Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádkové vyprávění o tom, jak byl zakletý mlýn osvobozen od strašidel a jak chasník Franta poznal strach, když měl Verunce vyznat lásku. (JAKS video)

Recenze (43)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

O něco málo lepší pohádka, než O medvědu Ondřejovi, ale pořád platí, že jde jen o malý stín Pyšné princezny, Byl jednou jeden krále... a Princezny se zlatou hvězdou. Když už tedy stejné téma, raději loutkový film. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Fešácký statečný chasník, kterému člověk ten klid a nadhled věří, báječná strašidla, která by měla být v každém skanzenu ... možná, že jsou a krásná holka ze mlejna, kvůli které SPOILER se Franta nakonec naučí bát. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Sympatická pohádka kde se nijak s ničím moc nezabívá a jde se na věc. Pohádkový příběh o člověku který se nebál je příjemný a délka je vynikající. A bubáci byly výteční. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Prostinké dílko, v němž zaujme snad jen groteskní dvojice senilních duchů ve výborné herecké interpretaci Františka Filipovského a Josefa Kemra. Zub času je v tomto případě neúprosný. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Vám je hej !! Vy se umíte bát !! Ale já to neumím !!" ;) Tak tímhle pohádkovým kouskem mě Jaroslav Mach dokonale překvapil, protože po poněkud nemastném neslaném filmu O Medvědu Ondřejovi přišel s velkou peckou, která sice rovněž neoplývá zrovna složitým příběhem, v čemž spatřuji fatální nedostatek a příčinu mé neochoty jít s hodnocením výše, a své kvality se snaží stavět zejména na dobrých hereckých výkonech, nicméně po geniální a nadčasové stránce trikové, která prostě nemůže nepřipomínat dnes již legendární Strašidla ze Spessartu Kurta Hoffmana, hodně rázně vystupuje z řady podobných filmů !! Ladislav Trojan, ač jsem zprvu o jeho obsazení dost pochyboval, dal své postavě Franty, zde těžko říct, zda se Jiří Zdeněk Novák inspiroval Werichovým Františkem Nebojsou či pouze parafrázoval Machův starší neméně povedený snímek Hrátky s Čertem podle scénáře Jana Drdy, velmi specifický rozměr, opravdu podal pozoruhodný výkon, nicméně geniální kus práce odvedli především Josef Kemr a František Filipovský jako duchové dvou hamižných mlynářů, přičemž myslím, že lepší či jedinečnější duchy český film nezná !! Skutečně magickou a výjimečnou atmosféru Machovu filmu dodává také malebná kamera Václava Huňky a především působivá hudební složka Františka Belfína !! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Josef Kemr a František Filipovský byli výborní a i hodně vtipní.Při jejich strašení jsem se bavila. Taková strašidla jsem v české pohádce opravdu dlouho neviděla. Moc příjemné pokoukáníčko. ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Cyrile kam to koukáš... kam by koukal, když nemá hlavu. Jak by se Franta moch bát, když ty strašidla byly celkem vtipný. Kemr a Filipovský to zahráli dobře. Týhle pohádce taky prospívá, že má pouze 40 minut. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Hezká pointa, ale jinak si myslím, že pohádka šíleně zestárla a dnešnímu divákovi nemá moc co nabídnout. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Druhá pohádka Jaroslava Macha, Jak se Franta naučil bát, se povedla o něco lépe. Humorný nadhled a hravá rozpustilost dodávají filmu příjemné pobavení. Herecké výkony potěší uši i zrak diváka, kulisy a všeobecně veselá mysl celkovou zábavu podtrhují a zjemňují. Příběh je jednoduchý a neagresivní a k uspokojení dychtivosti dětského publika si vystačí s obyčejnými filmařskými triky. Hlavní postavou je prostý chasník Franta (příjemný Ladislav Trojan), který nepodléhá panickému strachu archetypálního typu, vyplívající z tradic a zvyků. A proč se ve strachu klepat a třást, když hrdinovi nikdy nejde o holý život? Nejrozkošnější postavou je strašidlo Bonifác (dobrý Josef Kemr) a ve spojení s ním se rozehrává nejpoutavější forma rozverného humoru. Z výraznějších postav je zde Bonifácův kolega a strašidlo Cyril (sympatický František Filipovský), stydlivější a trestanější více než jeho druh ve zbrani. Z dalších rolí: do Franty zamilovaná mlynářova dcera Verunka (zajímavá Jana Andrsová s hlasem Aleny Kreuzmannové), její vystrašení rodiče (Oldřich Velen a Miluše Zoubková), či rozverná dvojice dřevorubců (příjemní Jaroslav Vojta a Josef Beyvl). Je to prosté, a přesto dostačující a zábavné ve svém určení i provedení. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem zasnu, ze do dnesniho dne mi byla tato pohadka utajena. Zajimavy herecky vykon Ladislava Trojana a perfektni Kemr s Filipovskym v roli strasidel, pekna mlynarova dcera Jana Andrsova. Jednoduchy dej, ale jinak moc pekna pohadka se zvlast hezkym koncem. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá klasická pohádka natočená v exteriérech a s na tu dobu velmi zajímavými triky. Franta se nebojí ničeho, až zjistí, že má strach z nejobyčejnější lásky. Příběh i herci jsou poutaví, hudba Františka Belfína také podporuje příjemný zážitek. A i ta minutáž je více než uspokojivá. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Budliky, budliky...Tak ty se asi bát nebudeš. Tebe nám byl čert dlužen...." Dvojice poněkud senilních duchů v podání Františka Filipovského a Josefa Kemra je úžasně groteskní. Hlavně díky nim je celá tahle pohádka přeci jen zábavnější než ta O medvědu Ondřejovi, vznikla souběžné. I když některé výhrady (pokud jde o zastaralé filmařské metody) zůstávají. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Kdyby jsme tuto pohádku neměli natočenou na kazetě a sestra si ji stále dokola nepouštěla, asi bych v životě o nic světoborného nepřišel. Alespoň že to je tak krátké. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Dva bratři mlynáři za svého života okrádali své zákazníky, a proto po smrti musí ve mlýně strašit a čekat, dokud se nenajde člověk, který je vysvobodí. Vtipná pohádka s výbornými J. Kemrem a F. Filipovským v rolích duchů nepoctivých mlynářů. Na svou dobu jsou velmi dobré i triky. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Pěkné spojení nekonečně hluboké Kemrovy melancholie s cholerickým Filipovským a geniální nápad s prohazováním hlav. Při sledování pohádky jsem se sice bát nenaučil, neb to už mám dávno malíčku, ale také jsem zjistil, že jsem naučenou látku nezapomněl. Jak se Trojan s divým leskem v očích chechtal produkci obou bratrů, která byla cokoli, jen ne směšná, šel z něho až strach. Dále bych řekl, že nejen strachu se nenaučil, ale ani dobrým způsobům. Slušně vychovaný člověk by přeci nenechal vláčet těžkou truhlu se (svými) penězi ze sklepa až do poschodí dvěma minimálně stopadesátiletými dědečky, kteří měli navíc dohromady pouze jednu hlavu. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ja mam proste tyhle pestrobarevny padesatkovy (a filmovy) pohadky rad. Tady je navic puvabna mlynarka Zoubkova, dcerka Andrsova... a co na tom, ze mi to pripominalo Hratky s certem apod. Za dva paradni duchy jsou tu Kemr a Filipovsky. :) ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Ideální program na sváteční ráno, kdy se člověk pomalu sbírá z postele a nic se mu nechce. Tenhle film mi doteď zůstával utajen. Bylo fajn sledovat věčně vysmáteho mladého starého Trojana, který se ne a ne naučit bát, standardně nastandardní výkony úsměvných strašidel v podání Kemra a Filipovského a například epizodní roličku pana Vojty, jehož typický hlasový projev rozsvítí snad každý film......................moje hodnocení = 6,5 z 10. ()

Reklama

Reklama