Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Hynek by si rád namluvil princeznu Blanku, ta však miluje švarného myslivce Ondřeje a tajně se s ním schází v lesích kolem hradu. Ondřej ji sice přemlouvá, aby s ním uprchla, princezna ale nechce, protože ví, že by to jejímu královskému otci zlomilo srdce. Současně se však nechce provdat za žádného z nápadníků. Jednoho dne králi dojde trpělivost a rozhodne se zavřít princeznu do tajné komnaty ve staré hradní věži, jež se otvírá prstenem v obraze. Pak rozhlásí, že kdo ji najde, dostane ji za ženu. Blanka pochopitelně souhlasí, protože hodlá Ondřejovi poslat zprávu po své komorné Anežce. Jenže král nařídí, že Anežka nesmí tajnou komnatu opustit. A další den už se na hrad sjíždějí zástupy uchazečů o princezninu ruku. Mezitím Ondřej, marně čekající na zprávu od princezny, pochopí, že něco nevyšlo tak, jak si s princeznou plánovali. Nechá se zašít do medvědí kůže a na hradě pobaví panstvo i otráveného krále tak skvěle, že může jít pobavit i princeznu. Díky tomu zjistí, kde je ukryta, a sotva se dostane ze zámku ven, stáhne si medvědí kůži, ustrojí se do mysliveckého a vrátí se na hrad jako uchazeč o princeznu. Jenže tam už král provází prince Hynka, kterého by nejraději viděl na místě ženicha, a nepokrytě mu napovídá. (TV Nova)

(více)

Recenze (57)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Řeknu Vám, že po sérii průměrných a až podprůměrných pohádek, co jsem za poslední dny viděl, kterou doufám zakončila letošní premiérová pohádka Kouzelník Žito, je tahle jako ze světa dokonalosti. Ano, je zatraceně jednoduchá. Ano, má k vánoční pohádce hodně daleko. Ale pořád má v sobě takovou tu správnou atmosféru, kterou každá poctivá pohádka potřebuje a moc hezky se na ní kouká. Škoda, že tu má tak průměrné hodnocení. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto stupidne jednoducha pohadka, ktera ale diky stopazi nestihne nastvat. Navic je pribeh podanej vcelku komedialne a Marvan a Bohdalova tu jsou fajn. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ze všech pohádek z padesátých let ta nejslabší, i když i tady jde o značně diskutabilní pojem...No ale když člověk uváží co se tentýž rok natočilo viz. Princezna se zlatou hvězdou, Dařbuján a Pandrhola, tak se zas nelze čemu divit. Herecké výkony nijak oslnivé, nikdo zvlášť nevybočoval (Jaroslav Marvan v roli krále poprvé a tuším že i ve své první pohádce) i přes kratičkou středometrážní stopáž, jednoduchý příběh a typické výtvarné pojetí pro padesátá léta včetně masek, kostýmů atd pohádka která potěší..Podobné filmy: Jak se Franta naučil bát a Medvěd a strašidla. Vše od režiséra Macha. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Společně s pohádkou Jak se Franta naučil bát tvoří O medvědu Ondřejovi jen stín předchozích barrandovských pohádek. Stopáž je minimální, výprava cele recykluje takové filmy, jakými byl Císařův Pekař - Pekařův císař nebo Byl jednou jeden král... Příliš okaté a příliš zbytečné. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá pohádka s infantilním humorem, která se sice nevyrovná klasikám, ale určité pohádkové kouzlo nepostrádá. 60%. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Já nejsem medvěd, já jsem Vašek. Vlastně Ondřej. To je fuk. Prostě člověk. Cílová skupina -děti do pěti let věku se směje, ostatní u televize vydrží, ale nestihnou znuděne usnout. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Velmi jednoduchá pohádka, jak najít schovanou princeznu s pomocí medvědí kůže a získat ji za manželku. Spíše jen pro skutečně malé děti. Pro značnou naivitu jsem ji moc rád neměl, ale vzhledem humornému ladění příběhu - za dvě. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pohádkový průměr, na kterém mě překvapil jen fakt, že jsem to nikdy předtím neviděla. Malý zázrak, když se většina pohádek reprízuje 5x do roka. 51% ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Velmi chabý pohádkový příběh, který svým režijním, výtvarným i hereckým pojetím maně připomíná veskrze triviální studiové (televizní) inscenace pro děti a mládež ze šedesátých či sedmdesátých let. Princezna je nesympatická, myslivec poněkud mdlý a král, jak bývalo tehdy v kraji zvykem, směšný. Bída, velká bída. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Výborně a výpravně odvyprávěnému příběhu stačí 50 minut. Tvůrci nepoužívali žádný balast, vsadili na přesvědčivé herce a zápletku dramaticky vypointovali. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Ve všech ohledech průměrná pohádková záležitost s mladičkou Bohdalovou a vtipně vytikaným Nesvadbou, ve které je spousta nadsázky ohledně rozeznání pravého medvěda od falešného. Padesátiminutová stopáž byla naprosto ideální, takže jsem se ani nezačal nudit. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

U této pohádky se chtě nechtě nabízí srovnání s geniální pohádkou Hrátky s čertem a dalšími z tohoto období. Všechno, co fungovalo tam, tady ale nějak není ono. Příběh není špatný, herecké obsazení povětšinou také skvělé, včetně epizodních rolí, naopak ústřední milostná dvojice je velmi nevýrazná. Není to špatná pohádka, ale, jak píše Karlos80, ze všech klasických pohádek let padesátých snad ta nejméně povedená. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh, ale docela příjemně podaný, se sympatickými herci, docela vtipnými scénkami hledání (ačkoliv u Nesvadby mi přijde, že hraje pořád jen ty přiblbé prince), takže pohodová oddechovka. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála pohádek, které jsem přes letošní vánoční svátky viděl. Zaprvé jsou v televizi pořád dokola (ty známější) a za druhé jsem na ně neměl moc čas. Tuhle jsem si však jen matně pamatoval z dětství a tak jsem si po obědě přece jenom trochu toho času udělal, už jen kvůli mladé Bohdalové a „medvědovi“ Ondřejovi, kterého by musel poznat v té kožešině i slepý. Inu byla to pohádka, tak jsem nad jistou dávkou stupidity mávnul rukou, stejně jako faktem, že tam skoro každá nosila zrzavou paruku a chlapi falešné frňáky (viz Marvan). Děti se pobaví (no, i když ty dnešní nevím), mělo to jisté kouzlo i půvab – pobavil jsem se hlavně u hledání šlechticů a princů po hradě, komnatách a studni…Neškodný průměr. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Příjemná a milá pohádka, která je nenáročná na divákovu pozornost. Asi zřejmě také patřím mezi malé děti, když se mi tato pohádka líbila a také to bude tím, že není tolik reprízovaná jako jiné pohádky. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

2* Sice kvalitní výprava, hezky natočené i slušně obsazené jako většina pohádek v padesátých a šedesátých letech, ale to jsou asi všechny klady, co dokážu najít. Prostoduchý a naivní příběh a tak trochu groteska, která nudí i těch krátkých padesát minut. Chápu, že ve srovnání s dnešními pohádkami by mohla vyčnívat, ale ne u mě, takže palec dolů. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Tohle mě nikdy nebralo....přihlouplé exteriéry padesátých let, tupé dialogy a neuvěřitelně dětinští herci...nemám rád takovéhle kýčovité umělosti!! ()

Reklama

Reklama