Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Hynek by si rád namluvil princeznu Blanku, ta však miluje švarného myslivce Ondřeje a tajně se s ním schází v lesích kolem hradu. Ondřej ji sice přemlouvá, aby s ním uprchla, princezna ale nechce, protože ví, že by to jejímu královskému otci zlomilo srdce. Současně se však nechce provdat za žádného z nápadníků. Jednoho dne králi dojde trpělivost a rozhodne se zavřít princeznu do tajné komnaty ve staré hradní věži, jež se otvírá prstenem v obraze. Pak rozhlásí, že kdo ji najde, dostane ji za ženu. Blanka pochopitelně souhlasí, protože hodlá Ondřejovi poslat zprávu po své komorné Anežce. Jenže král nařídí, že Anežka nesmí tajnou komnatu opustit. A další den už se na hrad sjíždějí zástupy uchazečů o princezninu ruku. Mezitím Ondřej, marně čekající na zprávu od princezny, pochopí, že něco nevyšlo tak, jak si s princeznou plánovali. Nechá se zašít do medvědí kůže a na hradě pobaví panstvo i otráveného krále tak skvěle, že může jít pobavit i princeznu. Díky tomu zjistí, kde je ukryta, a sotva se dostane ze zámku ven, stáhne si medvědí kůži, ustrojí se do mysliveckého a vrátí se na hrad jako uchazeč o princeznu. Jenže tam už král provází prince Hynka, kterého by nejraději viděl na místě ženicha, a nepokrytě mu napovídá. (TV Nova)

(více)

Recenze (57)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ze všech pohádek z padesátých let ta nejslabší, i když i tady jde o značně diskutabilní pojem...No ale když člověk uváží co se tentýž rok natočilo viz. Princezna se zlatou hvězdou, Dařbuján a Pandrhola, tak se zas nelze čemu divit. Herecké výkony nijak oslnivé, nikdo zvlášť nevybočoval (Jaroslav Marvan v roli krále poprvé a tuším že i ve své první pohádce) i přes kratičkou středometrážní stopáž, jednoduchý příběh a typické výtvarné pojetí pro padesátá léta včetně masek, kostýmů atd pohádka která potěší..Podobné filmy: Jak se Franta naučil bát a Medvěd a strašidla. Vše od režiséra Macha. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

2* Sice kvalitní výprava, hezky natočené i slušně obsazené jako většina pohádek v padesátých a šedesátých letech, ale to jsou asi všechny klady, co dokážu najít. Prostoduchý a naivní příběh a tak trochu groteska, která nudí i těch krátkých padesát minut. Chápu, že ve srovnání s dnešními pohádkami by mohla vyčnívat, ale ne u mě, takže palec dolů. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Mach nedosáhl na úspěchy svého staršího bratra Josefa, a ani jeho představivost a hravost nedosahovala bratrovi podmanivé kreativní vynalézavosti. Lze to poznat i na pohádkovém příběhu O medvědu Ondřejovi, kde nechybí humorný nadhled a přiléhavé kulisy, ale konečný výsledek postrádá své nenucené uchvacující kouzlo a přirozenost. Herci se snaží, nálada je optimistická, příběh je prostý a pobaví, byť nestrhne a neuchvátí. Hvězdou pohádky je král (příjemný Jaroslav Marvan). Klade nástrahy, určuje pravidla a popostrkuje svého favorita dopředu. On je tím středobodem a silou, od které se odvíjí všechny zábavné prvky. Hlavní mužskou postavou je myslivec Ondřej (sympatický Jiří Papež), hlavní ženskou postavou je princezna Blanka (zajímavá Aglaia Morávková) a hlavní zápletkou je nejednoduchá cesta naplnění vzájemných sympatií a souznění. Z dalších rolí: snaživý královský komoří (Miloš Nedbal), princeznina oddaná komorná Anežka (příjemná Jiřina Bohdalová), chápavý Ondřejův tatínek (Vladimír Huber), věrná služebná Háta (Heda Marková), protěžovaný princ Hynek (příjemný Soběslav Sejk), svědomitý zbrojnoš a vrátný (Eman Fiala), vlezlý hrabě Tadeáš (Miloš Nesvadba), či spojovací článek s druhou pohádkou a rozverná dvojice dřevorubců (příjemní Jaroslav Vojta a Josef Beyvl). Je mnoho podařenějších pohádek tuzemské výrobky, přesto svou laskavostí má i tato na dětského diváka blahodárný vliv. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

U této pohádky se chtě nechtě nabízí srovnání s geniální pohádkou Hrátky s čertem a dalšími z tohoto období. Všechno, co fungovalo tam, tady ale nějak není ono. Příběh není špatný, herecké obsazení povětšinou také skvělé, včetně epizodních rolí, naopak ústřední milostná dvojice je velmi nevýrazná. Není to špatná pohádka, ale, jak píše Karlos80, ze všech klasických pohádek let padesátých snad ta nejméně povedená. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tohle je pohádka se vším všudy. Ta řeč, kterou tehdy mluvili, ta tomu hodně pomáhá, že takhle kdysi dávno lidé mluvili. Zní mi tak líbezně pohádkově. Hodně mi připomíná scénáře starých pohádek typu PRINCEZNY SE ZLATOU HVĚZDOU a BYL JEDNOU JEDEN KRÁL. A stejně tak je těmto pohádkám podobná co se týče kostýmů a kulis. A princezna? Podle mne mnohem hezčí než Lada s Maruškou dohromady. Škoda, že není tak známá a v televizi opomíjená. [1330. hodnocení, 35. komentář, 58%] ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Medvěd a Strašidla, dvě středometrážní pohádky byly natáčeny souběžně, ale v distribuci byly nakonec uvedeny zvlášť pod tituly O medvědu Ondřejovi a Jak se Franta naučil bát (1959). (lausik)
  • Pohádka se natáčela na hradě Bouzov. (M.B)

Reklama

Reklama