Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hodný chlapec Ron se dostane do věznice za obchod s marihuanou. Bere si ho pod křídlo Earl Copan, který je za mřížemi už osmnáct let a snaží se Rona naučit pravidla života ve vězení... Vyfasovat v jednadvaceti pár let naostro za šíření marihuany - to je pořádná noční můra. Když ale Ron (Edward Furlong) vstoupil poprvé do své cely, pochopil, že jeho špatné sny ještě ani pořádně nezačaly. Jeho spolubydlící (Mickey Rourke) je populární místní "děvče" a Ron brzy zjistí, že i jeho vlastní mladá kůže představuje pro vyhládlé kriminálníky velké lákadlo. Naštěstí vzbudí brzy zájem místní autority Earla Copana (Willem Dafoe), vězně, který už strávil za mřížemi takovou dobu, že si ani nepamatuje jaké to bylo na svobodě. Pro Earla se mladík stane náhradou za všechno, co nikdy neměl - za rodinu, přátele, syna - a na oplátku Ron získá ochranu i zasvěcení do nelítostných pravidel světa uvnitř věznice. I Earl má ale své nepřátele a atmosféra ve věznici začíná houstnout. Snímek vznikl podle románu známého scénáristy Edwarda Bunkera (Na svobodě s Dustinem Hoffmanen), který se předtím odseděl ve vězení řadu let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (212)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy z vězeňského prostředí, Willem Dafoe patří mezi mé oblíbené herce, Edward Furlong mi nevadí a Steve Buscemi mě jednoduše fascinuje:-). Skvělé předpoklady, aby u mě "Věznice" slavila úspěch. Poslední dobou hodnotím jako dobrý film ten, u kterého ve večerních hodinách neusnu a "Věznice" bohužel moji pozornost neudržela. Po pravdě, značnou zásluhu na mém usínání mají reklamy, metla lidstva, člověk chce jen na pár desítek vteřin přivřít očka a skončí kompletně tuhý:-(. Nicméně věznice jednoduše neměla pořádný tah na bránu, prakticky žádný děj. Těžko říct, zda to přisoudit slabšímu scénáři nebo režii. Dalším neduhem je dabing - líbí se mi sice hlas Borise Rösnera, ale k Willemu Dafoeovi mi prostě neseděl, Edward Furlong mohl mít hlas o něco starší. Ráda se někdy na druhou půlku "Věznice" podívám, ale rozhodně to nepatří mezi mé priority, nehodlám film zběsile shánět. Zatím jen mírný nadprůměr. 65% EDIT: Druhá půlka dokoukána a dojem se výrazně nezvednul. Nezmítaly mnou emoce, vlastně mi bylo jedno, jak muklové dopadnou. Ale znovu jsem si připomněla svalnatého transvestitu Janet (že je to Mickey Rourke jsem absolutně nepoznala) a její/jeho skvostný teploušský dabing: "Když mě bůh dával dohromady, tak to těžce posral... Chtěl bych být motýlkem, odletěl bych támhle tím posraným oknem a letěl bych do Paříže..." :-). 69% ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

"Better to reign in hell than to serve in heaven." Tak to je kurva pravda, pokud seš dost nařáchlej a hnusnej. Já do vězení nemůžu a tenhle film je mou odpovědí na reakci proč?. Radši seppuku než bejt bezednej kelímek s čokoládou, do kterýho se namáčí negramotný nadrženci. Herecky přesvědčivá chlapácká romanťárna. Jako když starý rockeři zpívaj o přátelství. ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele

Skvělé komorní vězeňské drama stojící především na výborných hercích a věrohodném scénáři čímž se vytváří velmi realistický obraz toho, jak to za mřížemi asi chodí. A to mi k filmové spokojenosti stačí. Dafoe tomu tady herecky s přehledem šéfuje stejně jako jeho postava ve filmu. Moc dobrej malej film Steve. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Trochu zklamání. O co je Steve Buscemi skvělý herec o to je průměrnější režisér. Věznice není vyloženě špatný film, ale nijak zvlášť mě ničím nezaujal a v daném žánru už bylo natočeno nejmíň deset daleko kvalitnějších děl. Tuctový a místy dost nudný scénář zachraňují dobře vybraní herci. Kromě démonického Williama Dafoa a talentovaného Edwarda Furlonga (ten si tu střihnul roli né nepodobnou té z Kultu hákového kříže) hodně překvapí v nezvyklé poloze komik Tom Arnold nebo drsňák Mickey Rourke jako "vězeňská děvka". ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V subžánru vězeňských dramat je v americké kinematografii slušná konkurence a k proniknutí do nejužší špičky Věznici leccos schází, především pak více vygradovaný závěr a celkově vybroušenější scénář. Plusem je nicméně silné obsazení v čele se zkušeným Willemem Dafoe a typově přesnými herci ve vedlejších rolích (Trejo). Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Eddie Bunker. (Terva)
  • Natáčení probíhalo ve věznici Holmesburg ve Philadelphii. (Terva)
  • Kytarista vystupující během vězeňské show je Antonyho Hegarty (z Antony and the Johnsons) a píseň, kterou zpívá, je verze "Rapture", kterou lze nalézt na stejnojmenném albu z roku 2000. (Chatterer)

Reklama

Reklama