Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Hynek by si rád namluvil princeznu Blanku, ta však miluje švarného myslivce Ondřeje a tajně se s ním schází v lesích kolem hradu. Ondřej ji sice přemlouvá, aby s ním uprchla, princezna ale nechce, protože ví, že by to jejímu královskému otci zlomilo srdce. Současně se však nechce provdat za žádného z nápadníků. Jednoho dne králi dojde trpělivost a rozhodne se zavřít princeznu do tajné komnaty ve staré hradní věži, jež se otvírá prstenem v obraze. Pak rozhlásí, že kdo ji najde, dostane ji za ženu. Blanka pochopitelně souhlasí, protože hodlá Ondřejovi poslat zprávu po své komorné Anežce. Jenže král nařídí, že Anežka nesmí tajnou komnatu opustit. A další den už se na hrad sjíždějí zástupy uchazečů o princezninu ruku. Mezitím Ondřej, marně čekající na zprávu od princezny, pochopí, že něco nevyšlo tak, jak si s princeznou plánovali. Nechá se zašít do medvědí kůže a na hradě pobaví panstvo i otráveného krále tak skvěle, že může jít pobavit i princeznu. Díky tomu zjistí, kde je ukryta, a sotva se dostane ze zámku ven, stáhne si medvědí kůži, ustrojí se do mysliveckého a vrátí se na hrad jako uchazeč o princeznu. Jenže tam už král provází prince Hynka, kterého by nejraději viděl na místě ženicha, a nepokrytě mu napovídá. (TV Nova)

(více)

Recenze (57)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Exteriéry a hádám i interiéry hradu Bouzov vytváří pěknou kulisu téhle trošku naivně pojaté pohádky. Milé pasáže tu určitě jsou (hlavně když "medvěd" tančí před královských dvorem). Ale moc mi nesedl takový ten starosvětský filmařský styl, kdy některé pasáže filmu jsou ztvárněny beze dialogů (jen s docela barvitou hudbou). Jaroslav Marvan roli pana krále je výrazná postavička, žel na můj vkus přehnaně směšná. Z ženských postav je možná výraznější chůva Jiřiny Bohdalové než samotná princezna, což asi není úplně v pořádku... ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

4 hvězdy a hlavně pro moji milovanou Aglaiu Morávkovou (Blanka), která 10.6. 2016 oslavila svých krásných 80 let. Žije ve Švédsku, se scénografem Jindřichem Duškem (zemřel před 25 lety) má syna Jindřicha. Hrála s Luďkem Munzarem v Radokově inscenaci Gorkého Posledních ve Stavovském divadle. Byl to pro ni neuvěřitelný zážitek stát tehdy na jevišti se všemi těmi velikány. A za roli hrbáčka Ljubov v tom představení dostala cenu města Prahy. To je ta cena, za kterou emigrovali s manželem do Švédska a o které vždycky říká, že to byly blbě investované peníze. Po tom představení jí bylo nabidnuto angažmá v Národním divadle. Dveře se pro princeznu Blanku otevřely dokořán, aby je ruská okupace navždycky zabouchla. Odcestovala s manželem a synem a divadlo ztratila. Ale bydleli na stejném místě jako pan režisér Radok a setkávali se s ním, protože s ním tady pracoval její manžel, scénograf Jindřich Dušek. ()

Reklama

J.J.1972 

všechny recenze uživatele

Nie som na chlapeckov ale do Marvana som zamilovany...!!! ten moze hrat cokolvek a zahra to genialne...!!! inak prijemna hudba, pekne sceny, dej rozpravky sice trochu slabsi ale ako celok potesi oko, ucho i ducha :) skoda ze len 50 minut :( ale viac to ani neslo :) mam pocit ze niektore sceny boli pouzite aj v rozpravke "Princezná so zlatou hviezdou" (vid napr tie vysoke okna alebo schodiste na dvorane) :-) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála pohádek, které jsem přes letošní vánoční svátky viděl. Zaprvé jsou v televizi pořád dokola (ty známější) a za druhé jsem na ně neměl moc čas. Tuhle jsem si však jen matně pamatoval z dětství a tak jsem si po obědě přece jenom trochu toho času udělal, už jen kvůli mladé Bohdalové a „medvědovi“ Ondřejovi, kterého by musel poznat v té kožešině i slepý. Inu byla to pohádka, tak jsem nad jistou dávkou stupidity mávnul rukou, stejně jako faktem, že tam skoro každá nosila zrzavou paruku a chlapi falešné frňáky (viz Marvan). Děti se pobaví (no, i když ty dnešní nevím), mělo to jisté kouzlo i půvab – pobavil jsem se hlavně u hledání šlechticů a princů po hradě, komnatách a studni…Neškodný průměr. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Velmi chabý pohádkový příběh, který svým režijním, výtvarným i hereckým pojetím maně připomíná veskrze triviální studiové (televizní) inscenace pro děti a mládež ze šedesátých či sedmdesátých let. Princezna je nesympatická, myslivec poněkud mdlý a král, jak bývalo tehdy v kraji zvykem, směšný. Bída, velká bída. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Medvěd a Strašidla, dvě středometrážní pohádky byly natáčeny souběžně, ale v distribuci byly nakonec uvedeny zvlášť pod tituly O medvědu Ondřejovi a Jak se Franta naučil bát (1959). (lausik)
  • Pohádka se natáčela na hradě Bouzov. (M.B)

Reklama

Reklama