pohlcující audiovizuální extáze z který budete mít oči jak Toffife, a instantní kultovní klasika která nemá v rámci domácí tvorby sebemenší obdoby či konkurenci. Závěr je možná až moc moralizující a předvídatelnej, ale mně je to úplně jedno. A pro boomery to možná taky nebude, ale koho to upřímně sere. Takže uděluju 10 kokešových lajn z 10 [jak by řekla Alexova holka Sára, btw skvělá Anička Fialová], nemůžu hodnotit jinak – nic lepšího už letos zkrátka neuvidím, nic jinýho mi už letos tak extrémně nesedne [a to říkám jako člověk jemuž je česká rapová komunita naprosto cizí]. To vše za účasti Mišíka, Marcela i Adama Sedláka (akorát Sergei B měl zas amnézii), no prostě dream cum tru.... Kolem a kolem, režisér Adam Sedlák nadobro zpečetil svou pověst jednoho z nejambicióznějších a nejtalentovanějších českých filmařů a já mu to jen a jen přeju. Ústřední song je návykový as fuck 💜🖤 ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Jo. Funguje to, až do konce. Prvních patnáct minut je teda slabších, jako kdyby tvůrci neměli možnost použít moudro, co nás učili na FAMU, že materiál z prvního natáčecího dne se má vyhodit, herci jsou ještě nesehraní. Ale pak se to rozjede. Zvukaře bych teda vytahal za uši a "ostřiče" za nevím co (chápu, že to byl koncept, ale diváka to prostě sere, že je třetina filmu přisleplá), ale technické nedokonalosti nakonec na výsledný dojem nemají tak velký vliv. (Písničku a zbytečné záběry na přirození jisté lady nechám bez komentáře.) Adam Sedlák potvrzuje, že je jedním z našich nejzajímavějších tvůrců a tentokrát to už není jenom příslib do budoucna... ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Rap téměř vůbec neposlouchám a jméno Sergei Barracuda mi nic neříkalo, dokud jsem si nepřečetl pár zdejších komentářů, přesto jsem byl zvědav na vychvalovaný český snímek, který by mi mohl svět rapové hudby přiblížit. Za těch pár scén, díky nimž se film občas skutečně věnoval rapové muzice, plus zajímavé vyvrcholení během koncertu, dávám 2 hvězdičky. Jinak mě prostě nebavilo sledovat plytce načrtlé "osudy" totálně nesympatických postav feťáků ve filmu natočeném příšernou roztěkanou kamerou a bonusem v podobě nejedné vyloženě nechutné scény či otravně blikajících světelných filtrů. Když to srovnám s Refnovým Dealerem, z nějž Sedlák dle vlastního vyjádření inspiračně vychází, tam mi alespoň ta zběsilá kamera dává ve spojení se stavem neustálého napětí hlavní postavy smysl a tomu filmu se na mě podařilo ono napětí a tíseň působivě přenést. Zde sledujeme dva feťáky, z nichž jeden si nakonec vyplní touhu nahrát jeden rapový song... a co bude dál? Nějak se obávám, že i další Alexův život bude probíhat opět stejně ve znamení drog, jež v zákulisí neustále fetuje i jeho velký hudební vzor... a mě to jaksi míjí sledovat a prostá zápletka o snu nahrát jednu píseň se ukázala pro celovečerní film v tomto podání malo nosná. [50%] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Český rap je hned po tom slovenském, jedna z největších ran lidstva a pro mě hlavní problém tohoto filmu, protože se kolem něj točí a ještě zde výrazně přitakává tvor Sergei Barracuda. Když tohle vynechám je Banger působivým a inovátorským filmem české produkce, který má drive, zajímavé nápady i přesvědčivé herecké výkony, které u nás rozhodně nejsou standardem a minimálně po režijní stránce u nás něco podobného ještě nebylo. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Punková feťácká komedie s kadencí vtipných nadávek a hlášek a dramatickým vyvrcholením, které jí dodá vážnou tvář. Kreativní střih a autentická forma hektické ruční kamery (mobilu) filmu nejen dodávají solidní drive, ale dělají zábavným i jeho jinak řídký příběh. I když těch rozkmitaných detailů tváří je pro kino plátno přespříliš. Hloubka Mišíkova výrazového herectví v poslední scéně prozrazuje jeho největší životní trauma, když jako dítě chtěl a nedostal zmrzlinu. Film si užijete o to více, pokud neznáte formálně podobné, ale scénáristicky vyspělejší dílo bratrů Safdiů (především Uncut Gems). ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Sergei Barracuda nebyl první volbou pro roli rappera. Režisér však nechtěl prozradit, kdo jiný to byl. Krom toho Barracuda do filmu moc nezasahoval a viděl ho až na premiéře. To mělo i za následek menší rapperovo rozhořčení, že ve filmu zazněly i písně, za které se styděl. (vyfuk)
  • Banger. se kompletně natáčel na iPhone 12. „Rap je hudba ulice a chtěl jsem, aby i Banger působil jako film ulice. Volba natáčet na iPhone nebyla snahou ušetřit. Cílem bylo příběh zachytit co nejvěrněji, nechtěl jsem, aby se kamera předváděla jako v rapových klipech,“ prohlásil režisér Adam Sedlák. (rakovnik)
  • Režisér Adam Sedlák se svěřil, že chtěl, aby jeho film byl Dealer (1996) pro „tiktokovou generaci“. (vyfuk)

Související novinky

30. Český lev - výsledky

30. Český lev - výsledky

04.03.2023

V sobotní večer 4. března 2023 proběhl v pražském Rudolfinu jubilejní 30. ročník předávání cen České filmové a televizní akademie, Český lev. Přímý přenos ceremoniálu, během nějž byla oceněna výrazná… (více)

Na cenách kritiky zabodovaly Arvéd i BANGER.

Na cenách kritiky zabodovaly Arvéd i BANGER.

04.02.2023

V letošním roce se nominace na Cenu české filmové kritiky za rok 2022 dočkalo celkem sedmnáct filmů. Našli jste mezi nimi nejen snímky promítané v loňském roce v kinech, ale i seriály, minisérie,… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama