Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Hynek by si rád namluvil princeznu Blanku, ta však miluje švarného myslivce Ondřeje a tajně se s ním schází v lesích kolem hradu. Ondřej ji sice přemlouvá, aby s ním uprchla, princezna ale nechce, protože ví, že by to jejímu královskému otci zlomilo srdce. Současně se však nechce provdat za žádného z nápadníků. Jednoho dne králi dojde trpělivost a rozhodne se zavřít princeznu do tajné komnaty ve staré hradní věži, jež se otvírá prstenem v obraze. Pak rozhlásí, že kdo ji najde, dostane ji za ženu. Blanka pochopitelně souhlasí, protože hodlá Ondřejovi poslat zprávu po své komorné Anežce. Jenže král nařídí, že Anežka nesmí tajnou komnatu opustit. A další den už se na hrad sjíždějí zástupy uchazečů o princezninu ruku. Mezitím Ondřej, marně čekající na zprávu od princezny, pochopí, že něco nevyšlo tak, jak si s princeznou plánovali. Nechá se zašít do medvědí kůže a na hradě pobaví panstvo i otráveného krále tak skvěle, že může jít pobavit i princeznu. Díky tomu zjistí, kde je ukryta, a sotva se dostane ze zámku ven, stáhne si medvědí kůži, ustrojí se do mysliveckého a vrátí se na hrad jako uchazeč o princeznu. Jenže tam už král provází prince Hynka, kterého by nejraději viděl na místě ženicha, a nepokrytě mu napovídá. (TV Nova)

(více)

Recenze (57)

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Československá pohádka O medvědu Ondřejovi z roku 1959 mi pořád proklouzávala mezi filmovýma očima a v paměti mi zůstal vždy jen její ocásek. Nikdy jsem ji totiž neviděl celou, když běžela v televizi stihl jsem pouze její část, navíc ji československé veřejnoprávní a později komerční stanice nevysílaly moc často. Upřímně mne ani moc nelákala, nicméně jsem se rozhodl tento rest odmazat a na pohádku o neuvěřitelně krátké délce 50 minut podívat. Příběh filmové pohádky českého režiséra Jaroslava Macha, která byla natočena na motivy české lidové pohádky se tak rozběhl na obrazovce naší TV. Děj byl v podstatě velmi jednoduchý od začátku do konce a jít na to kdysi do kina, zřejmě bych byl zklamán. Jen by mne zajímalo, jestli i vstupné bylo tenkrát nižší, vzhledem k pouhým 50 minutám délky a nepříliš atraktivnímu příběhu. V pohádce šlo o to, provdat výhodně princeznu Blanku (Aglaia Morávková), která se ovšem zamilovala do myslivce Ondřeje (Jiří Papež). Na vdavky pospíchal král a největší hvězda filmu Jaroslav Marvan, který pozval prince Hynka (Soběslav Sejk), prince Vítka (Vladimír Zoubek) a prince Zbyňka (Jiří Ouhleda) na hrad, kterým byl moravský Bouzov. Princezna si nikoho nevybrala a tak král se svolením princezny svou dceru zavřel se služebnými Anežkou (Jiřina Bohdalová) a přísnou Hátou (Heda Marková) do věže, kam vedl tajný vchod. Ten měli odhalit zájemci o celou princeznu a celé království a tak se na hrad sjelo několik zájemců, z nichž byl nejvýraznější potrhlý hrabě Tadeáš v podání Miloše Nesvadby. Samozřejmě, že zamilovaný myslivec přemýšlel, jak se k princezně dostat a při pohledu na medvědáře a jeho zvíře dostal nápad. Oblékl se do medvědí kůže, kterou měli doma a nechal se svým otcem (Vladimír Huber) odvézt na hrad, kde pobavil svým výstupem krále a další obecenstvo. Pak Ondřejův otec vyslovil přání, že by chtěl pobavit i princeznu, s čímž nakonec král souhlasil a sám medvěda odvedl za dcerou a vlastně tak odhalil tajnou cestu. No a pak byl konec a vše šťastně dopadlo. Omlouvám se, že jsem prozradil celý děj, ale myslím že pohádku skoro každý zná a všem bylo jasné, že to dobře dopadne. Pro mne to však nedopadlo dobře s kvalitou pohádky a byl jsem docela zklamán, jelikož v padesátých až sedmdesátých letech 20. století se točily opravdu pěkné a dnes legendární pohádky, mezi něž tato však rozhodně nepatří. Suma sumárum, pohádka O medvědu Ondřejovi ode mne dostala jen dvě medvědí hvězdy **. ()

J.J.1972 

všechny recenze uživatele

Nie som na chlapeckov ale do Marvana som zamilovany...!!! ten moze hrat cokolvek a zahra to genialne...!!! inak prijemna hudba, pekne sceny, dej rozpravky sice trochu slabsi ale ako celok potesi oko, ucho i ducha :) skoda ze len 50 minut :( ale viac to ani neslo :) mam pocit ze niektore sceny boli pouzite aj v rozpravke "Princezná so zlatou hviezdou" (vid napr tie vysoke okna alebo schodiste na dvorane) :-) ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tohle je pohádka se vším všudy. Ta řeč, kterou tehdy mluvili, ta tomu hodně pomáhá, že takhle kdysi dávno lidé mluvili. Zní mi tak líbezně pohádkově. Hodně mi připomíná scénáře starých pohádek typu PRINCEZNY SE ZLATOU HVĚZDOU a BYL JEDNOU JEDEN KRÁL. A stejně tak je těmto pohádkám podobná co se týče kostýmů a kulis. A princezna? Podle mne mnohem hezčí než Lada s Maruškou dohromady. Škoda, že není tak známá a v televizi opomíjená. [1330. hodnocení, 35. komentář, 58%] ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

4 hvězdy a hlavně pro moji milovanou Aglaiu Morávkovou (Blanka), která 10.6. 2016 oslavila svých krásných 80 let. Žije ve Švédsku, se scénografem Jindřichem Duškem (zemřel před 25 lety) má syna Jindřicha. Hrála s Luďkem Munzarem v Radokově inscenaci Gorkého Posledních ve Stavovském divadle. Byl to pro ni neuvěřitelný zážitek stát tehdy na jevišti se všemi těmi velikány. A za roli hrbáčka Ljubov v tom představení dostala cenu města Prahy. To je ta cena, za kterou emigrovali s manželem do Švédska a o které vždycky říká, že to byly blbě investované peníze. Po tom představení jí bylo nabidnuto angažmá v Národním divadle. Dveře se pro princeznu Blanku otevřely dokořán, aby je ruská okupace navždycky zabouchla. Odcestovala s manželem a synem a divadlo ztratila. Ale bydleli na stejném místě jako pan režisér Radok a setkávali se s ním, protože s ním tady pracoval její manžel, scénograf Jindřich Dušek. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Princezna Blanka má ráda obyčejného myslivce, a tak se nežene do vdavek s některým z princů, kteří se o její ruku (a do budoucna i královský trůn) ucházejí. Tatínek pan král ( Jaroslav Marvan ) ukryje dceru do tajné komnaty ve staré věži a nechá vyhlásit, že jejím ženichem se stane ten, kdo ji ve skrýši najde. Veselá pohádka s hvězdným obsazením, natočená na hradě Bouzově. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Medvěd a Strašidla, dvě středometrážní pohádky byly natáčeny souběžně, ale v distribuci byly nakonec uvedeny zvlášť pod tituly O medvědu Ondřejovi a Jak se Franta naučil bát (1959). (lausik)
  • Pohádka se natáčela na hradě Bouzov. (M.B)

Reklama

Reklama