Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádkové vyprávění o tom, jak byl zakletý mlýn osvobozen od strašidel a jak chasník Franta poznal strach, když měl Verunce vyznat lásku. (JAKS video)

Recenze (43)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

No, na čtyřicetiminutový pohádkový film je to trochu slabé. Těžko hledat něco zajímavého a vskutku pohádkového. Pouze Josef Kemr a František Filipovský se dají ocenit. Jinak ale zde není nic pohádkového, až na strašidla, ani humorného. Kluk vleze do mlýna, párkrát se zasměje strašidlům, sebere poklad a pak si uvědomí, že se mu líbí holka. Bohužel...moc slabé. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Vám je hej !! Vy se umíte bát !! Ale já to neumím !!" ;) Tak tímhle pohádkovým kouskem mě Jaroslav Mach dokonale překvapil, protože po poněkud nemastném neslaném filmu O Medvědu Ondřejovi přišel s velkou peckou, která sice rovněž neoplývá zrovna složitým příběhem, v čemž spatřuji fatální nedostatek a příčinu mé neochoty jít s hodnocením výše, a své kvality se snaží stavět zejména na dobrých hereckých výkonech, nicméně po geniální a nadčasové stránce trikové, která prostě nemůže nepřipomínat dnes již legendární Strašidla ze Spessartu Kurta Hoffmana, hodně rázně vystupuje z řady podobných filmů !! Ladislav Trojan, ač jsem zprvu o jeho obsazení dost pochyboval, dal své postavě Franty, zde těžko říct, zda se Jiří Zdeněk Novák inspiroval Werichovým Františkem Nebojsou či pouze parafrázoval Machův starší neméně povedený snímek Hrátky s Čertem podle scénáře Jana Drdy, velmi specifický rozměr, opravdu podal pozoruhodný výkon, nicméně geniální kus práce odvedli především Josef Kemr a František Filipovský jako duchové dvou hamižných mlynářů, přičemž myslím, že lepší či jedinečnější duchy český film nezná !! Skutečně magickou a výjimečnou atmosféru Machovu filmu dodává také malebná kamera Václava Huňky a především působivá hudební složka Františka Belfína !! ()

Reklama

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Ideální program na sváteční ráno, kdy se člověk pomalu sbírá z postele a nic se mu nechce. Tenhle film mi doteď zůstával utajen. Bylo fajn sledovat věčně vysmáteho mladého starého Trojana, který se ne a ne naučit bát, standardně nastandardní výkony úsměvných strašidel v podání Kemra a Filipovského a například epizodní roličku pana Vojty, jehož typický hlasový projev rozsvítí snad každý film......................moje hodnocení = 6,5 z 10. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Nebojím se vůbec ničeho a vůbec nikoho.“  „Když se člověk nebojí, tak zažene zlé duchy.“ – Ježíš Kristus vyháněl zlé duchy.  Boží jméno nadarmo: Verunka: „Pro Pána, to ne!“ 11:17 – za měsícem je modrá obloha, nikoli vesmír. 13:20 – škapulíř = talisman = čarodějnictví „kouzlo proti nebezpečí“. „Sedmero kvítí, co člověka ochraňuje.“ Samozřejmě Franta si škapulíř rád vezme. „Proč se nebojíš?“ „Nemám čeho.“ Strašidla se chovají jak pětileté děti. Půvabná Verunka (Jana Andrsová). ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Budliky, budliky...Tak ty se asi bát nebudeš. Tebe nám byl čert dlužen...." Dvojice poněkud senilních duchů v podání Františka Filipovského a Josefa Kemra je úžasně groteskní. Hlavně díky nim je celá tahle pohádka přeci jen zábavnější než ta O medvědu Ondřejovi, vznikla souběžné. I když některé výhrady (pokud jde o zastaralé filmařské metody) zůstávají. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Medvěd a Strašidla - společný název dvou středometrážních pohádek, které byly natáčeny současně, ale nakonec uvedeny v distribuci zvlášť pod názvy Jak se Franta naučil bát a O medvědu Ondřejovi (1959). Zdroj: Český hraný film 1945-1960, NFA 2001. (ČSFD)
  • Strašidelný mlýn v pohádce se nachází nedaleko Lukavce na Vysočině. Jedná se o Tomáškův mlýn, který stále stojí, ale je v současnosti opuštěný a nepřípustný (jeho okolí však ano). [Zdroj: Vodnimlyny.cz] (Lesnik)

Reklama

Reklama