Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Strojvůdce Matys zachrání za druhé světové války při náletu hloubkových letců svou lokomotivu, které láskyplně říká Líza. Sám je při útoku zraněn. Čeká pak doma na uzdravení a na konec války a těší se, že bude znovu na opravené lokomotivě jezdit. Konečně je po válce. Matysův zeť Vojta se stane také strojvůdcem. V den narození svého syna se Vojta opije a zapomene, že má služební pohotovost. Když je pak volán k plnění povinnosti, není k nalezení. Starý Matys se nechá přemluvit, aby ho tajně zastoupil. Na trati zabrání nehodě, když zastaví odpojené vagony. Všichni se domnívají, že vagony zachránil Vojta. Vojta na nátlak rodiny o celé věci mlčí. Matys je poslán do penze. Ještě předtím, než mu přátelé uspořádají slavnost na rozloučenou, spojí se Matys s učni a s jejich pomocí lokomotivu opraví. A v Matysův den poslední se všechno obrátí - stroj je v pořádku a přednosta vyzve Matyse, aby na něm dál jezdil. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
Pierre700

Pierre700 (hodnocení, recenze)

Celé je to o železnici, a ja milujem staré vlaky a hlavne parné lokomotivy, a tam sú nádherné a autentické zábery, takže musím dať maximálny počet bodov už len preto, ale aj príbeh je celkom fajn, už tam v pozadí síce trošičku ten smrad bolševikov cítim, ale agitka to rozhodne ešte nie je, je to celkom ľudské, otec i syn sú rušňovodiči, otec chce zachrániť syna, ktorý sa v službe opil, a tak to vezme zaň, do toho sa na jednej stanici prihodí posunovačom nešťastie, a nasleduje perfektne akčná situácia a krásne natočená... No a je to ešte o tom, že ten invalidný otec má rád svoju lokomotivu, a chcel by na nej ešte jazdiť, čo je tiež ľudské, netúži plniť plány ani budovať socializmus, chce len jazdiť na svojej starej dobrej mašinke. Tiež by som chcel.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Šandík: :-)! Jestli si na nějaký film ze žel.prostředí ještě vzpomeneš tak napiš, opravdu nevím..

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

Karlos80 Ostře sledované vlaky taky, jenže tam se spíš řeší eiaculatio precoitis...

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Šandík: Zkusím to ještě nějak upravit. Jinak máš ale pravdu, občas tu žánry vůbec nesedí a občas nelze ani přidat úplně ten vhodný žánr, který by na určitý film seděl..Co se týká nej našeho filmu ze železničního prostředí tak jsem také lepší neviděl a nebo spíše neznám..Možná ještě Ostře sledované vlaky..Ze zahran.pak jednoznačně film Vlak z II. Světové války v hl. roli s Burtem Lancasterem..

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

Díky, ale ona to není ani komedie... I když tyhle charakteristiky nesedí na csfd skoro u ničeho, ovšem Železný dědek je cosi jako "žánrový film". Osobně asi neznám lepší film ze "železničního prostředí" než je tento... Možná použít obvyklou dvojkombinaci většiny českých filmů zde: "komedie, drama" ;o)

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

Za to bych se taky přimlouval. V "oficiálních textech distributora" bývají často nehorázné kraviny ;o)

790511

790511 (hodnocení, recenze)

Mohl by někdo zrušit v popisu, že jde o budovatelský film? Připadá mi, že autor tohoto textu viděl z filmu jen datum vzniku a podle toho jej automaticky zařadil do "budovatelské" kolonky. Tento snímek nehlásá žádné světonázory, nesnaží se prosazovat "jedinou" pravdu. Je to příběh člověka, bez vazby na poválečný režim. Děj se snad navíc ani neodehrává po komunistickém puči. Začátek filmu je zasazen ke konci II. světové války, kdy je hlavní hrdina zraněn při záchraně lokomotivy. Při poválečné obnově je stále na nemocenské a nepředpokládám, že by se zlomeninou nohy marodil 3 roky. Když to srovnám s notoricky známou, budovatelskou, Dovolenou s andělem, jedná se o úplně jiný žánr. Proto se přimlouvám za opravu informačního textu, který by mohl případné diváky odradit. Toto skutečně budovatelský film není.

Reklama

Reklama