Reklama

Reklama

Hospoda

(seriál)
Česko, (1996–1997), 22 h 45 min (Minutáž: 24–29 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jiří Drejnar

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Petr Nárožný, Ladislav Potměšil, Bronislav Poloczek, Jiří Menzel, Jan Kanyza, Jiří Krytinář, Pavel Vondruška, Václav Knop, Věra Tichánková, Lubomír Lipský st., Josef Dvořák, Zuzana Bydžovská (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Do hospůdky tři schůdky, z hospody tři schody. Oblíbený sitcom z prostředí malé pražské hospůdky a o neobyčejně veselých příhodách denních štamgastů. (TV Nova)

Zajímavosti (150)

  • Ačkoliv se seriál točí kolem piva, za celou dobu seriálu je zmíněna pouze jediná značka piva, a to Pilsner Urquell v epizodě Výletník (1997). (mnaucz)
  • S natočením celého seriálu přišel paradoxně Kanaďan jménem Tim Addison, který do Prahy přicestoval v roce 1992. Všiml si, že v ČR ještě nebyly žádné vlastní sitcomy a že Češi pijí víc piv na hlavu, než kterýkoliv národ. Tim vytvořil v roce 1994 seriál Hospoda pro TV Novu, který je volně založen na americkém sitcomu Na zdraví (od r. 1982). V závěrečných titulcích jeho jméno neuvidíme, protože se zákony o autorských právech teprve rodily. (Leopard105)
  • V epizodě Koncert (1996) se dovídáme, že Joska je ze Žižkova. To ovšem není náhoda. Jde o narážku na jeho představitele Pavla Vondrušku, známého především jako herce Divadla Járy Cimrmana, které v té době již 4 roky působilo v Praze na Žižkově. (mnaucz)
  • Babula je rozvedený, bydlí s dcerou a vnučkou. (Kulmon)
  • V epizodě Bomba (1996) Jarda Dušek (Petr Nárožný) říká roztržitému profesorovi, který si u něj zapomene kufřík, že dveře u výčepu s nápisem vedou do sklepa (je na nich i nápis „sklep“). V epizodě Forbes (1996), když jej popadne amok z výhry domácího Jonáše (Václav Knop), je ale vidět, když jimi proběhne, že vedou na chodbu. (VN85)
  • Protože byl Václav Knop (Jonáš) do seriálu vzat až na poslední chvíli, nebyl o něm ze začátku režisér Dudek zcela přesvědčen, že je na roli ten pravý. Teprve svým herectvím v epizodě Forbes (1996) režiséra přesvědčil. (Dawe_Holi)
  • Petr Nárožný často improvizoval na přání režiséra. Protože tam byla řada hluchých míst při čepování, a tak ho prosil, aby něco vymyslel, což taky dělal a v seriálu je to použito. (cariada)
  • Jiří Menzel není hospodský typ, a tak za jediný klad svého účinkování v seriálu považuje to, že si z honoráře nechal zrekonstruovat koupelnu. (cundak)
  • Pes babky Jiráskové (Věra Tichánková) se jmenoval Pajda i ve skutečnosti. Oproti své roli měl ale jednu odlišnost. Byla to totiž fena. (cundak)
  • V první sérii existuje jeden díl, ke kterému byl napsaný scénář, ale nikdy se nerealizoval. Tvůrci našli absolutního dvojníka tehdejšího prezidenta Václava Havla a napadlo je natočit jeden díl o něm. Vše se mělo točit okolo toho, že prezident příjde s ochrankou do hospody na pivo zrovna ve chvíli, kdy tam sedí dva čerstvě propuštění vězni, kteří se s Havlem znají ještě z doby jeho pobytu za mřížemi. Začnou ho prosti, aby udělil milost jejich kamarádovi, který má ještě dva roky sedět. Mezi přemlouváním si prezident stěžuje, že ho jeho fuknce nebaví a nejradši by se vrátil k přikulování. Milost nakonec napíše na účtenku vypůjčenou od Duška (Petr Nárožný). Díl byl v natáčecím plánu, ale prezident Havel mezi tím těžce onemocněl a vedení Novy se nezdálo vhodné pustit díl do výroby. (cundak)
  • Třetí série Hospody se měla natáčet i přes úmrtí Jaroslava Dudka. Bylo napsáno 10 dílů, na sedm z nich si nechala Nova na jaře 2001 vypracovat dramaturgické posudky Gustavem Oplustilem. Samotná dramaturgická schůzka se konala až v roce 2005, kdy bylo od projektu upuštěno, neboť se z osazenstva stali již ctihodní pánové v letech a situace, do kterých by se dostávali by vyzněly dětinsky. Z dramaturgických posudků (samotné scénáře se nedochovaly), které jsou na oficiálním facebookovém profilu seriálu, se můžeme dozvědět i názvy dílů (1 - Návrat, 2 - Kalkulace, 3 - Šolích, 4 - Vedoucí, 5 - Medium, 7 - Marodi, 10 - Marketing). Ve třetí sérii se Jonáš (Václav Knop) měl stát poslancem, Václav Novák (Ladislav Potměšil) se měl  vracet domů z vězení a nastoupit k Babulovi do kotelny. Rovněž měla přibýt nová postava novináře Meluzína, který nahrazoval MUDr. Práška, neboť jeho představitel Jiří Menzel se za účast v seriálu styděl a odmítl v něm pokračovat. (cundak)
  • Během jednoho natáčecího dne vypili herci maximálně tři piva. (NiaWolf)
  • Při natáčení se používaly speciálně upravené půllitry, které měly uprostřed skleněnou výplň. Takže zatímco před kamerou vypadal půllitr jako plný piva, ve skutečnosti ho obsahoval jen třetinu. (NiaWolf)
  • Podle rozhovorů se samotnými herci z dobového tisku (Večerník Praha aj.) se netočilo při natáčení tehdy ne příliš rozšířené nealkoholické pivo, ale pivo 5°, někdy 7°. (honajz)
  • První díl 1. série "Kauce" byl natočen podle povídky "Kauce" scenáristy a spisovatele Miroslava Adamce. Na scénáři se však nepodílel, pouze byly použity prvky z jeho textu v rámci pilotní přípravy projektu. (honajz)
  • Existuje i 53. epizoda, v té se pojednává o tom nejlepším z celého seriálu. (Ded@M@tes)
  • Jiří Menzel (MUDr. Prášek) nepije pivo, když už se musel napít, vždycky ho hned vyplivl nebo vyléval. Potom režisér díky své dobrotě scénář přepracoval tak, že pil víno. Ani to nebylo pravé. Nalévali mu pouze rybízový džus. (Ded@M@tes)
  • V seriálu zazní několik jmen okolních hospod, nejčastěji je zmiňována hospoda U Brázdů a vinárna U Modráčků. Nikdy však není zmíněno jméno té seriálové. (Foxhound#1)
  • Herečka Eva Čížkovská, představitelka servírky Janinky, během natáčení seriálu čekala narození svého druhého dítěte, dcery Adély, čehož si nikdo nevšiml, protože do pátého měsíce těhotenství přibrala pouze pět kilo. (EKLEKTIK)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama