Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 5
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 5

Recenze (355)

monolog 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, že tehdy šlo natočit kriminální seriál, kterej by nebyl trapnej ani hloupej a kde by každej jeden díl byl perla sama o sobě. Škoda že nebylo víc dílů, do pozdějších by mohli zapojit i třeba genetický testy a genetický otisky prstů a nebo dnešní největší poolicejní výhody, kterými jsou vysílačky a množství. Prostě jich udělat aspoň dvojnásobek. Plus k výborným scénářům ještě skvělí herci a režisér, prostředí a kostýmy, a vznikne nejlepší český kriminální seriál všech dob. A podle mě i jeden z nejlepších světových. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Obsah - populárně vzdělávací ... forma - nadprůměrně atraktivní ... hudba - kromobyčejně výmluvná. Název mluví sám za sebe, neboť dějiny kriminalistiky spojené s objevováním nových vědeckých metod použitelných pro řešení kriminálních případů prostě a jednoduše JSOU velkým (a divácky vděčným) dobrodružstvím. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S tímto starým kriminalistickým seriálem jsem byl velice spokojen. Kdysi jsem na něm vyrůstal, přestože jsem neviděl všechny díly (což jsem teď v poslední době samozřejmě napravil). Jednotlivé série i případy měli různorodou kvalitu, ale většina z nich byla na nadprůměrné úrovni a režisér Antonín Moskalyk mě dokázal mile překvapit. Nejvíce se mi líbily první dvě série, ale ani ta poslední nebyla špatná. Třetí byla dost průměrná. Nicméně si myslím, že si tento seriál zaslouží zcela po právu čtyři hvězdy i zvýšenou pozornost. Ztráta času to rozhodně není! ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak tento seriál jsem s radostí sledoval ještě na tehdejší Československé televizi a později na České televizi. Né, že by se tam odehrávaly nějaký extra kriminální zápletky, ale člověk se v jednotlivých dílech dozvěděl, co všechno v průběhu času vzniklo nového v kriminalistických disciplínách a jak k tomu všemu došlo. Hlavně v té době měla Československá televize kvalitní scénáristy a také kvalitní herce, kteří fakt hráli a né jako dneska, když si to ty košťata na tom place odříkaj a nedají do toho žádné emoce. No prostě, herecké výkony dnešních rádoby herců jsou nekoukatelné a kdyby se tento seriál točil v dnešní době, tak by se na to nekoukal ani Čáryfuk a to už je co říct!!! Tento seriál vznikl v koprodukci s našimi západními sousedy a v každém díle vidíme jiný případ, který vykresluje počátek toho daného kriminalistického oboru. Dozvíme se v něm mnoho zajímavých informací, které ještě dodnes používají policejní sbory na celém světě k odhalení všech možných zločinů. V každém díle hraje vždy jiná plejáda známých i neznámých herců, kteří jsou oděni v kostýmech vždy z toho daného období ve kterém se děj odehrává. V seriálu se taktéž podíváme do různých světových destinací a to nejen na evropském kontinentu. Fakt mě to bavilo a je fakt velká škoda, že ti čeští  budižkničemové nejsou schopni v dnešní době natočit zábavný a zároveň i vzdělávací kriminální seriál na který by se dalo koukat. Né, to oni si radši točej různé Kriminálky Anděly, Policie Modravy a další nesmyslný bezduchý shity, které samozřejmě přebrali zpoza velký louže, kde těch Kriminálek je nekonečně mnoho a všechny jsou na jedno brdo. Vždycky se tam stane vražda, pak přijede banda zakuklených kryploidů, kteří půl hodiny sbíraj pro normálního smrtelníka neviditelný důkazy a pak vždycky dostanou toho správnýho vraha, kterej se vždycky přizná i když je to většinou vždycky zkušenej kriminálník, tak se stejně pod tíhou těchto nepřímých důkazů přizná. A půlka přitroublých američanů na to kouká s otevřenou hubou a diví se a diví a nevěřícně kroutí tou vepřovou hlavou. A takhle to jde každý týden a týden dokud je smrt nerozdělí. Pak si člověk pustí tento klenot bývalé Československé televize a to ho fakt pohladí po duši, ať už promakanými příběhy, kvalitními hereckými výkony anebo skvělou hudbou Karla Svobody. Už se nám nevrátí pohádka našeho mládí a proto tomuto seriálovému skvostu s mojí oblíbenou kriminální tématikou dávám stoprocentních 100%. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný seriál o začátcích kriminalistiky, o dobrodružném objevování nových postupů a metod k odhalení pachatelů. Na velmi vysoké kvalitě zpracování seriálu se jistě podepsala mezinárodní koprodukce (kteroužto připomenou zahraniční herci v českém dabingu). Poutavá titulní znělka mne i po letech přiláká k zhlédnutí reprízy napínavých kriminálních příběhů. >95% ()

Galerie (409)

Zajímavosti (119)

  • Farmářský vůz je Ford Model TT, vyráběný v letech 1917–1928. Gardner (Jiří Bartoška) má vůz Ford model A. (sator)
  • Záběry odehrávající se před vstupem do budovy guvernérova sídla a v jejím interiéru se natáčely v exteriéru i interiérech dnešní budovy Ministerstva dopravy, někdejšího sídla Ústředního výboru Komunistické strany Československa na adrese nábřeží Ludvíka Svobody 12, Praha – Nové Město. (HonzaBez)
  • Epizoda 1 "Stopa": Když se Vidocq (Boris Rösner) představuje policejnímu prezidentovi (Martin Růžek), tak mu ukazuje svůj cejch galejníka (TF) vypálený na levé lopatce. Když se jej o chvíli později jeden z kriminálníků Jean Pierre (Petr Drozda) snaží zastrašit utopením v bečce s vodou, tak cejch galejníka na patřičném místě chybí. (MartinM)

Reklama

Reklama