Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádkové vyprávění o tom, jak byl zakletý mlýn osvobozen od strašidel a jak chasník Franta poznal strach, když měl Verunce vyznat lásku. (JAKS video)

Recenze (43)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Pěkné spojení nekonečně hluboké Kemrovy melancholie s cholerickým Filipovským a geniální nápad s prohazováním hlav. Při sledování pohádky jsem se sice bát nenaučil, neb to už mám dávno malíčku, ale také jsem zjistil, že jsem naučenou látku nezapomněl. Jak se Trojan s divým leskem v očích chechtal produkci obou bratrů, která byla cokoli, jen ne směšná, šel z něho až strach. Dále bych řekl, že nejen strachu se nenaučil, ale ani dobrým způsobům. Slušně vychovaný člověk by přeci nenechal vláčet těžkou truhlu se (svými) penězi ze sklepa až do poschodí dvěma minimálně stopadesátiletými dědečky, kteří měli navíc dohromady pouze jednu hlavu. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Ideální program na sváteční ráno, kdy se člověk pomalu sbírá z postele a nic se mu nechce. Tenhle film mi doteď zůstával utajen. Bylo fajn sledovat věčně vysmáteho mladého starého Trojana, který se ne a ne naučit bát, standardně nastandardní výkony úsměvných strašidel v podání Kemra a Filipovského a například epizodní roličku pana Vojty, jehož typický hlasový projev rozsvítí snad každý film......................moje hodnocení = 6,5 z 10. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

No, na čtyřicetiminutový pohádkový film je to trochu slabé. Těžko hledat něco zajímavého a vskutku pohádkového. Pouze Josef Kemr a František Filipovský se dají ocenit. Jinak ale zde není nic pohádkového, až na strašidla, ani humorného. Kluk vleze do mlýna, párkrát se zasměje strašidlům, sebere poklad a pak si uvědomí, že se mu líbí holka. Bohužel...moc slabé. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Druhá pohádka Jaroslava Macha, Jak se Franta naučil bát, se povedla o něco lépe. Humorný nadhled a hravá rozpustilost dodávají filmu příjemné pobavení. Herecké výkony potěší uši i zrak diváka, kulisy a všeobecně veselá mysl celkovou zábavu podtrhují a zjemňují. Příběh je jednoduchý a neagresivní a k uspokojení dychtivosti dětského publika si vystačí s obyčejnými filmařskými triky. Hlavní postavou je prostý chasník Franta (příjemný Ladislav Trojan), který nepodléhá panickému strachu archetypálního typu, vyplívající z tradic a zvyků. A proč se ve strachu klepat a třást, když hrdinovi nikdy nejde o holý život? Nejrozkošnější postavou je strašidlo Bonifác (dobrý Josef Kemr) a ve spojení s ním se rozehrává nejpoutavější forma rozverného humoru. Z výraznějších postav je zde Bonifácův kolega a strašidlo Cyril (sympatický František Filipovský), stydlivější a trestanější více než jeho druh ve zbrani. Z dalších rolí: do Franty zamilovaná mlynářova dcera Verunka (zajímavá Jana Andrsová s hlasem Aleny Kreuzmannové), její vystrašení rodiče (Oldřich Velen a Miluše Zoubková), či rozverná dvojice dřevorubců (příjemní Jaroslav Vojta a Josef Beyvl). Je to prosté, a přesto dostačující a zábavné ve svém určení i provedení. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Budliky, budliky...Tak ty se asi bát nebudeš. Tebe nám byl čert dlužen...." Dvojice poněkud senilních duchů v podání Františka Filipovského a Josefa Kemra je úžasně groteskní. Hlavně díky nim je celá tahle pohádka přeci jen zábavnější než ta O medvědu Ondřejovi, vznikla souběžné. I když některé výhrady (pokud jde o zastaralé filmařské metody) zůstávají. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Medvěd a Strašidla - společný název dvou středometrážních pohádek, které byly natáčeny současně, ale nakonec uvedeny v distribuci zvlášť pod názvy Jak se Franta naučil bát a O medvědu Ondřejovi (1959). Zdroj: Český hraný film 1945-1960, NFA 2001. (ČSFD)
  • Strašidelný mlýn v pohádce se nachází nedaleko Lukavce na Vysočině. Jedná se o Tomáškův mlýn, který stále stojí, ale je v současnosti opuštěný a nepřípustný (jeho okolí však ano). [Zdroj: Vodnimlyny.cz] (Lesnik)

Reklama

Reklama